Británie neuvalí na Rusko žádné další sankce

21. 3. 2018

čas čtení 1 minuta
Vůči Rusku nebudou bezprostředně použity žádné další sankce kvůli otrávení bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala. Ministři a bezpečnostní představitelé "aktivně zvažují" jiná opatření a po jednání Rady národní bezpečnosti "jsou připraveni je kdykoliv uplatnit".


  Ale Theresa Mayová nyní ustoupila od další odvety a neočekává se, že by tento týden před poslanci přednesla další projev.

  Vláda je místo toho rozhodnuta dotáhnout první kolo sankcí oznámených minulý týden, které se týká ruských aktiv v Británii.

  Pozornost se také zaměří na budování mezinárodní podpory pro jednotný postoj vůči Vladimiru Putinovi. Jednání na toto téma začnou v Bruselu ve čtvrtek.

  Očekávalo se, že by mohlo dojít na další sankce, poté co Moskva namísto prosté odvety oznámila zrušení Britské rady a plánů na znovuotevření britského konzulátu v Petrohradě.

  Avšak jednání britské Rady národní bezpečnosti se místo toho zaměřilo na provádění prvního kola sankcí, včetně "zničení ruské špionážní sítě v Británii".

  23 ruských špionů s diplomatickým krytím ("legálů") odletělo v úterý zpátky do Moskvy.

  Rada národní bezpečnosti také oznámila "přísné prohlídky soukromých letů ze strany pohraničních úředníků", jejichž cílem je sledovat lidi podezřelé z ohrožování bezpečnosti státu.

  Vzniká tzv. Magnického zákon zaměřený na aktiva cizinců spojených s porušováním lidských práv.

  "Premiérka zopakovala, že zmrazíme ruská státní aktiva, kdykoliv budeme mít důkaz, že mohou být používána k ohrožování životů nebo majetku občanů Británie nebo osob zde žijících," dodal mluvčí.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7583

Diskuse

Obsah vydání | 22. 3. 2018