Rusko "pomohlo Íránu obejít sankce OSN"

14. 8. 2017

čas čtení 2 minuty
Írán v rozporu s rezolucí OSN přepravil do Ruska přes Sýrii součásti těžkých útočných zbraní - a obešel tak sankce OSN.


V červnu íránská letadla pravděpodobně dvakrát přistála na ruské letecké základně Chmejmim, kam Teherán přepravil vojenský náklad určený k přepravě do Ruska. Podle německého listu die Welt dopravený objekt podléhající sankcím poté byl odvezen na nákladních automobilech do přístavu Tartús, kde se nachází ruské centrum materiálně technického zabezpečení. Zde došlo k nalodění na ruskou dopravní loď "Sparta 3".

Podle listu náklad skončil v přístavu Novorosijsk. Jako důkaz slouží satelitní snímek íránského Boeingu na základně Chmejmim.

Podle zdrojů kontaktovaných listem aktivity Kremlu porušují rezoluci 2231 Rady bezpečnosti OSN. Oficiální vyjádření Moskvy a Teheránu nejsou k dispozici.

20. července 2015 Rada bezpečnosti OSN jednomyslně schválila Rezoluci č. 2231 schvalující dohodu o kontrole íránského jaderného programu. Na základě této rezoluce došlo ke zrušení sankcí proti Íránu schválených mezi lety 2006 - 2010.

Rezoluce současně předpokládá některá omezení nahrazující předchozí sankční režim. Především je zakázán export zbraní z Íránu na dobu pěti let a omezení týkající se dovozu jaderných technologií mají platit ještě deset let.

Rezoluce 2231 povoluje dodávky zbraní do Íránu, včetně tanků a vrtulníků, a také technologií použitelných k vývoji balistických raket - s povolením RB OSN. Přitom USA takové žádosti důsledně vetují a postupují tak, jakoby íránský jaderný program byl zakázán.

Rozhodovat o možných narušeních dohody o íránském jaderném programu má zvláštní komise zahrnující představitele šesti mocností, které smlouvu garantují. Pokud nedojde k dohodě, otázka bude předložena Radě bezpečnosti.

Rezoluce také předpokládá mechanismus obnovení předchozích sankcí v případě narušení režimu smlouvy ze strany Teheránu.

Podle tohoto schématu v případě odhalení vážných narušení by mohl Írán zůstat mimo rámec sankčního režimu jen v tom případě, že RB OSN přijme příslušnou rezoluci. Pokud někdo ze stálých členů rezoluci vetuje, režim sankcí bude automaticky obnoven během 30 dnů. Tak by USA k obnovení sankcí teoreticky stačilo předložit Radě návrh rezoluce a vetovat ho.

Celý článek v němčině: ZDE

0
Vytisknout
10834

Diskuse

Obsah vydání | 17. 8. 2017