Klaus ml. versus syrská realita

24. 9. 2018

čas čtení 2 minuty

Z vystoupení poslance Václava Klause ml. v Poslanecké sněmovně 20.9. 2018:

Syrské ti patří primárně do Sýrie. My nejsme hollywoodské hvězdy, abychom je sem tahali. Sýrie je samostatná země, která je v OSN, má velké části území, kde se vůbec nebojovalo, čili primárně ty děti jsou jejich, stejně jako české ti patří do České republiky.”

Z britského nedělníku The Sunday Times 24.09. 2018 (placený přístup):

https://www.thetimes.co.uk/edition/world/archive-of-evil-damns-syrias-president-assad-fpvs8cn2l

Stohy 265 identických krabic z kartonu na ocelových policích vypadají neškodně. Jsou však uzamčeny v sejfu, monitorovány bezpečnostními kamerami a uloženy na tajném místě v jednom z evropských měst. Z jejich obsahu běhá mráz po zádech.


Čítají jeden milion stran dokumentů, včetně zpravodajských brífinků nejvyššího stupně utajení, podrobně zaznamenávající mučení a vraždy oponentů. Na většině z nich je vytlačen jestřáb ve znaku syrského režimu. Některé nesou podpis samotného prezidenta Bašára al-Asada.

S tajným projektem, jak získat důkazy o Asadově válečných zločinech, přišel 54-letý Kanaďan Bill Wiley, bývalý voják a vyšetřovatel válečných zločinů, který pracoval pro mezinárodní soudní tribunály. Došel k závěru, že tyto tribunály fungují příliš pomalu a jsou moc drahé. Shromážděné dokumenty podle něj dokazují, že Asad má plnou kontrolu nad tím, co režim provádí, a je odpovědný za mnohem větší počet zabitých než ISIS.

Dokumenty shromáždili a propašovali ze země Syřané. Někteří za to zaplatili životy, dva zůstávají ve vazbě. Projekt začal v roce 2011 a spolufinancovali ho Britové. Obsah (tištěných) dokumentů potvrzuje 55.000 fotografií, které propašoval ze Sýrie policejní důstojník známý pod přezdívkou Caesar. Společně se svým týmem fotografoval mrtvoly zatčených - v některých dnech až 50 denně, které přivezly do vojenských nemocnic tajné služby. Každá mrtvola měla na pásce na čele zvýrazňovačem načmáraný unikátní čtyřmístný kód… Mnohé z obětí byli zbity, znetvořeny, zastřeleny, se stopami popálenin. V některých případech byly v rozkladu.

Jeden z Wileyho kolegů nedávno poznamenal, že mají více materiálu, než měly k dispozici soudy v rámci norimberského procesu.

0
Vytisknout
16625

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2018