Konec srpna 1968...

9. 8. 2018

čas čtení 1 minuta

Úžasná reportáž BBC z r. 1968, všude ještě naděje, než se Svoboda vrátil z Moskvy a vyšlo najevo, že vůdci to opět podělali, píše Jakub Žytek. Robert J. Hrebicek k tomu dodává:

Pročítal jsem teď pozoruhodnou Macháčkovu biografii Husáka; dokládá tam a popisuje, jak Brežněv byl už v podstatě připraven vzít zpátečku, tanky stáhnout a nějak to zahladit. Ale když viděl, jaká banda posraných pytlíků mu tam přijela a bez ptaní se totálně složila a kapitulovala, řekl si, proč to tak vlastně nakonec nenechat.

K tomu píše Štefan Švec: Toho Macháčka mám doma, tak si to ještě musím ověřit, ale jestli je tohle pravda, tak si tenhle národ opravdu může za všechno, co se mu kdy stalo. Tvl.
EDIT: Jiří Trávníček v té knize nic takového nenašel a jelikož je to autorita a čtenář důvěryhodný, je dobré ho brát vážně. Trochu mi odlehlo a národní hrdost se vrátila na tradičních pětatřicet procent.

Pozn. JČ: Oni ale vedoucí představitelé KSČ v roce 1968 byli zbabělci a nekompetentní idioti, jak konec konců dokládá Zdeněk Mlynář ve své knize Mráz přichází z Kremlu, kde píše o tom, že na zasedáních prezidia KSČ se bez konkrétní agendy jen bezbřeze žvanilo, aniž by se schválil jediný věcný konkrétní krok. Takže si dovedu dobře představit, jak se tito zoufalci chovali v Moskvě v srpnu 1968...

1
Vytisknout
8990

Diskuse

Obsah vydání | 10. 8. 2018