Německo zkoumá žádost o ohromný finanční převod. Může přinést konec íránské jaderné dohody

11. 7. 2018

čas čtení 2 minuty
Německé úřady začaly zkoumat plán íránské vlády převézt stovky milionů eur z Hamburku do Teheránu. Pokud by žádost byla schválena, souhlas Berlína nepochybně vyvolá silnou reakci Washingtonu. Pokud žádost neprojde, může přinést konec dohody o íránském jaderném programu (JCPOA).


Předmětných 300 milionů eur náleží Evropsko-íránské Obchodní bance, v níž vlastní většinový podíl íránské státní banky, je však registrována v Hamburku u německé centrální banky (Bundesbanky).

Podle zprávy listu Bild chce Írán převézt peníze co nejrychleji, aby se vyhnul potenciálnímu zmrazení účtů v důsledku obnovených amerických sankcí, které začnou platit v srpnu.

Pokud operace proběhne, pravděpodobně vyvolá silnou reakci Washingtonu. Americký velvyslanec v Německu Richard Grenell již prohlásil, že vláda prezidenta Trumpa je "velmi znepokojena" a vyzval Berlín, aby "intervenoval a plán překazil".

Bild oznámil, že peníze by měly být převedeny na Íránce, kterým chybí platná kreditní karta, zatímco cestují v zahraničí a potřebují hotovost. Podle obnovených amerických sankcí budou íránské banky vyloučeny z hlavních sítí kreditních karet, včetně VISA a Mastercard.

Mluvčí německého ministerstva financí prohlásila, že by šlo o jeden z největších převodů hotovosti v německé historii.

Německé ministerstvo zahraničí tvrdí, že probíhající šetření se zaměřuje na zjištění, zda by převod představoval obcházení existujících sankcí - a zda by k zásahu potřebovalo konkrétní důkazy ilegálních aktivit.

Íránský přistěhovalec v Německu Bidžan Djir-Saraj, který je poslancem Bundestagu a zahraničněpolitickým mluvčím opozičních liberálů (FDP), vyzval vládu, aby udělala vše, co je v jejích silách, pro zablokování převodu, pokud existuje nějaký důkaz, že by peníze mohly být použity k financování teroristických aktivit.

Německo je kvůli kauze v napětí. Zablokování převodu by mohlo být politicky citlivé, protože by mohlo znamenat zhroucení íránské jaderné dohody, kterou chce Evropská unie ještě stále zachránit.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
8104

Diskuse

Obsah vydání | 13. 7. 2018