Světový tisk o rezignaci Borise Johnsona: "Good riddance!"

10. 7. 2018

čas čtení 2 minuty


Angličtina má pěkný výraz: "Good riddance!" píše Jan Čulík. Je to ulehčené konstatování, že nějaký debil už zmizel. Tento výraz používá v úterý ráno světový tisk v souvislosti s rezignací Borise Johnsona, kterého - ohromujícím způsobem - učinila Theresa Mayová po referendu o brexitu britským ministrem zahraničí. Tedejší Obamova americká vláda byla šokována, nemohla uvěřit, že to Mayová myslí vážně. Od té doby se Johnson ve své funkci znemožnil mnohokrát.

"Setkal jsem se s nejhorším ministrem zahraničí, jakého jsme kdy měli, uprostřed zkázy způsobené hurikánem Irma na Anguille. Projevoval nezájem a byl mimo. Naprosto ignoroval naši situaci. Už jdi do háje."
 



 

Deník Guardian v úterý píše: "S ulehčením zaznamenáváme konec celonárodního ztrapňování":  "Pan Johnson je nejpřeceňovanějším politikem v Británii, hlavně samým sebou. Byl to trapně nepoužitelný ministr zahraničí k ničemu. Oslabil postavení Británie ve světě a oslabil svou vlastní pověst tím, jak vykonával svou roli, nejen tím, že chválil Donalda Trumpa. Prostě nebyl schopen vůbec tu funkci vykonávat. Pan Johnson nikdy nedělá nic seriozního. Jediné, co ho zajímá, je kultivovat svou osobní kariéru. Pro britskou vládu je to ulehčením, že odešel."

Deník Times je ve svém komentáři stejně zatracující: "Tohle je rezignace, která měla přijít už dávno. Málo lidí bude překvapeno. Pan Johnson nedodržoval vládní disciplínu už delší dobu, zdálo se, že záměrně a systematicky provokuje Theresu Mayovou, aby ho z vlády vyhodila. Neprojevil nikdy žádnou snahu dosáhnout v čemkoliv kompromisu, zatímco zároveň nikdy nenabídl žádné alternativní konstruktivní řešení, co by jako vláda měla udělat.

Pokud jeho rezignace nebude mít vážné následky pro budoucnost této vlády, odchod pana Johnsona bude vřele přivítán v hlavních městech v zahraničí, kde ho nikdy nebrali vážně.

Je nemožné interpretovat jeho odstoupení jinak než prostřednictvím jeho vlastních přehnaných ambic.


New York Times: "Good riddance, Borisi Johnsone. Odstoupení britského ministra zahraničí by mělo Therese Mayové ulehčit dosažení rozumnější dohody o brexitu. Pokud její vláda přežije bouři, která z toho vznikla, odchod fundamentalistických stoupenců brexitu by mohl pomoci vyřešit komplikovaná jednání s Evropskou unií, která se blíží klíčovým koncům lhůt.

Podrobnosti v angličtině ZDE



0
Vytisknout
9329

Diskuse

Obsah vydání | 12. 7. 2018