USA omezí ekonomickou a vojenskou pomoc Egyptu

25. 8. 2017

čas čtení 1 minuta
Trumpova administrativa seškrtala nebo pozdržela stamiliony dolarů určené jako pomoc Káhiře. Odvolává se na porušování lidských práv v zemi.


Trumpův zeť Jared Kushner navšívil Káhiru v rámci cesty po Blízkém východě, při níž se snaží oživit izraelsko-palestinská mírová jednání, která zkolabovala v roce 2014.

Upravená verze časového rozvrhu egyptského ministra zahraničí s. Šukrího uváděla zrušení schůzky s Kushnerem, což bylo považováno za gesto související s omezením pomoci. Ale ministr se později s Kushnerem sešel v rámci jednání prezidenta Abdala-Fattáha al-Sissího s americkou delegací a poté separátně jednal i na ministerstvu.

Trumpova administrativa v úterý snížila vojenskou a ekonomickou pomoc Egyptu o takřka 100 milionů dolarů a odložila dalších 200 milionů vojenské pomoci. Jako důvod uvedla špatný stav v oblasti lidských práv a potlačování občanských a nevládních organizací.

Egypt patří k největším příjemcům americké pomoci a každoročně obdrží zhruba 1,5 miliardy dolarů. Z toho 1,3 činí vojenská pomoc a 250 milionů pomoc ekonomická. Tyto částky jsou spojeny s mírovou smlouvou s Izraelem z roku 1979.

Káhira v posledních letech potlačuje zejména islámskou opozici spojenou se svrženým prezidentem Muhammadem Mursím, ale v menší míře také liberální a sekulární aktivisty.

Zatímco Trump lidská práva v souvislosti s Egyptem nezmiňuje a Sisího režim chválí za boj s terorismem, senátoři Republikánské strany odsoudili "drakonický" nový zákon zakazující činnost nevládních organizací a požadují jeho zrušení.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8708

Diskuse

Obsah vydání | 28. 8. 2017