Nejstarší barva na světě: Světle růžová

11. 7. 2018

čas čtení 1 minuta
Výzkumníci objevili růžový pigment v kamenech starých 1,1 miliardy let hluboko pod povrchem Sahary - v Taoudeni v Mauretánii. Jde o nejstarší barvu v geologických záznamech.


Podle doktorky Núr Gueneliové, která objevila pigmenty v rámci doktorandského studia na Australské národní univerzitě, světle růžové barvy jsou o víc jak 500 milionů let starší, než druhá nejstarší známá barva, a byly produkovány prehistorickými mořskými organismy.

"Jasně růžové pigmenty jsou molekulárními fosíliemi chlorofylu, který byl produkován prehistorickými fotosyntetickými organismy obývajícími prehistorický oceán, jež již dávno vymřely," vysvětluje Gueneliová.

Vědci museli miliardu let staré horniny rozdrtit na prášek a vyňali a analyzovali z něj molekuly prehistorických organismů.

Po rozpuštění mají staré pigmenty růžovou barvu. Avšak jsou-li koncentrovány, barva může kolísat mezi krvavě červenou a tmavě purpurovou.

Tým vědců z Austrálie, Japonska a USA také potvrdil, že prehistorické mořské ekosystémy byly dominovány malou sinicí. Jde o typ baktérie, která získává energii fotosyntézou. Objev publikovaný v nové studii upřesňuje naše poznatky o vývoji prehistorických živočichů.

Podle vedoucího výzkumu doktora Jochena Brockse z Australské národní univerzity omezená nabídka velkých potravinových částic v prastarých oceánech zřejmě omezoval vznik velkých, aktivních organismů.

"Řasy, ačkoliv jsou stále mikroskopické, jsou tisíckrát většího rozměru než sinice - a jsou mnohem vydatnějším zdrojem potravy," dodává Rocks.

Oceány dominované sinicemi začaly mizet asi před 650 miliony let. V té době se začaly rapidně šířit řasy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8378

Diskuse

Obsah vydání | 13. 7. 2018