V Thajsku nejde o děti, jde o napětí z online dramatu

11. 7. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty
Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Globální média a sociální sítě magnetizuje záchranná akce v Thajsku, během níž se snažili potápěči vysvobodit tým mladých fotbalistů s jejich trenérem, uvězněných v jeskyni se zatopenou přístupovou cestou. Už několik týdnů trvá neutuchající zájem, velká média přinášela informace o probíhající akci na prvních místech svých denních přehledů, NY Times posílaly news alerts o stavu zachráněných. Provinční česká média v tomto případě skvěle kopírují globální agendu (kéž by tomu tak bylo častěji). Je to samozřejmě skvělé, že celý svět fandí tomu, aby se děti v pořádku a ve zdraví dostaly zpět domů. Z hlediska utrpení milionů dětí v zemích postižených válkou, terorem, hladomorem či jen obyčejnou každodenní bídou je ale okusování si nehtů nad zprávami o záchranné akci v Thajsku jen amplifikací děsivého nezájmu o to, co se děje v místech, kde děti umírají bez účasti globálních mediálních štábů. 


V Jemenu propukl důsledkem saúdskoarabské okupace hladomor. Trvá to už roky a globální veřejnost v podstatě může jen dohadovat, jaká je situace v této nikoliv bohem, ale ostatními lidmi zapomenuté zemi. Děsivé obrázky dětí hladem zmučených k smrti nikdy nedosáhly takové pozornosti a tak intenzivního mediálního servisu, jako když se potápěči musejí dostat k zatopeným mladým fotbalistům do jeskyně. 


Podle Světové zdravotnické organizace sice klesá celková úmrtnost dětí, nicméně stále denně umírají tisíce dětí z důvodů, které jsou řešitelné: porodní a poporodní péče, přístup k čisté vodě, dostatečná výživa. 6 milionů dětí za rok ve věku do 5 let. Každý den 3 000 dětí ve věku 5 až 14 let.

Smrt několika tisíc dětí denně je nepochybně téma, které by mohla mít globální média - i ta provinční - na tapetě každý den. Jenže tomu chybí to napětí z online dramatu, během nějž je možné každých pár desítek minut, den po dni, přinášet nové zprávy o vývoji a zvratech, částečných úspěších a tragédiích. Jako z fotbalového zápasu. 

Museli bychom umět smrt nějakých těch 7 milionů dětí do 15 let umět transformovat v online drama. Zní to absurdně? No samozřejmě, vždyť to je absurdní. Dvanáct kluků uvězněných v jeskyni, nebo třeba záchranná akce na vysvobození psa z rozbouřené řeky, dokáže na sociálních sítích vzedmout vlnu dojetí. Děsivá každodenní skutečnost je vytěsněna mimo realitu osobních životů a nikdo si ji nechce připouštět. Rejstřík racionalizací k tomu využitých by bylo možné vydávat knižně na pokračování.

Nejde tu o děti. Jde o jedinečnost situace, ve které děti hrají svou ne úplně podstatnou roli. Příště to zase může být mýval na vrcholku výškové budovy...


1
Vytisknout
10979

Diskuse

Obsah vydání | 13. 7. 2018