Macron: Škrty ve veřejných výdajích "v následujících týdnech"

11. 7. 2018

čas čtení 1 minuta
Francouzský prezident Emmanuel Macron oznámil, že vláda "v následujících týdnech" oznámí plán škrtů ve veřejných výdajích a udržení rozpočtu v rámci deficitových cílů EU.


"Nemůžou být daňové škrty nebo zvýšení investic bez zpomalení trvajícího růstu našich výdajů," řekl Macron zákonodárcům v projevu ve Versailles. Zároveň slíbil "smělá a odvážná rozhodnutí".

"Všichni chtějí nižší daně... ale nikdo nikdy nechce převzít zodpovědnost" za jejich financování, řekl francouzský prezident na společném jednání obou parlamentních komor.

Macron řekl, že škrty ve výdajích budou součástí širší reorganizace francouzského státu zaměřené na posílení státních služeb ve vzdálených a deprivovaných oblastech, zatímco je chce tyto služby učinit lépe řiditelnými.

Macronovi kritici tvrdí, že jeho politika, včetně škrtů v korporátních daních a zákonů usnadňujících propouštění zaměstnanců, ukazují, že nedokázal vzít v úvahu obavy voličů z nižších socioekonomických vrstev.

"Politika která pomáhá firmám není pro bohaté. Je to politika pro celý národ, politika vytvářející pracovní místa," řekl Macron.

"Je falešné myslet si, že můžeme chránit zaměstnance bez toho, abychom chránili naše firmy," dodal.

"Tvorba bohatství a prosperita národa jsou základy všech projektů zajištění spravedlnosti a rovnosti," řekl Macron.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8159

Diskuse

Obsah vydání | 13. 7. 2018