Británie v chaosu: David Davies, vyjednavač britské vlády pro brexit, odstoupil

9. 7. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Po pátečním celodenním jednání v letním sídle britských premiérů v Chequers se Therese Mayové podařilo přimět členy její vlády, aby přijali složitý, a pro Brusel zřejmě neakceptovatelný plán tzv. "mékkého brexitu", kdy by Británie dále respektovala jurisdikci Evropského soudního dvora a britské výrobky by komplikovanou cestou měly i nadále přístup na evropský trh (nikoliv však britské služby, a britskou ekonomiku z 80 procent tvoří služby). Komentátoři poukázali na to, že fundamentalističtí stoupenci brexitu v britské vládě se v pátek zřejmě nevzbouřili, protože očekávají, že dohodnutá strategie bude stejně odmítnuta Bruselem, a tak dojde k drsnému vypadnutí Británie z Evropské unie, což oni chtějí.



Drsné vypadnutí Británie z Evropské unie by bylo katastrofou pro většinu britských podniků a nadnárodní společnosti v Británii už signalizují, že se připravují přesunout své provozy z Británie do členských zemí EU. Mimo jiné by bylo obrovským problémem pro britský automobilový průmysl, protože na to, aby se nějaký výrobek mohl po světě prodávat jako evropský, musí se z 55 procent skládat ze součástek vyrobených v EU, a po odchodu Británie z EU už britské součástky za evropské považovány nebudou.

Evropská unie, která je nyní v ohrožení od populistů ve středovýchodní Evropě, si nemůže dovolit nechat si rozmělnit volný evropský trh, který je jedním z největších úspěchů EU. Brusel bude zřejmě trvat na tom, že pokud chce Británie přístup na jednotný evropský trh, musí respektovat čtyři evropské svobody, tedy i volný pohyb obyvatelstva. Ten, kupodivu, jako kdysi  východoevropští komunisté, chce Británie zakázat.

Jinými slovy, celá brexitová strategie Theresy Mayové je naprosto nerealistická a tato žena se zoufale snaží řešit rozkol ve své Konzervativní straně ohledně Evropy, který se z ní rozšířil do celé anglické (nikoliv skotské, velšské či severoirské) společnosti a drsně ohrožuje ekonomickou a politickou budoucnost Británie.

Je jasné, že v současnosti, v době velkých ekonomických celků, nemá šedesátimilionová Británie proti Číně, EU či Spojeným státům naprosto šanci.

V pondělí ráno se situace dále ještě zkompolikovala, protože hlavní vyjednavač Theresy Mayové pro brexit, fundamentalista David Davis, oznámil, že ze své funkce odchází.

K tomu poznamenal v britském rozhlase v pondělí ráno právník Keith Starmer, stínový labouristický ministr pro brexit, že rezignace Davida Davise je "obrovskou ranou" pro Mayovou a že je v jejím důsledku "tvrdý brexit",tedy vypadnutí Británie z EU, daleko pravděpodobnější:

"Ministr pro brexit rezignoval a tím vlastně vyjádřil nedůvěru premiérce. To ji vrhá do dalšího chaosu. Odhaluje to, co je už dlouho podstatou tohoto problému: obrovský konflikt  ve vládě mezi těmi, kdo chtějí zůstat ekonomicky blízko Evropské unii, a těmi, kteří chtějí roztrhat ekonomický model, který používáme už dlouhá desetiletí."

Potíž je, že šéf britské Labouristické strany Jeremy Corbyn je socialistický fundamentalista, který považuje Evropskou unii za kapitalistické spiknutí, a tedy také podporuje brexit. Labouristická strana nefunguje v Británii efektivně jako opozice proti brexitu.

V zemi je obrovský konflikt mezi mladšími občany a důchodci. Důchodci, zejména v Anglii, hlasovali pro brexit, mladí lidé se považují za Evropany a zastávají důrazně názor, že angličtí důchodci hlasováním pro brexit jim zničili život.

Proti brexitu hlasovalo i Skotsko a Severní Irsko. V Severním Irsku zůstává neřešený problém hranice mezi touto provincií a Irskou republikou. Odchod Británie z EU by znamenal, že by mezi Severním Irskem a Irskou republikou musela znovu vzniknout pevná hranice. To by bylo porušením dohody z devadesátých let, která vedla k ukončení severoirského terorismu, a zřejmě byl znovu vznikl severoirský terorismus. Londýnská vláda nemá pro severoirskou hranici žádné řešení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8730

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2018