Polská státní televize šíří nenávist vůči Německu

15. 8. 2017

čas čtení 2 minuty


Obviňuje polskou opozici, že jsou to zrádci, pracující pro Německo


Hlavní zpravodajský pořad polské státní televize TVP, ovládané stranou Právo a spravedlnost, tvrdí, že poslanci opoziční strany Občanská platforma pracují ruku v ruce s Němci a bývalý šéf této strany Donald Tusk je ve skutečnosti německý politik.

TVP:


Reportérka: "Poláci chtějí, aby jim Německo vyplatilo odškodné. Experti odhadují, že Německo dluží Polsku přibližně 0,75 bilionu euro. Z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění vyplývá, že si  63 procent Poláků myslí, že je nejvyšší čas, aby Německo vyplatilo Polsku odškodné za druhou světovou válku. 

Jaroslaw Kaczyński, předseda vládnoucí strany Právo a spravedlnost, oznámil během stranického sjezdu, že je ochoten začít  vymáhat válečné reparace od Německa. Němci považují tuto záležitost za uzavřenou. Poslanci Občanské platformy mluví stejným hlasem jako Němci, navzdory tomu, že v roce 2004 hlasovali ve prospěch zákona, který dal Polákům právo žádat válečné reparace."

 

Adrian Stankowski, deník "Polska Codziennie":
"Občanská platforma je silně proněmecká politická strana. Proto se rozhodli jednat proti vůli většiny Poláků a podporovat německé, nikoliv polské zájmy. Jinak se to nedá vysvětlit."

Reportérka: "Postoj Občanské platformy se vyvinul v souladu s politickým povyšováním Donalda Tuska. Když se Tusk stal r. 2007 polským premiérem, přijal proněmecký postoj.  Zdůrazňoval, že Německo je naším hlavním spojencem. Berlín mu to oplatil a ochotně mu začal udělovat různé ceny. V roce 2010 Tusk dostal cenu Karla Velikého. Angela Merkelová často Tuska veřejně chválila. Tusk se stal předsedou Rady Evropy.


Adrian Stankowski, deník "Polska Codziennie": "Tusk vděčí za svou funkci v Evropské unii výlučně kancléřce Merkelové. Prosadila násilím jeho kandidaturu proti vůli polské vlády. Tusk je prostě německý politik."

0
Vytisknout
9215

Diskuse

Obsah vydání | 17. 8. 2017