Afrika: Nedostatek ryb vyvolává konflikt v oblasti velkých jezer

21. 9. 2018

čas čtení 2 minuty
Loďstvo Demokratické republiky Kongo obvinilo ugandské vojáky ze zabití čtyř konžských rybářů, jejichž svázaná a kulkami prošpikovaná těla plavala na hladině Edwardova jezera dělícího oba sousední státy, píše Grace Matsiková.


Uganda odmítá obvinění, které je poslední známkou eskalujícího napětí mezi oběma zeměmi. Důvod představuje nejmenší z východoafrických velkých jezer, kde jsou obě strany od počátku roku zapojeny do smrtících střetů.

"Rybáři byli na jezeře od pátku a nevrátili se. Včera jsme uviděli jejich popálená a svázaná těla v jezeře," říká Jonas Kataliko, předseda rybářského sdružení v pobřezní vesnici Kyavinyonge.

Major Jean Tsongo, který zde velí konžským bojovým plavidlům, obviňuje ugandské protějšky. "Byli to ugandští vojáci, kdo zabil konžské rybáře," tvrdí. "Spálili jejich kánoe a těla sem dorazila svázaná, spálená a provrtaná kulkami."

Ugandský představitel potvrdil, že těla byla spatřena, jak plavou v jezeře, ale popřel, že by s tím vojáci jeho země měli něco společného.

Napětí mezi oběma zeměmi, které dělí neshody ohledně sdílení energetických zdrojů, se zhoršilo v červenci, když bylo zabito 16 konžských rybářů, 4 ugandští vojáci a tři civilisté.

Uganda v posledních měsících posílila patroly s cílem potlačit ilegální rybolov na Edwardově a Albertově jezeře, které ji dělí od Konga. Obě jezera leží z větší části na území Konga, kde nekontrolovaný výlov snížil počty ryb a přinutil rybáře pronikat na ugandské území.

V jezerech žijí sumci, tilapie a okoun nilský, kteří jsou lokálně konzumováni a také exportováni.

Vnitrozemská Uganda zaměstnává v rybolovném průmyslu přes 700 000 lidí tvořících 3 % HDP.

Válka o tenčící se zdroje v místních jezerech se šíří.

Na jihu soupeří rwandští a konžští rybáři ve vodách jezera Kivu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8029

Diskuse

Obsah vydání | 24. 9. 2018