Mezitím v Absurdistánu 36: Hitler byl levičák

5. 9. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 17 minut

Jeden čtenář, Miroslav Rudišin, mi napsal ohledně mé nedávné reportáže z Polska.  Chtěl objasnit, že bikini uháčkované pro nymfu v Cieplicích, v lázeňské čtvrtí města Jelenia Góra, nebyly pokusem zakrýt její nahá prsa, ale byl to prostě jen nevinný vtip.  Jsem rád, že tu mohu opravit tuto věcnou chybu, ale ono to ukazuje atmosféru v dnešním Polsku: nebyl jsem jediný, kdo si myslel, že se někdo pokusil zcenzurovat umělecké dílo. Dnes se totiž věci, které byly před rokem jen vtipem, stávají pravdou.

Například 4. září šly dětí do školy, která je dnes poprvé dezorganizována v důsledku předpisů způsobených vzdělávací deformou. A tak to, co bylo před rokem jen deprimujícím vtipem, se dnes stalo skutečností: nové školské osnovy obsahují básně dvorního básníka strany Právo a spravedlnost Wojciecha Wencela, které bezpochyby pomohou dosáhnout cíle strany Právo a spravedlnost utvářet mladé mozky Poláků tak, aby se stali "skutečnými vlastenci" (pokud tedy tyto básně budou učitelé i žáci brát vážně).

Rozhovor Britských listů 125:

I stalinský režim se snažil lidem zavděčit, aby se nebouřili

1. 9. 2017

čas čtení 1 minuta



Historička Muriel Blaive vyvolala v minulých dnech ostré odsouzení od českých pravicových komentátorů, když si dovolila pohovořit o výsledcích svého výzkumu o životě v Československu v druhé polovině padesátých let a zjistila, že i tehdejší poststalinská diktatura vedla debatu s obyvatelstvem a snažila se nevyvolat revoluci. Zřejmě proto nedošlo v Československu k žádné liberalizaci v roce 1956. Pražští ideologové ji dokonce za to chtějí žalovat. Bude se napříště v ČR za vědecký výzkum upalovat na hranici? Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 1 .září 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

ČR vědomě destruuje důležité společenské vztahy

Učitelky, které o víkendech pípají v supermarketech

5. 9. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

"Moje máma je dlouholetá učitelka na základní škole. Má štěstí, protože táta má velmi slušný příjem a tak ví, že se na to může kdykoliv vykašlat a odejít středem. Má ale spoustu kolegyň, které se bojí, že přijdou o práci a nemají ani manžela, který by je živil. A tak některé z nich sedí o víkendech za kasou v supermarketu a pípají. No a představte si, když tam přijde nakupovat nějaký jejich žák s rodinou...". Ze včerejší diskuse s člověkem z učitelské rodiny o tom, jak ČR podporuje rostoucí despekt vůči učitelům a ztrátu jejich důstojnosti ostudně nízkými platy a celkově skandálním podfinancováním vzdělávacího systému. Blábolení ministra financí Pilného o tom, že v rozpočtu nejsou peníze, svědčí o diletantismu nikoliv jeho, ale celé politické scény, která nebyla za posledních 25 let schopna zařadit ČR mezi rozvinuté země. A proč? Protože chybí politická objednávka. Pokud tedy nebojujete za platy učitelů, podílíte se na trvání agonie. Pokud máte děti, velmi jim tím škodíte. Stand up, speak out, take action.

Doporučuji diskusi pod příspěvkem na FB, abyste si udělali obrázek, jakými cestami se ubírá uvažování některých lidí, zejména těch, kteří trpí libertariánskými halucinacemi a podařilo se jim ve svém vnímání skutečnosti z ignorance vytvořit ctnost. 

"Byl to jugoslavista!" V Záhřebu chtějí zlikvidovat ulici T.G. Masaryka

5. 9. 2017

čas čtení 1 minuta

Ulice T. G. Masaryka, Záhřeb

Poté, co z iniciativy Zlatka Hasanbegoviće, šéfa pravicové chorvatské strany Nezávislý pro Chorvatsko, bylo odstraněno jméno maršála Josipa Broze Tita z jména hlavního chorvatského náměstí,  chce Hasanbegović nyní odstranit i název záhřebské ulice  T. G. Masaryka. Pro Hasanbegoviće je nepřijatelné, že T. G. Masaryk podporoval myšlenku jugoslavismu a vyjádřil se, že "Srbové a Chorvati jsou tentýž národ".

Proti odstranění jména T.G.M. z názvu ulice T.G. Masaryka protestuje Marijan Lipovac, předseda Chorvatsko-české asociace. Proti přejmenování záhřebské ulice T.G. Masaryka jeho organizace zahájila podpisovou akci.

Britská vláda chce brutálně omezit vstup do Británie z Evropy po brexitu

5. 9. 2017

čas čtení 2 minuty



Občané některých evropských zemí budou muset mít příjem vyšší než určité minimum, jinak nedostanou povolení ke vstupu do Británie.

V současnosti si nesmějí Britové do Británie přivézt manžela ze zemí mimo EU, pokud nevydělávají více než 18 600 liber ročně (43 000 Kč měsíčně). Toto omezení má být rozšířeno i na občany EU.

Deník Guardian zveřejnil 82 stránkový interní dokument britského ministerstva vnitra, datovaný srpen 2017, který připravuje brutální omezení přístupu občanů z Evropské unie do Británie.

