Novičok v Amesbury: Veřejnost varována, aby se nedotýkala objektů "obsahujících tekutinu nebo gel"

11. 7. 2018

čas čtení 2 minuty
Obyvatelé v oblastech britského Amesbury a Salisbury byli varováni, aby "nesbírali žádné cizí objekty, které mohou obsahovat tekutinu nebo gel", zatímco policie pátrá po kontejneru s novičokem, s nímž manipulovaly oběti poslední otravy, Dawn Sturgesová a Charlie Rowley.


Dawn Sturgesová poté v nemocnici zemřela, zatímco její partner Charlie Rowley zůstává v kritickém stavu.

Úřady jsou přesvědčeny, že pár byl 29. června v Salisbury nešťastnou náhodou vystaven nervově paralytické látce a onemocněl následující den v nedalekém Amesbury.

Předsavitelé úřadů potvrzují, že pár se rukama dotkl kontaminovaného objektu. To vyvolává obavy, že by se i další mohli stát obětí chemické zbraně - zejména během školních prázdnin.

Policie a zdravotníci se věnovaly obavám ohledně veřejného zdraví na veřejném shromáždění v Amesbury v úterý večer.

Sally Daviesová, hlavní představitelka organizace Public Health England, prohlásila: "Nesbírejte kontejnery, stříkačky, jehly nebo podobné objekty vyrobené z materiálů jako kov, plast nebo sklo.

"To je obzvlášť důležité, když se rodiny začínají připravovat na letní dětské prázdniny - a tak žádám, aby byli lidé mimořádně ostražití. Aby bylo jasno: Nesbírejte nic, co vám samotným neupadlo."

Daviesová dále zdůraznila, ž celková hrozba pro širokou veřejnost zůstává nízká, a řekla, že oblasti dekontaminované po útoku na rodinu Skripalových v březnu jsou bezpečné.

"Nepotřebujete rady profesionálních zdravotníků, pokud nezakoušíte symptomy," dodala Daviesová.

Šéf protiteroristické policie Neil Basu potvrdil, že hlavní vyšetřovací verzí je otázka, zda se pár dostal do kontaktu se stejným novičokem použitým vůči Skripalovým.

Ministr vnitra Sajid Javid sdělil poslancům, že smrt Sturgesové "jen posiluje naše odhodlání zjistit, co se přesně stalo a kdo za tím stojí."

Ministr obrany Gavin Williamson obvinil Rusko z "útoku na britské půdě". Kreml popírá, že by měl cokoliv společného s posledním incidentem, a tvrdí, že spojování případu s Ruskem by bylo "absurdní".

Podle Basua může být nervově paralytická látka, která zabila ženu z Wiltshiru, zůstat aktivní po dalších 50 let, pokud by se nacházela v kontejneru. Panikařící veřejnosti v Amesbury policista sdělil, že ačkoliv zatím neexistuje důkaz pro takovou verzi, britský pár omylem sebral ze země kontejner novičoku již v době, kdy došlo k útoku na rodinu Skripalových, tj. v březnu - ale teprve nyní jej otevřel. 

Podrobnosti v angličtině: ZDE  ZDE

0
Vytisknout
6856

Diskuse

Obsah vydání | 13. 7. 2018