Britská krize: Pokud Británie vypadne z EU bez dohody, země se rozpadne, varují ministři

22. 9. 2018

čas čtení 2 minuty

Vysocí činitelé britské Konzervativní strany nyní varují, že premiérka Mayová po pro ni katastrofálním summitu EU v Salcburku riskuje katastrofu na úrovni suezské krize v roce 1956. Mnozí činitelé Konzervativní strany se Mayovou snaží přesvědčit, aby začala usilovat o volnější obchodní svazek Británie s EU. To ale bude znamenat vznik hranice mezi Severním Irskem a hlavním britským ostrovem, což by "zahájilo proces odchodu Severního Irska z Británie". Takový proces by znovu obnovil debatu o nezávislosti Skotska. "Nikdo nezamýšlel hlasováním pro brexit rozbít Spojené království," řekl jeden ministr. "Ti, kdo usilují o tvrdý brexit a jen vzdálenou vazbu Británie na EU si musejí uvědomit, jaké to bude mít důsledky pro budoucí existenci britského státu."

 
 
Někteří konzervativci se obávají, že se možná budou muset v Británii konat ještě před koncem roku 2018 nové všeobecné volby. Mayová to skálopevně odmítá. Obvinila také labouristy, liberální demokraty a skotské nacionalisty, že "aktivně ochromují vyjednávací postavení Británie" při svých rozhovorech s EU.

Série obrovských diplomatických chyb Mayové, které vedly k jejímu katastrofálnímu debaklu v Salcburku, vedou čelné představitele Konzervativní strany ke srovnání se suezskou krizí v roce 1956, kdy se tehdejší britský premiér Anthony Eden chybně a pošetile domníval, že stále ještě trvá britské impérium a že dokáže provést koloniální invazi Británie do Egypta. Ta byla fiaskem, Spojené státy jeho dobrodružství nepodpořily a Edenova kariéra skončila.

Je otázkou, zda Labouristická strana na právě probíhajícím výročním sjezdu podpoří konání nového  referenda o brexitu. Corbynův náměstek Tom Watson to v sobotu večer doporučil. 86 procent členů Labouristické strany chce nové referendum o brexitu.

Naproti tomu stínový labouristický ministr financí John McDonnell je proti konání druhého referenda o brexitu: obává se, že by to aktivizovalo stranu UKIP a britskou ultrapravici k vyvolávání xenofobních nálad v zemi.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE
 


 

0
Vytisknout
7941

Diskuse

Obsah vydání | 25. 9. 2018