Severokorejská krize: Putin varuje před planetární katastrofou

5. 9. 2017

čas čtení 1 minuta


Zatímco údajně Kim Jong-un se připravuje odpálit další raketu, ruský prezident zdůrazňuje, že jediným způsobem, jak vyřešit tento problém, je prostřednictvím rozhovorů

Ruský prezident Vladimír Putin varoval, že eskalace severoirské krize by mohla způsobit "planetární katastrofu" a obrovské ztráty na životech.

Kdo a proč se snaží zničit Kliniku?

5. 9. 2017

čas čtení 12 minut

Dobrý den,

posíláme tiskovou zprávu k rozsudku v případě Autonomního sociálního centra Kliniky. V příloze přikládáme text, který mapuje nakládání SŽDC s budovou a její plány, píše Jakub Ort za "Kolektiv Klinika".

Podle kolektivu Kliniky by sociální centrum mělo fungovat i po rozhodnutí soudu
Městský soud v Praze dnes pravomocně rozhodl o platnosti neprodloužení smlouvy a tím o vyklizení ASC Klinika. Právník Pavel Uhl, který zastupuje kolektiv Kliniky, k tomu řekl: „Mrzí mě, že soudy rezignovaly na funkci, kterou jim společnost dala a totiž rozhodovat sporné otázky. Skutečnost, že soud neposuzoval otázku rozporu s dobrými mravy, znamená rezignaci.“

Čečenský předák Ramzan Kadyrov navzdory Moskvě protestuje proti vraždění muslimů rohingya

5. 9. 2017

čas čtení 1 minuta



Ramzan Kadyrov, šéf ruské drtivou většinu muslimské Čečenské republiky, zorganizoval pouliční demonstrace desetitisíců občanů proti násilí páchaném na příslušnících etnické menšiny muslimů rohyngya v Barmě. Kadyrov zdůrazňuje, že se postaví proti Moskvě, pokud ta podpoří barmskou vládu.

Kadyrov řekl v sobotu v živém videu na Instagramu, že chtěl poslat do Barmy své bezpečností jednotky, ale nemohl, "protože to je pravomoc státu".

"Kdybych já měl tu možnost, použil bych proti jim i jadernou bombu, zničil bych ty lidi, kteří vraždí ženy, děti, starce," řekl Kadyrov.

Polsko nemá žádné mezinárodním právem podložené nároky na reparace vůči Německu.

5. 9. 2017 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

V létě roku 1969 jsem jel autobusem z Berlína na dovolenou k baltickému moři do Kühlungsbornu u Lübeckého zálivu. Z autobusu jsem v jednom úseku viděl zářez železniční tratě, kde byla jen jedna kolej. I když zářez byl široký pro dvě. Tak jsem na to upozornil ostatní účastníky zájezdu s tím, že se asi východní Němci chystají tuto trať zdvojkolejnit.

Byl jsem ale staršími poučen, že tam dávno dvojí koleje byly, jenže po druhé světové válce jel po jedné koleji vlak a sovětští vojáci druhou demontovali, nakládali a odváželi do SSSR. Reparace...

Britský tým pro brexit zuří, že EU pohrozila, že bude britské občany udržovat nebezpečně informované

5. 9. 2017

čas čtení 2 minuty



Britská premiérka Theresa Mayová a britský vládní vyjednavač pro brexit David Davis dnes kritizovali Evropskou unii, že se pokouší ovlivnit britské voliče tím, že je chce udržovat nebezpečně dobře informované o procesu brexitu.

Britská premiérka Mayová v této věci  před reportéry v Downing Street kritizovala hlavního vyjednavače EU Michela Barniera.

Upozornila, že Barnierova hrozba, že bude britskou veřejnost podrobně informovat o tom, jak probíhají vyjednávání o brexitu, a že zajistí, aby byli britští občané dobře informováni o důsledcích jakékoliv nakonec uzavřené dohody, je urážkou demokracie.

Tunisko prosazuje zákony, které umožní ženám vdát se mimo muslimskou víru

5. 9. 2017

čas čtení < 1 minuta


Navzdory internímu i zahraničnímu nátlaku se Tunisko chystá zavést zákon, který umožním ženám vdávat se mimo muslimskou víru. Prezident Beji Caid Essebsi chce také dát ženám rovná dědická práva.

V současnosti si v Tunsiku smí vzít muž nemuslimku a ta nemusí konvertovat na islám. Podle dosavadních zákonů dostávají muži dvojnásobek dědictví než ženy.

O Kimovi, hře na kuře a vyhlídkách na horký podzim

4. 9. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

V neděli 3. září severokorejský režim otestoval termojadernou hlavici použitelnou na jeho strategických raketách ZDE. Podle vyhodnocení norských seismologů šlo o zařízení o ekvivalentu nejméně 120 kilotun klasické trhaviny ZDE. V kombinaci s mezikontinentální raketou Hwasong-14 ZDE otestovanou 4. července by taková zbraň mohla být použita k útoku na kontinentální USA - přinejmenším na Aljašku, ale nelze vyloučit ani napadení populačních center na atlantickém pobřeží (dolet Hwasongu-14 je odhadován v rozmezí 6 000 - 10 000 km).

