Rostoucí ceny ropy se na kurzu rublu téměř neprojevují

11. 7. 2018

čas čtení 1 minuta
Severomořská ropa Brent na trhu znova vystoupala nad hranici 78 dolarů za barel. Vzrůst cen je spojen s obavami ohledně nadcházejících amerických sankcí vůči Íránu a také se snížením těžby v Severním moři.


Vysoké ceny ropy nicméně dosud mají malý vliv na kurz rublu, poněvadž ruské ministerstvo financí intenzívně skupuje valuty vstupující na vnitřní trh.

Cena ropy Brent v úterý dosáhla hodnoty 78,18 dolaru za barel - což je nejvíce od 25. května. A je to také o 1,7 % více, než v pondělí. Ruská ropa Urals dosáhla na 76,85 dolaru za barel. Ceny evropských druhů ropy za dva dny stouply o 4,6 - 4,8 %.

Návrat cen k lokálním maximům způsobují vyhlídky na obnovení amerických sankcí proti Íránu a reakce klíčových importérů íránské ropy, Číny a Indie. "Reakce těchto zemí a také Evropy na přísnou politiku prováděnou USA v zásadě vysvětluje dynamiku cen ropy," je přesvědčen analytik trhů surovin společnosti Julius Baer Karsten Menke.

Zavedení úplného embarga na íránskou ropu v souvislosti s požadavky USA povede k nevyhnutelnosti využít všechny dostupné produkční kapacity na trhu s ropou. Tento scénář podle Menkeho vyvolá růst cen ropy až na úroveň 90 dolarů za barel.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
8217

Diskuse

Obsah vydání | 13. 7. 2018