Německo Angely Merkelové se neúčastní nového kola velmocenských čachrů:

"Vlastenci" a "vlastizrádci", aneb Jak se staví česká politika z nohou na hlavu

11. 7. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Dokud je německou kancléřkou Angela Merkelová, západní soused přistupuje s despektem k bilaterálním revizionistickým čachrům velkých hráčů Trumpa a Putina. Z nich jako z Adolfa knír kouká nové rozdělení Evropy na dvě výlučné zájmové sféry.


V atmosféře nezřízeného plkání, jež poslední čtyři léta plní podstatný díl české veřejné debaty, došlo kromě jiného k naprostému významovému vyprázdnění výrazu "vlastenec". V zemi velikosti ČR existuje přirozený zájem na multilateralitě široce založených mezinárodních institucí, která teprve národu početně tak malému může dovolit obhájit svou existenci před mocenskými nároky silnějších sousedů jinak, než krvavou lidovou válkou ve stylu Titovy Jugoslávie.

Pokud se někdo opravdu považuje za českého vlastence, měl by dát automaticky přednost politice, která stojí za obranou samostatnosti menších států ve volnějším mezinárodním uspořádání - nikoliv systému striktních mocenských bloků řízených beze zbytku dominantními hráči.

Tak tomu ovšem v Česku naprosto není. Za vlastence se tu dnes vehementně navzájem označují všelicí obdivovatelé Trumpů a Putinů mířících podle přání ruského prezidenta k nové "jaltské dohodě". Ale v rámci tohoto systému budou menší hráči považováni za příliš slabé na to, aby měli vůbec nějaký podstatný hlas při určování vlastního osudu.

Za vlastence se dnes vyhlašují a jsou takto masově oslavováni ti, kdo usilují pokročit od stavu, v němž ČR může odmítnout evropské uprchlické kvóty, k situaci, kdy monopolnímu zřizovateli zájmové sféry už nelze odepřít absolutně nic.

Pro zastánce sebeméně odlišných názorů pak byl rezervován termín "vlastizrádce".

Ve skutečnosti jsou ovšem pravými vlastizrádci právě ti, kdo osudy nesamozřejmého českého státu propojují se spekulacemi na osobní výhody, jež jim údajně vyplynou z případných nových "jaltských dohod" o rozdělení zájmových sfér na kontinentě.

Ti, kdo zemi navádějí na beznadějnou trajektorii vedoucí k postavení zcela trpného objektu "historického procesu" točícího se donekonečna v beznadějném kruhu.

Tajemství Mnichova i Jalty totiž pro Čechy, Moravany i Slezany spočívá ve stručném sloganu "O nás bez nás - na věčné časy a nikdy jinak".

1
Vytisknout
10669

Diskuse

Obsah vydání | 13. 7. 2018