Polská státní televize: Macron je slabou liberální loutkou Německa

4. 9. 2017

čas čtení 1 minuta



Poté, co francouzský prezident Emmanuel Macron ostře kritizoval porušování zákona a evropské normy dnešní polskou vládou, stává se terčem zuřivých útoků v polské státní televizi:


TVP: "Vzrůst napětí mezi Paříží a Varšavou a útok francouzského prezidenta na nezávislost Polska nejsou náhodné. Už během předvolební kampaně hovořil Emmanuel Macron ve prospěch sankcí EU proti Polsku."

"Polsko a jeho vláda jsou trnem v oku západních liberálních elit. To je cena, kterou musíme platit za zajištění našich vlastních zájmů."

"Snažím se vzpomenout si, kdy naposledy bylo Polsko charakterizováno takovýmto způsobem. Vzpomínám si jen na pakt Hitler-Stalin."

"Prezident Macron by nepřijel do Polska a nepoužíval by tady takovou rétoriku bez svolení Německa. Všechno, co se děje v Evropské unii, přísně ovládá Berlín. Postavení Francie, dosud docela silné, bylo důsledkem toho, že všichni francouzští vedoucí politikové z poslední doby poslouchají na slovo paní Merkelovou."

"Tento nedávný francouzský útok je cenou, kterou musí zaplatit polský stát za to, že se nám podařilo obnovit svou sílu."

"Je překvapující, že i podle názoru francouzských médií má Macron protipolskou obsesi. Italský psychiatr Saggatori napsal před volbami psychologickou analýzu Macrona. Diagnostikoval u něho narcistní osobnost s psychopatickými rysy."

"Musíme si uvědomit, že Polsko není ani Německo, ani Francie. Že jsme členem Evropské unie neznamená, že musíme být papoušek, který opakuje myšlenky někoho jiného."

"Myšlenky, které měly hájit takzvané evropské hodnoty, ve skutečnosti vedly k nejvážnější uprchlické krizi v historii, k zvýšení teroristické hrozby a k četným tragediím."

V televizním duelu zvítězila Merkelová na celé čáře

4. 9. 2017

čas čtení 2 minuty

Kancléřka Angela Merkelová se v neděli večer střetla v televizním duelu se svým sociálnědemokratickým soupeřem Martinem Schulzem. Merkelová vede nad sociálními demokraty o 15-17 procentních bodů, avšak polovina voličů je stále ještě nerozhodnuta, jak budou volit.

Merkelová a Schulz debatovali po dobu 90 minut o imigraci, o zahraniční politice, o sociální spravedlnosti a domácí bezpečnosti. Bylo to jejich jediné televizní střetnutí před volbami dne 24. září.

Jen každý pátý z 60 milionů německých občanů řekl před debatou, že by mohla ovlivnit jeho volební preference. Očekávalo se, že debatu zhlédne 20-30 milionů diváků a vysílala se simultánně na všech čtyřech německých televizních kanálech.

Řízení chaosu: Jak Rusko vede svou politickou válku v Evropě

4. 9. 2017

čas čtení 4 minuty


Rusko provádí "aktivní opatření" v Evropě ve snaze destabilizovat a zmást vlády a společnosti, píše Mark Galeotti. Avšak tyto akce jsou často oportunistické a jsou ovlivňovány místními podmínkami. Neexistuje žádná široká strategie, kromě snah oslabit EU a NATO a vytvořit pro Rusko příznivější prostředí.

Rusko pracuje prostřednictvím nejrůznějších aktérů, od činitelů až po sdělovací prostředky, přes vojenské hrozby až po podnikatelský lobbing  a užívání špionů. To, jak pracuje, je ovlivňováno korelací mezi silou státních institucí v jednotlivých zemích a jejich zranitelností ruskému vlivu.

Dochází nicméně k úsilí koordinovat tyto akce na všech platformách. Velení je v prezidentském úřadu, což je asi nejdůležitější orgán v ruském státě, zbaveném většiny institucí.

Stane se Aun Schan Su Ťij modlou českých islamofobů?

Morální pád demokratické ikony Aun Schan Su Ťij

4. 9. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Ilustrační foto. Zdroj: Compfight.com

Zatímco se české sdělovací prostředky, ať již bulvární či nominálně seriózní, obsesivně věnují každému zločinu, kterého se migranti a uprchlíci dopustí na evropské půdě, o genocidní kampani barmské vlády namířené proti tamní muslimské menšině Rohingyů téměř ani nemuknou. Západní političtí činitelé marně apelují na nositelku Nobelovy ceny za mír Aun Schan Su Ťij, která de facto stojí v čele barmské vlády, aby ukončila násilnosti barmské armády. Zdá se, jako by měl buddhistický nacionalismus v Barmě zelenou, přijde-li na přetřes destrukce tamních muslimů. 

V Myanmaru bylo vypáleno více než 2600 příbytků muslimských rohingyů a 400 lidí bylo zabito

4. 9. 2017

čas čtení 1 minuta


Minulý týden bylo vypáleno v těch oblastech v Myanmaru (Barmě), kde žije většinově obyvatelstvo muslimů z entické komunity rohingyů. Jde o neintenzivnější vlnu násilí proti této muslimské menšině za mnoho desítek let.

Dětem z muslimské menšiny rohingyů v Barně jsou usekávány hlavy a jsou zaživa upalovány

Jeden muž konstatoval: "Moji dva synovci, oni jim usekli hlavu. Jednomu bylo šest a druhému bylo devět. Její matku zastřelili."

