Marine Le Penová se musí podrobit psychiatrickému vyšetření

21. 9. 2018

čas čtení 1 minuta
Francouzská ultrapravicová politička Marine Le Penová ve čtvrtek vyjádřila rozhořčení nad tím, že jí bylo nařízeno podstoupit psychiatrické testy poté, co na Twitteru sdílela snímky zvěrstev spáchaných "islámským státem".


Le Penová snímky sdílela v prosinci 2015, několik týdnů poté, co džihádisté během útoku v Paříži zabili 130 lidí, což ve Francii vyvolalo vlnu odsouzení.

Padesátiletá lídryně Národního shromáždění (dříve Národní fronty) byla kvůli snímkům zbavena poslanecké imunity a obviněna z šíření násilných sdělení, která mohou vidět nezletilí. Ve čtvrtek sdílela kopie rozsudku s datem 11. září, který jí nařizuje, aby se podrobila psychiatrickému vyšetření.

Dokument hovoří o tom, že testy mají být provedeny "co nejdříve", aby bylo zjištěno, za Le Penová "je schopna chápat prohlášení a odpovídat na otázky". "Je to šílené," napsala Le Penová, která je sama právnička.

Novinářům v parlamentu sdělila, že se cítí "perzekvována" a nepodřídí se.

Podle francouzského zákona neexistuje legální mechanismus, jak přinutit kohokoliv, aby se podobnému rozsudku podrobil. Vyšetřovatelé však tvrdí, že podobné testy v případě šíření násilných zpráv jsou běžné.

Dokonce i levičácký kritik Le Penové Jean-Luc Mélenchon, který kdysi političku označil za "napůl dementní", na Twitteru vyjádřil "naprostý nesouhlas" s rozsudkem a označil jej za "politické rozhodnutí".

Pokud by Le Penová byla odsouzena, hrozí jí až tři roky vězení a pokuta 75 000 eur.

Minulý týden Le Penová varovala, že existence její strany je ohrožena, pokud se jí nepodaří získat zpět 2 miliony eur příspěvků zadržených v rámci vyšetřování údajného zneužití fondů Evropského parlamentu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7343

Diskuse

Obsah vydání | 25. 9. 2018