Rakká: Američany vedené letecké útoky usmrtily 100 civilistů během 48 hodin

24. 8. 2017

čas čtení 1 minuta

Nejméně 100 civilistů bylo během 48 hodin usmrceno mezinárodní koalicí vedenou Spojenými státy při leteckých úderech na pozice militantů v Rakká, které je hlavním městem takzvaného Islámského státu. Tamní obyvatelé uvedli, že jen v pondělí bylo v okolí Rakká zabito 55 nevinných osob.

Počet usmrcených civilistů narůstá, zatímco pokračuje nemilosrdná letecká kampaň proti pozicím Daeše v Rakká, které z poloviny kontrolují Američany podporované Syrské demokratické síly (SDF).

Mezinárodní humanitární organizace Lékaři bez hranic (MSF) na začátku srpna uvedla, že obyvatele Rakká sužuje nedostatek potravin a léků. „Pokud v Rakká nezemřete v důsledku bombardování, zabije vás dělostřelecká palba. Když vás neusmrtí dělostřelecká palba, zabijí vás snipeři. Pokud vás neusmrtí snipeři, zabije vás nastražená výbušnina. A když všechno přežijete, trápí vás hlad a žízeň, protože v Rakká nejsou potraviny, voda a nefunguje tam elektřina,“ konstatuje MSF.   

OSN mezitím odhaduje, že ve městě je uvězněno 25 tisíc lidí. Podle Jana Egelanda, který má v OSN na starosti humanitární pomoc Sýrii, je Rakká v současnosti nejhorším místem ve válkou zničené zemi.

Více informací zde.             

0
Vytisknout
6901

Diskuse

Obsah vydání | 25. 8. 2017