Ostře na obranu menšiny rohingyů v Barmě se postavil papež František: "Jsou to naši bratři a sestry!"



Podle Úřadu OSN pro uprchlíky uteklo asi 58 600 příslušníků muslimské menšiny rohingyů do sousedního Bangladéše a humanitární pracovníci tam situaci zvládají jen velmi obtížně.

Uprchlíci svědčí o tom, že domy jim podpaluje a jejich obyvatele vraždí myanmarská armáda. Chce menšinu asi 1,1 milionu lidí ze země vytlačit. Při útocích armády zahynulo už nejméně 400 lidí.

Zombie Kim

4. 9. 2017 / Ivan Větvička

čas čtení 3 minuty

 

Dosud zveřejněné informace o zatím poslední severokorejské jaderné zkoušce provedené 3. 9. 2017 nedovolují posoudit, zda šlo o výbuch vodíkové bomby. Stejný energetický výtěžek exploze lze získat odpálením štěpného materiálu. Pro Kimův režim, který čelí nedostatku surovin, by ale bylo výhodné použít dvoustupňového uspořádání nálože, jaké je obvyklé u vodíkových zbraní, neboť by tak lépe využil cenné plutonium. Takto fungovala americká hlavice Mk-15 „Zombie“, která byla úspěšně vyzkoušena již roku 1954. Pokrok Kimova jaderného programu je znepokojivý, ale neměli bychom kvůli tomu přehlížet globální nebezpečí, které mohou představovat severokorejské biologické zbraně.

Demokratické hodnoty a země V4: Nezájem nebo nedůvěra?

4. 9. 2017 / Jaroslav Bílek, Iva Sojková

čas čtení 8 minut

Krajně komplikovaná politická situace posledních let opět otevřela otázku ohledně toho co je demokracie a co nikoliv. Je demokratickou hodnotu snaha členů hnuti ANO uchránit svého šéfa vydání k trestnímu stíhání? Jsou s ideály liberální demokracie slučitelné slovní útoky současného a minulého prezidenta vůči soudní moci a orgánům činným v trestním řízení? Jsme přesvědčeni, že pro většinu čtenářů nikoliv, avšak jde o téma komplikované a často velmi nejasné, což vede k tomu, že se těmto otázkám začal v posledních letech výrazněji věnovat i Evropský parlament. Rádi bychom se dnes na celé téma podívali právě z této perspektivy. Tedy přesněji ze středoevropské perspektivy, protože poslední vývoj v tomto areálu ukazuje, že zdejší politici si pod pojmem demokratické hodnoty často představují něco jiného než jejich kolegové z ostatních států EU.

Největším nepřítelem životního prostředí je dnes jednoznačně zemědělství

3. 9. 2017 / Jiří Hlavenka

čas čtení 5 minut

Hnutí ANO dnes zveřejnilo svůj program do voleb. Trefila mě tam do nosu jedna věc: návrh na sloučení ministerstev zemědělství a životního prostředí s argumenty, že se jejich problematiky "překrývají" a mají mnoho společného. (Ostatní jsem podrobně nečetl, ale v principu je program asi v pořádku, spíš je otázka, co jsou jen proklamace do voleb a co je myšleno vážně).

Ještě jednou k epigonství

3. 9. 2017 / Václav Jamek

čas čtení 6 minut

V analýzách Karla Dolejšího je vždycky něco přemrštěného, a třebaže mají často pravdivý základ, tou přemrštěností autor nakonec vlastní analýzu shazuje. V každém případě jste jistě zaznamenali, že neprojevuji (ani nechovám) přání, aby s nimi přestal.

Ke kritice české politiky už od 19. století bych se určitě připojil a také jsem na to téma už ledacos napsal. Ale vedle "drobečkové politiky" máme také jednu z nejstarších sociálních demokracií a nezdá se mi, že by ta byla ve svých počátcích neautentická.

Zcela neautentická je až dnes, a z dění začátkem 90. let se jeví, že tento vývoj nemusel být zcela osudový; v té době šlo však také o sirény, jimž byli ochotni naslouchat lidé a jimž se politikové všech směrů přizpůsobovali.

 Problém je tedy spíš tento všeobecný oportunismus, který např. dnešní sociální demokracii barví tak ohavně do hněda, že se stává nepřijatelnou.

Jak Andrej Babiš obohacuje české tradice a zvyklosti

3. 9. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Andrej Babiš chce bojovat za „naši národní identitu, naši kulturu, naše zvyky, za to, co všechno vybudovali naši předkové“. Ono je vždy otázka, k čemu se vlastně má člověk v té složitosti našich dějin hlásit. K „nebát se a nekrást“ nebo k „nebát se krást“? Mezi naše předky patří Masaryk i Gottwald a budovalo se leccos. A naše národní identita? Která?

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Skrytý půvab epigonství

3. 9. 2017 / Martin Profant

čas čtení 2 minuty


Je to taková bezpečná figura, zanaříkat si nad provinčností či epigonstvím malé národní kultury. Navíc svým pobouřením nad malostí českých poměrů dáváš elegantně na vědomí, že ty takovou provinčnost překračuješ a co víc, vytváříš spiklenecké souznění se čtenářem potěšeným, že je zahrnut do tvého světáctví. Karel Dolejší tuto přeci jen omšelou machu pozoruhodně inovoval absurdními historickými exkursy.


