Volkswagen opouští Írán, tvrdí Američané

21. 9. 2018

čas čtení 1 minuta
Firma Volkswagen opustí íránský trh, informují americká média. Zprávy naznačují, že Trumpova administrativa přesvědčila VW v rámci amerického úsilí zrušit jadernou dohodu s Íránem. VW zprávy nepotvrdil.


Po uplynutí pouhého roku od vstupu na íránský trh Volkswagen souhlasí s ukončením téměř všech obchodních operací v Íránu, informovala agentura Bloomberg. VW zde zachová určitý obchod "v rámci humanitární výjimky", tvrdí zpráva.

Ačkoliv íránské operace VW jsou co do rozsahu malé a přispívají jen málo k celkovému obratu, oznámený krok by znamenal významné vítězství americké administrativy, která se snaží přesvědčit zahraniční podniky, aby ukončily obchodování s Íránem. Ten považuje za destabilizující sílu na Blízkém východě.

VW bez toho, aby zprávu potvrdil nebo popřel, oznámil, že se jeho postoj v posledních měsících nezměnil. Firma podle mluvčího "dodržuje všechny národní a mezinárodní zákony, stejně jako předpisy pro export".

"Bereme také v úvahu možné dopady spojené se znovuzavedením amerických sankcí," prohlásil mluvčí.

Podle zprávy Bloombergu americký velvyslanec v Německu Richard Grenell přesvědčil největší německou automobilku, aby se podřídila americkým sankcím proti Íránu, které byly znova zavedeny prezidentem Trumpem v květnu letošního roku.

"Toto rozhodnutí nás těší, protože Írán odvádí své ekonomické zdroje od svého lidu, aby šířil násilí a nestabilitu po celé planetě," cituje agentura Grenella.

USA opakovaně varovaly evropské a jiné země, že si musí vybrat mezi obchodováním v USA - což je pro německé automobilky klíčový trh - nebo v Íránu, kde VW vloni začala po 17 letech obnovovat své operace.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10593

Diskuse

Obsah vydání | 24. 9. 2018