Stárnete předčasně, protože iracionálně zuříte?

28. 6. 2017

čas čtení 3 minuty

Nedaleko za Prahou jsem tento týden byl svědkem zbytečného konfliktu, kde dva gentlemani středního věku zuřivě nadávali u pokladny v supermarketu ve frontě jinému muži za to, že podle nich údajně umístil svůj nákupní vozík špatně, poznamenává Jan Čulík.  Byl to učebnicový příklad takzvaného "cynického nepřátelství", zbytečných zuřivých a nepřátelských útoků kolem sebe na všechny kolem sebe, jichž je v ČR tak plno (a nejen v ČR, viz dánská karikatura situace v Polsku - čímpak je to, že jsou lidé v postkomunistických zemích tak často tak zuřiví?), které, jak dokazuje nositelka Nobelovy ceny za lékařství Elizabeth Blackburn a zdravotní psycholožka Elissa Epel, vedou k zbytečnému zkracování života.




Délku našeho života určují telomery, jsou to zpevněné konce chromozomů vypadající asi tak, jako zpevněné konce tkaniček na boty. Při každém dělení buňky se tyto telomery zkrátí a jejich zkracování určuje, jak rychle buňka stárne.

Nicméně, lze způsobit i zpomalování zkracování telomerů a dokonce i jejich prodlužování. To závisí na tom, jakou potravu konzumujete, jak reagujete na problémy, zda máte dost fyzického pohybu a další faktory.

Vědci zjistili, že zkracování telomerů způsobuje několik myšlenkových postojů. Jedním z nich je výše popsané cynické nepřátelství. Nepřátelský cynik si neříká jen, "To je otrava, že tady musím stát tak dlouho u pokladny ve frontě," ale "Ten druhý zákazník mě záměrně předběhl, ta svině!" Lidé, kteří zastávají postoje cynického nepřátelství, trpí častěji kardiovaskulárními chorobami, metabolickými chorobami a předčasně umírají.

Druhým myšlenkovým postojem, který způsobuje zkrácení života, je pesimismus. Lidé, kteří jsou systematicky pesimističtí, mají rychle se zkracující telomery, vyplývá z vědeckých studií. Pokud pesimisté onemocní vážnou chorobou, jako je rakovina či srdeční choroba, nemoc se zhoršuje rychleji než u optimistů. Pesimisté - stejně jako nepřátelští cynikové - umírají dříve.

Třetím destruktivním myšlenkovým vzorcem je obsesivní přemítání o těchže problémech, znovu a znovu.

Čtvrtým záporným myšlenkovým vzorcem je potlačování myšlenek - snaha odsunout stranou nechtěné myšlenky a pocity. Říká se tomu ironická chyba: Čím víc se obsesivně snažíte na nějaký problém zapomenout, tím víc se vám vnucuje do vědomí.

Posledním záporným myšlenkovým vzorcem je nechat svou mysl unášet se jinými myšlenkami a nesoustředit se na to, co v danou chvíli děláte. Bylo zjištěno, že když lidé nemyslí na to, co zrovna dělají, a nedělají to s nasazením a s nadšením, má to destruktivní dopad. Zvlášť záporný dopad mají negativní myšlenky, nebo touha být někde jinde.

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
18823

Diskuse

Obsah vydání | 30. 6. 2017