Muriel Blaive má všech pět pohromadě

2. 9. 2017 / Anna Kozlová

čas čtení 4 minuty


Pane Čulík, po dlouhé době jsem klikla na Britské listy, abych se podívala, jestli už jste vy tři kašpaři dospěli k zdravému lidskému rozumu, a přehrála jsem si vaše video.
 
Musím říct, že ta paní má všech pět pohromadě a je objektivní, i když jste se ji velice snažil usměrňovat, aby se vyjadřovala tendenčními kecy, jak máte ve zvyku vy!!

Ty kecy o totalitním režimu jsme my lidé nepociťovali a vůbec , co se divíte že si lidé zvolili režim bez služek a žebráků???  Měli jsme jistoty zaměstnání, nikdo s námi v práci nenakládal jak s otroky, což jsme silně pocítili po  “slavné revoluci“ dotované Západem !!!
 
Pane Čulík, já mám dost po sedmdesátce a můžu srovnávat a na rozdíl od vás mám životní zkušeností a ještě zdravý selský rozum, píše čtenářka Anna Kozlová.

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Přiznám se bez mučení: Ovlivnila mě řada zahraničních autorů

2. 9. 2017 / Václav Jamek

čas čtení 4 minuty


Karel Dolejší píše paušalizující nesmysly skoro pořád, zvlášť když může hlava nehlava uplatnit svou protiruskou posedlost; poslední dobou mu přestala vonět radikální levice a vidí v ní zdroj světové zkázy, a nakonec přichází se znevažujícím názorem o bezvýhradném epigonství české kultury. Ale kdo je mezi námi epigony pan Dolejší, a jak on sám to epigonství překonává? Danielu Hodrovou (jedinou, o níž má dobré mínění) dobře znám, pokládám ji za svou přítelkyni a už koncem sedmdesátých let jsem po přečtení jejího prvního románu věděl, že vzniká velké dílo, které přetrvá, i kdyby mělo zůstat jen v podobě samizdatu, píše spisovatel Václav Jamek.


Ale myslí si snad pan Dolejší, že Hodrová, nad niž není spisovatel učenější a poučenější, vyrostla z ničeho a že ji nikdy nic cizího (ale také dřívějšího českého) neovlivnilo? Vždyť nic není intertextualitou tak prosyceno jako její kni­hy! A jak by se asi tvářila, kdyby věděla, do jaké okolní pouště ji komentátor zasadil? Sám mj. pře­kládám z francouzštiny a vím, jak důležitý je pro kulturu malého jazyka ten dychtivý rozhled, ale že bychom jen proto, jak jsme zvědaví, sami nikdy nic platného, mohutného a vlastního nevytvo­řili? Neměl by si pan Dolejší zopakovat maturitu?

Ovčáček pěkně přispívá k systematické debilizaci českého národa

2. 9. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta



Návštěva jeho twitterového účtu je nezapomenutelným zážitkem. Najdete tam směsici lží, konspiračních teorií a nenávistných výroků, například proti filantropu Georgi Sorosovi. Pozoruhodné, do jak velké míry se tento člověk identifikuje s fašistickou ultrapravicí a českou veřejnost destabilizuje svými hloupými a nenávistnými nesmysly.

V evropských zemích existuje - už dávno - odluka církve od státu. Dokázal by Ovčáček vysvětlit, proč by jakýsi soukromý supermarket s potravinami měl ve svých letácích a na obalech svého zboží dělat zadarmo reklamu nějakému náboženství? A vůbec, proč se "PREZIDENTmluvčí" (hezká čeština) vůbec vyjadřuje k jakémusi obalu na tyčinky a křupky?

"Aha, to je ten prezidentský úřad, který projevuje už řadu let tolik pochopení pro náboženská práva," podotýká k tomu ironicky Andrew Stroehlein.

Dotaz Ovčáčkovi: On měl československý komunistický režim na obalech nějakých svých potravinářských výrobků křesťanské kříže?

Ovčáček nikdy neodpověděl na zdvořilou žádost z mezinárodního ústředí organizace Human Rights Watch, z kterého prstu si Zeman vycucal svá tvrzení, že "90 procent uprchlíků přicházejících do Evropy jsou ekonomičtí migranti" a že "migrace je řízená invaze". Žije si spolu se Zemanem šťastně ve svém lživém světě, o němž dobře ví, že je lživý.


K tomu:




Drastický pád britské libry dokazuje katastrofu brexitu

2. 9. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty



Poté, co vyšlo najevo, že mezi Británií a Evropskou unií existují při vyjednávání o brexitu zásadní neshody, Británie stále ještě nevnímá postoj Evropské unie a "vyjednává jen sama se sebou",   zatímco EU poukazuje právem na to, že dosud nebylo vyjednáno skoro vůbec nic, v pátek poklesla britská libra vůči euru a dolaru na rekordně nízkou úroveň. Vůči euru klesla libra na méně než 1,08, což je největší propad od roku 2009, kdy došlo k finanční krizi.

Jak si - kupodivu - stěžuje - i ultrapravicový bulvární server Daily Mail  (kupodivu, protože ten nekriticky prosazuje brexit jako "vynikající osvobození britského národa") na některých britských letištích koupí britští turisti za libru před cestou do Evropy  pouhých 86 eurocentů. Co to dělá s jejich rozpočtem na dovolenou (donedávna bývala libra přibližně 1,20 eur, dříve i více) si dovedete představit. Jedna paní, která pracovala jako redaktorka českého vysílání BBC a nyní žije jako důchodce v České republice, píše na Facebooku, že byla šokována, když se nyní její britský důchod snížil o 2000 Kč měsíčně.

