Spojené státy ztrácejí Asii. Nahradí je Čína

17. 5. 2017

čas čtení 2 minuty
Nehledě k chaosu ve Washingtonu by měly probíhající události v Pekingu znamenat budíček, napsali Ely Ratner a Samir Kumaray. Americké vedoucí postavení v Asii je ohroženo. Čína hostí více než 1 200 delegátů ze 110 zemí, včetně 29 hlav států. Událost se soustředí na program výstavby tolik potřebné infrastruktury spojující Asii, Blízký východ a Evropu.


Plány mají zahrnout 65 států a investice kolem bilionu dolarů. I když je namístě skepse, světoví lídři se o program zajímají. Jde jen o poslední z projevů čínského vedoucího postavení v době, kdy americké závazky v regionu jsou nejistější než kdy dříve.

Jak Washington zatím reagoval? Věnuje více dolarů na obranu. Senátor John McCain navrhl Asijsko-pacifickou stabilizační iniciativu v hodnotě 7,5 miliardy dolarů. Podle jeho mluvčího by měla zlepšit pohotovost, flexibilitu, odolnost ozbrojených sil a zlepšit vojenskou infrastrukturu, nakoupit dodatečné zásoby munice a navýšit kapacitu spojenců a partnerů v Asii. Myšlenka je populární a předběžně se setkala se souhlasem.

Jenomže obsahuje čertovo kopýtko: Ačkoliv je velmi potřebné navýšení obranného rozpočtu, žádný objem vojenských výdajů nedokáže sám o sobě obnovit americký vliv v Asii. Stejně tak probíhá bitva o ekonomický vliv v Asii. A v této metrice Spojené státy těžce prohrávají od té doby, co ustoupily od obchodní dohody o transpacifickém partnerství (TPP). Trump a jeho tým věci jen zhoršili vyhrožováním, že budou znovu jednat o již uzavřených obchodních dohodách, jako je smlouva o volném obchodu s Jižní Koreou.

Peking nemuže takovému štěstí uvěřit. V roce 2015 také spustil Asijskou infrastrukturní investiční banku - bez americké účasti - a poskytl polovinu základního kapitálu v objemu 100 miliard dolarů. Počet účastníků neustále roste a v březnu se připojilo 13 nových zemí (včetně Belgie, Kanady a Irska), čímž jejich počet stoupl na 70. Mezitím Čína podporuje Novou rozvojovou banku založenou v roce 2014 skupinou BRICS částkou 100 miliard dolarů.

Takové iniciativy jsou důležité nejen kvůli svému ekonomickému dopadu, ale také proto, že vyvolaly sílící pocit, že budoucí ekonomické uspořádání v Asii bude dominováno Pekingem. A nikomu neušlo, že Spojené státy se na žádném z těchto programů nepodílejí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10039

Diskuse

Obsah vydání | 19. 5. 2017