Firmě Monsanto bylo soudně nařízeno, aby oběti rakoviny vyplatila 289 milionů dolarů

11. 8. 2018

čas čtení 1 minuta
Foto: Žalobce Dewayne Johnson


Aktualizace: Britské supermarkety se zahradními potřebami po rozsudku zvažují, zda herbicid Roundup dále prodávat.

Dewayne Johnson, šestačtyřicetiletý bývalý spráce zahrad, zvítězil u soudu nad firmou Monsanto. Porota souhlasila, že Roundup, přípravek firmy Monsanto proti plevelu, mu způsobil rakovinu a že ho korporace nevarovala před nebezpečím tohoto přípravku. Porota rozhodla, že firma Monsanto "jednala zlovolně nebo utlačitelsky".


Johnsonovi právníci argumentovali u soudu v San Francisku, že firma Monsanto "bojovala dlouhá léta proti vědě" a zaměřovala se proti akademikům, kteří varovali, že tento herbicid je nebezpečný.

Monsanto tvrdí, že se odvolá.

Johnsonův případ, který nyní umožní úspěch tisícům dalších takových soudních sporů, je zvlášť významný, protože soudce dovolil Johnsonovu týmu, aby předložil vědecké argumenty.

V kontroverzi šlo o glyfosát, nejčastěji světově používaný herbicid, i v ČR.

Žalobcovi právníci přeložili soudu interní emaily od ředitelů firmy Monsanto, které podle nich dokazují, že korporace opakovaně ignorovala varování expertů, vyhledávala příznivé vědecké analýzy a pomáhala psát vědecké články, které povzbuzovaly další používání tohoto herbicidu.

Monsanto dlouho argumentuje, že herbicid je bezpečný a nezpůsobuje rakovinu. Je registrován ve 130 zemích světa a schválen pro používání u více než 100 plodi, avšak v roce 2015 konstatoval IARC, mezinárodní úřad Světové zdravotnické organizace, že glyfosát "je pravděpodobně pro lidský organismus rakovinotvorný", což vyvolalo vlnu soudních žalob.

Viceprezident firmy Monsanto Scott Partridge odmítl jakoukoliv vazbu mezi glyfosátem a rakovinou a dodal, že "tento verdikt nemění více než čtyřicet let bezpečného užívání tohoto výrobku a vědeckého výzkumu, který stojí v jeho pozadí." Emaily ředitelů firmy Monstanto byly citovány "mimo kontext".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8303

Diskuse

Obsah vydání | 14. 8. 2018