Jak k velkému propadu britské libry došlo, ukazuje i skutečnost, že ještě v listopadu  2015 měla britská libra hodnotu téměř 38 českých korun, dnes je to jen asi  28 českých korun. Všichni Britové v důsledku brexitu zchudli až o 27 procent.



Czech Breitbart-like server:

"German scientists want to inoculate us with a vaccine which will make us love immigrants"

2. 9. 2017

čas čtení 2 minuty




Parlamentní listy, a widely-read Czech Breitbart-like xenophobic website, argues that German scientists "plan to inoculate the European populations with a special substance which will make us love immigrants".

The article interestingly combines hatred towards immigrants with distrust of vaccination, as well as the growing xenophobia towards Germany in Central and Eastern Europe.  It also peddles the meme of "out of control, mad scientists who must be brought in line by ordinary people (ẅho are presumably represented by Donald Trump)".

"Several prestigious scientific websites have published a study which was carried out by scientists in Germany. Its subject is shocking: How to make sure that people's friendliness towards immigrants should be increased and their xenophobia suppressed. The conclusions of the German scholars who recommend that people's thinking should be influenced by treating them with chemical substances is even more horrifying," writes Parlamentní listy.

29732

O billboardech a o svobodě

1. 9. 2017 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

Co jsou billboardy u silnic a dálnic? Doklad svobodného podnikání a volného trhu, doklad toho, že v naší zemi je svoboda? Co je jejich zákaz, doklad ošklivých regulací, omezování a zákazů shora? Pravý opak. Billboardy jsou omezením svobody a lidé v zemi bez billboardů jsou svobodnější v zemi s billboardy.

Češi často ze zahraničí přijímají jen to, co už odpovídá jejich předsudkům

1. 9. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty


Karel Dolejší má jistě pravdu, když obviňuje Čechy, že jsou to většinou "epigoni bez fantazie".

Je k tomu však nutno dodat, že při tomto transferu z širšího světa funguje velmi přísný filtr. Češi totiž zdá se často do svého diskursu přijímají nemilosrdně jen ty zahraniční podněty, které odpovídají jejich zakořeněným předsudkům.

Velmi pěkně je to vidět na někdejším předvolebním klipu Přemluv bábu, který režisér Zelenka bezostyšně obšlehnul z levicového amerického předvolebního klipu Sarah Silvermanové na podporu Baracka Obamy, jen ho obrátil, liberální postoj proměnil v tvrdě "pravicový", přidal  demagogii a českou verzi klipu výrazně doplnil vulgaritou a sprostotou, čímž doufal, že osloví mladou českou generaci.

Srovnání obou klipů je pozoruhodnou ukázkou (pars pro toto) filtru, který velmi efektivně funguje při přijímání kulturních podnětů i myšlenkových proudů do českého prostředí ze zahraničí.


Petr Zelenka: Přemluv bábu:




Sarah Silverman: The Great Schlep:


Německo: Polsko nemá nárok na válečné reparace

1. 9. 2017

čas čtení < 1 minuta



1. září 1939 napadlo nacistické Německo Polsko. Po uzavření dohody Ruska s nacisty napadl Sovětský svaz Polsko o čtrnáct dní později:




Němečtí právní experti zdůrazňují, že Polsko nemá nárok na reparace za druhou světovou válku. (Možná to ale nemuseli zveřejňovat zrovna 1. září.) Podle dohody o sjednocení Německa z roku 1990 se totiž prý Polsko vzdalo veškerých nároků na reparace.

Poláci chtějí, aby jim Polsko vyplatilo odškodné ve výši 0,75 bilionu euro.

 


Uprchlická krize: Od smrti Alana Kurdiho zahynulo ve Středozemí 8500 lidí

1. 9. 2017

čas čtení < 1 minuta

Slavný autor Khaled Hosseini reagoval na fotografie mrtvého chlapce, kterého vyplavilo moře, povídkou, zanimovanou v prostředí virtuální reality:

Nejméně 8500 lidí zahynulo či zmizelo při pokusech přeplout Středozemní moře od smrti tříletého syrského chlapce Alana Kurdiho, jehož mrtvolu vyplavilo moře v Turecku r. 2015.

Podle nejnovějších údajů, zveřejněných Úřadem OSN pro uprchlíky se ve Středozemí utopilo od září 2016 ve snaze dostat se do Evropy 4337 osob. Většina se snažila dostat z Libye do Itálie a z Turecka do Řecka a nejnověji z Maroka do Španělska. Dalších 4185 osob zahynulo v předchozích 12 měsících od 1. září 2015 do konce srpna 2016.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Češi jsou epigony bez fantazie

1. 9. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Vábeni věčně vším, co pro nás cizí,
Jdem šumařiti v chladný pro nás svět.
Viktor Dyk

Podle Karla Marxe byl František Palacký "německý profesor, který se zbláznil". České národní obrození je totiž odvozeno od původnějšího modelu asymetrické modernizace, německé romantiky. Podle názoru prvorepublikového sociologa Emanuela Chalupného jsou Češi pohotovými příjemci a aplikátory cizích podnětů, avšak zpravidla je nepromýšlejí do hloubky, také u nich dlouho nevydrží a záhy je malodušně opouštějí. Totéž psal Ferdinand Peroutka v roce 1922 ve slavné eseji Jací jsme?

