Merkelová: K likvidaci nezávislého soudnictví v Polsku nemůžeme mlčet

30. 8. 2017

čas čtení 1 minuta


Angela Merkelová se vyjádřila k zhoršujícímu se sporu mezi Evropskou unií a polskou vládou ohledně nezávislosti polských soudů. Ostře Polsko kritizovala, což podtrhlo jeho rostoucí izolaci.

Evropská komise konstatovala v červenci, že zahájí právní řízení proti Polsku kvůli právním změnám, které daly ministru spravedlnosti právo vyhazovat soudce z funkce. To je pravomoc, která ochromuje nezávislost polských soudů a porušuje předpisy EU.

V úterý, kdy polská vláda odmítla kritiku z EU jako "bezpodstatnou", zdůraznila německá kancléřka, že bere znepokojení Evropské komise velmi vážně.


"Toto je vážný problém, protože předpoklady spolupráce v rámci Evropské unie jsou zásady zákonnosti. I když chci mít dobré styky s Polskem, nemůžeme prostě mlčet a nic neříct jen, aby byl pokoj."

Varšava dostala měsíc na to, aby reagovala na červencovou zprávu z Bruselu, která konstatuje, že "reformy" polské vlády ohrožují vládu zákona v Polsku. V pondělí, těsně před vypršením lhůty, polské ministerstvo zahraničí vydalo svou reakci a odmítlo kritiku Evropské komise.

Polská nacionalistická vláda má podporu maďarského premiéra Viktora Orbána, ale jiné země ve střední Evropě se od postojů polské vlády distancovaly.  Slovensko a Česká republika zaujaly neutrální postoj, když se o "reformě" polského soudnictví hovořilo v květnu mezi evropskými ministry. Slovenský premiér Robert Fico jediný zdůraznil, že Slovensko musí být "blízko jádra EU, blízko Francie, blízko Německa", a tím se Slovensko na rozdíl od ČR přiblížilo jádru EU.


Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11529

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2017