Syrská letecká základna v centru možné izraelsko-íránské války

2. 5. 2018

čas čtení 3 minuty
Největší letecká základna v Sýrii v některých částech měří 7,5 km a je izolována pustými písky v centrální části země, napsal Oliver Holmes. Pevnost T-4 obklopená stovkami kilometrů pouště se skládá z desítek zodolněných hangárů obsahujících ruské stíhačky a nadzvukové bombardéry Suchoj.


  Vzdálenost a opevnění ze sovětských časů ochránily základnu před většinou násilí, ačkoli jsou patrny jizvy spojené se zničením čtyř bitevních vrtulníků.

Dnes je nicméně T-4 ohniskem vznikající, potenciálně katastrofální války, která není vedena mezi syrským režimem a jeho domácími protivníky, ale mezi dvěma nejhlavnějšími regionálními nepřáteli: Izraelem a Íránem.

Podle izraelských zdrojů íránské bezpilotní prostředky v Sýrii působí právě z uvedené základny.

"Šance na eskalaci v úplný vojenský konflikt v Sýrii jsou vyšší, než kdykoliv předtím," říká bývalý šéf izraelské vojenské rozvědky Amos Jadlin.

Od počátku syrského povstání v roce 2011 Izrael provedl nejméně stovku přeshraničních útoků, ačkoliv se vždy zaměřoval na íránské proxies, včetně dodávek zbraní pro libanonské hnutí Hizballáh. Historicky vzato byl Hizballáh pro Írán také nástrojem využívaným k útokům na Izrael.

Avšak konsensus v izraelské zpravodajské komunitě nyní tvrdí, že íránské Islámské revoluční gardy nyní dostaly úkol provést odvetný útok - a Írán i jeho spojenci veřejně varovali před eskalací.

Izraelci zastávají názor, že íránská vojenská podpora pro syrský režim se rozrostla a nyní zahrnuje významné množství zbraní, čas od času vydávané za humanitární pomoc, stejně jako bojové jednotky. Od roku 2015 jsou vojenská dopravní letadla značená jako civilní pravidelně využívána k přesunu ozbrojeného personálu ze základny Mehrabád v Teheránu. Pokročilé zbraňové systémy včetně bezpilotních prostředků byly také přesouvány do Sýrie. (Jde o jeden z řady případů systematického porušování kontrolního režimu, který měl Írán dodržovat výměnou za zrušení mezinárodních sankcí proti němu - KD.)

Specializovaní íránští operátoři bezpilotních prostředků byli rozmístěni na mezinárodním letišti v Damašku, ale postupně se přesunuli na základny po celé zemi. Tyto síly zřejmě působí z Damašku, Aleppa a letiště Sajkal, základny u Dajr az-Zauru a zejména z T-4.

"Cíl Teheránu byl zpočátku omezen na udržení Asadova režimu u moci a zajištění pozemního koridoru z Teheránu do Libanonu," říká Ali Alfoneh, výzkumník při think tanku Atlantic Council.

Nicméně když těchto cílů bylo dosaženo, islámská republika uvažuje o tom, jak udržet konflikt nízké intenzity s Izraelem, s cílem udržet Izrael zaměstnaný a v budoucnu zvýšit náklady potenciálních izraelských nájezdů proti Íránu."

Zda taktika odradit Írán od jakýchkoliv plánovaných represálií funguje je nejasné. Raketový útok v neděli v noci, který Izrael nekomentoval, ale který měl zasáhnout sklady raket země-země v oblastech, kde jsou přítomny íránské síly, dál zesílil obavy.

Na Golanských výšinách izraelské ozbrojené síly začaly s přípravami na možnost mezistátní pohraniční války - což je situace, které Izrael nemusel čelit po celé dekády.

 

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8334

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2018