Souhrnný předvolební pohled zvenčí:

Co je zdrojem politické deziluze v České republice

1. 9. 2017 / Andrew Kinnell

čas čtení 36 minut

Tato práce argumentuje, že nepřesvědčivé programy politických stran vedly v České republice k nárůstu politické deziluze. Upozorňuje také, že vznik politické deziluze je motivován mnoha různými faktory a nelze ho připisovat výlučně neefektivním programům politických stran. Práce poukáže na to, jak k rozšíření deziluze přispěla slabost institucí politického systému i politických stran. Bude se také zabývat dopadem širšího mezinárodního politického kontextu na názory a postoje občanů České republiky. Úvodem je domnívám se rozumné přinést přehled vývoje volební podpory a výsledků veřejného mínění od roku 1996 do současnosti.

Je česká veřejná sféra zaseklá někde v roce 1993?

31. 8. 2017

čas čtení 4 minuty



Podívejte se na tuto knihu. Gary Bruce by byl překvapen, kdyby viděl, jakému zacházení podrobují česká média takovouto nevinnou analýzu, píše historička Muriel Blaive:


Gary Bruce, The Firm. The Inside Story of the Stasi (Firma. Vnitřní příběh Stasi). Oxford, Oxford University Press, 2010


str. 6: Původní vědecké práce hned po pádu berlínské zdi v roce 1989 měly tendenci zdůrazňovat diktátorské, represivní a ovládací rysy režimu SED ve východním Německu. Novější studie však shora řízený model NDR  opustily a přešly k modelu, který zdůrazňuje pluralitu vztahů mezi vládci a ovládanými, bezpočet způsobů, jimiž se východní Němci podíleli na diktatuře (i když s rozdílnou měrou ochoty spolupracovat), a míru "normálnosti", která charakterizovala životy většiny východních Němců. V mnoha ohledech byl rok 1993 kulminací doby, která režim ve východním Německu charakterizovala jako "totalitní"...

Navalnyj odhalil tajnou venkovskou rezidenci Vladmíra Putina, postavenou z ukradených státních peněz

31. 8. 2017

čas čtení < 1 minuta

Alexej Navalnyj vydává sérii investigativní videí dokumentujících Putinovu korupci. V tomto, které se v Rusku rozšířilo virálně, odhalil Putinovu tajnou "chatu" (tedy obrovskou rezidenci) na vyborském poloostrově nedaleko Petrohradu. Záběry letoviska uvidíte ve videu od sedmé minuty. Navalnyj apeluje na ruské občany, aby se s korupcí, kterou zdokumentoval, nespokojovali a hlasovali pro něho v příštích volbách. Video zhlédlo více než 1,2 miliony diváků.


Rychlovlaky, anebo co to je

31. 8. 2017 / František Řezáč

čas čtení < 1 minuta

Pendolino to není. Muselo by jezdit přes 300 km/h.

Byl otevřen nový úsek mezi Bamberkem a Erfurtem, kde na 120 km potřebuje ICE 40 minut. Od prosince 2017 potrvá cesta z Mnichova do Berlína (cca 580 km)  4 hodiny. To už je silná konkurence automobilové a letecké dopravě. Jízdní řády pobočných tratí, například z Hofu nebo Bayreuthu, budou přizpůsobeny tak, aby regionální vlaky dopravily cestující k přestoupení do rychlovlaku.

Počet cestujících by se měl na této trase zdvojnásobit na ročně 3,6 milionu. Zatím se zdůrazňuje doprava osob, jak říká spolkový ministr dopravy Dobrindt a dodává, že:

"Nákladní doprava by se měla provozovat v nočních hodinách. Lokomotivy nákladních vlaků musí splňovat náročná technická kritéria pro takové tratě..."

Nabízí se srovnání s vnitrostátní trasou Praha - Brno nebo Praha - Ostrava. Podrobnosti z BR Frankenschau v němčině ZDE.

Trump, Brexit a Babiš: Možná, že v dnešní politice už nejde o činy, ale jen o mediální cirkus

31. 8. 2017

čas čtení 5 minut

Donald Trump se tento týden na tiskové konferenci v Bílém domě přiznal, že zveřejnil informaci o tom, že kontroverzně omilostnil arizonského šerifa Joea Arpaio, který rasově diskriminoval Hispánce, záměrně minulý pátek večer, kdy začaly povodně v Houstonu, "protože věděl, že proto bude mít televize daleko větší sledovanost než normálně."

Jinými slovy, bylo vedlejší, že v Houstonu lidé trpí obrovskými povodněmi, důležité bylo jen to, že to Trumpovi vytvořilo další příležitost k novému mediálnímu zviditelnění se. Čímž se pak neváhal chlubit, píše John Harris.

Trumpova vláda je charakterizována především rétorikou a symbolismem, nikoliv konkrétními pracovními výsledky. Většina Trumpových politických rozhodnutí je  záměrně volena tak, aby naštvala liberální establishment.

Česká neschopnost přijímat cenné podněty zvenčí je zničující

31. 8. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Debata, již rozvířil mediální lynč francouzské historičky Muriel Blaive, je nesmírně poučná, neboť se opět naplno obnažují trvalé a systematické slabiny českého veřejného diskurzu, jemuž od Listopadu vévodí stále titíž lidé. Reflexe našich vlastních dějin i dění na světové scéně připomíná spíše truchlohru s komickými prvky než zasvěcenou a hodnověrnou diskusi, jež by měla být bez omezení otevřena vnějším vlivům a neměla by postrádat kritický nadhled. Chvílemi se dokonce zdá, jako by strážcům listopadového odkazu zvonila hrana. A mezitím se do popředí derou temné figury, jejichž páteř je ještě mnohem ohebnější.       

 

29731

Pejskové se koušou

O peristaltice českého veřejného diskursu

31. 8. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

V Jemenu umírají každý den děti hlady. Severní Korea vypálila balistickou střelu přes japonské území. Hurikán zpustošil čtvrté největší americké město. Každý den vychází najevo další a další skutečnosti o tom, že blb, který se stal americkým prezidentem, se tak stal s podporou Ruska. Český premiér atakoval ústavou zaručenou svobodu vyznání, když učinil z muslimů personae non gratae. Bývalá ministryně spravedlnosti hrdě šíří po internetu rasistické bláboly. Prezidentova senilita dosáhla stavu, jenž věrně ilustruje postava knížete z Fimfára: strhával by, chudák, burkini z mladých dívek. Ale peristaltika českého veřejného diskursu mocně zahýbe historií teprve tehdy, když předseda KDU-ČSL prohlásí, že zvířata neumírají, nýbrž chcípají. Do té doby jako by na české dědině chcípl pes...

Dva roky poté: Funguje v Německu vstřícnost Merkelové vůči uprchlíkům?

30. 8. 2017

čas čtení 8 minut


Příběh jedné syrské rodiny o tom, jak se přizpůsobila novému životu v Německu, hovoří přesvědčivě o postoji Německa vůči uprchlíkům před nadcházejícími všeobecnými volbami

Když třiadvacetiletá Ruaa Abu Rashed po týdnech nebezpečného cestování - při přeplavbě přes Středozemní moře se málem utopila - dorazila do Německa, prvním obrovským šokem byla zima.

Třiadvacetiletá dívka měla zimní kabát, ale jen proto, že jeden mladý Ital na nádraží si svlékl vlastní kabát a dal ho její matce. "Já, maminka a bratři jsme se pak střídali při nošení toho kabátu - dlouhé týdny to byl jediný kabát, který jsme v rodině měli," říká Ruaa. Neuměla jediné slovo německy. Ani nevěděla, kde na mapě ta země leží.

Bosnia criticized Czech President Zeman for his islamophobic campaign

30. 8. 2017

čas čtení 1 minuta



Czech Prezident Zeman said that if Daesh is defeated in Iraq and Syria, there is a danger that islamic terrorists will crate a European base.  "I fear that Bosnia may become such a base. This is because of the ethnic composition of that country and also because flags of the Islamic State are already flying in many Bosnian towns and villages," said Zeman.

Bakir Izetbegović, one of the three members of Bosnia's ruling praesidium who represents those Bosnian citizens who are muslims, sharply criticised Zeman for his statements:

"Zeman, without any reason or foundation is spreading dangerous untruths about Bosnia Herzegovina and especially about Bosnian citizens who are muslims," said Izetbegović. His statements are like the previous statements made by the Croatian President Kolinda Grabar Kitarović and the Austrian Foreign Minister Kurze. This is a xenophobic, islamophobic campaign, perpetrated by the official representatives of some European states. It is the aim of these statements to poison the European public with a mendacious image of Bosnia, especially about its muslim citizens and about the alleged security threat to Europe."

Source in Czech HERE

"Nebyla žádná totalita":

Orgie nihilistického dekonstruktivismu se promítají do cynismu českých voličů

30. 8. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

O pojmu totalitarismu se v moderní politologické teorii vedla a vede široká debata, jíž se účastní desítky autorů. Hlavním předmětem sporu je, zda totalitární stát musí zahrnovat také otevřený teror, nebo se bez něj obejde. Podle některých autorů je teror nezbytným prvkem, podle jiných - například vlivného teoretika moderní demokracie Giovanniho Sartoriho - totalitní režim otevřený teror nutně nepotřebuje.

Merkelová: K likvidaci nezávislého soudnictví v Polsku nemůžeme mlčet

30. 8. 2017

čas čtení 1 minuta



Angela Merkelová se vyjádřila k zhoršujícímu se sporu mezi Evropskou unií a polskou vládou ohledně nezávislosti polských soudů. Ostře Polsko kritizovala, což podtrhlo jeho rostoucí izolaci.

Evropská komise konstatovala v červenci, že zahájí právní řízení proti Polsku kvůli právním změnám, které daly ministru spravedlnosti právo vyhazovat soudce z funkce. To je pravomoc, která ochromuje nezávislost polských soudů a porušuje předpisy EU.

V úterý, kdy polská vláda odmítla kritiku z EU jako "bezpodstatnou", zdůraznila německá kancléřka, že bere znepokojení Evropské komise velmi vážně.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v srpnu 2017

4. 9. 2017

čas čtení 1 minuta

V srpnu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 56 189,86.     Výdaje na provoz Britských listů byly 73 439,50 Kč. 

Zůstatek byl koncem srpna 2017 143 995,56 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

24890