Doktor Kriegel v srpnu 1968

25. 9. 2018 / Pavel Rybák

čas čtení 2 minuty

 



V čase československého Pražského jara a následné sovětské invaze mnohé zaujal jediný komunistický politik, František Kriegel, dlouholetý levicový intelektuál a lékař. Zajistil si uznání zejména odmítnutím podpisu „moskevského protokolu“ (sovětských okupačních podmínek) a tím, že hlasoval v československém parlamentu proti ratifikaci smlouvy o přítomnosti sovětských invazních vojsk (pravda v této věci nebyl jediný). V před invazních měsících vybízel občany k podporování těch politiků, u kterých mohli očekávat zachování reformního procesu.

Proč odmítl podepsat moskevský protokol?


Za prvé po celý svůj život si chtěl zachovat čisté svědomí, ani v roce 1968 nechtěl jít proti svým životním zásadám, třebaže to mohlo být naposledy v životě. V žádném případě si nechtěl takto pokazit život. V Moskvě byl držen v izolaci více než jednu noc a byl smířen s faktem, že za svůj protisovětský odpor bude odměněn sibiřským žalářem. Ani tohle jej nepřesvědčilo.

Odmítl rovněž z politického hlediska, neboť se domníval, že nemůže tak důležitý politický dokument rozhodnout bez vůle voličů. Tím mnohé přesvědčil o svém zájmu pro demokratické principy. Také svým morálním vlastenectvím, kdy nepovažoval za správné podepisovat takový dokument, který tak viditelně zdůrazňoval okupaci státu.

V květnu 1969 prohlásil: “Je známo, že jsem odmítl podepsat moskevský protokol. Odmítl jsem jej podepsat proto, že jsem v něm viděl dokument, který všestranně svazoval ruce naší republice. Odmítl jsem jej podepsat proto, že se to dělo v ovzduší vojenského obsazení republiky, bez konzultace s ústavními orgány a v rozporu s cítěním lidu této země".

Poslední fáze jeho života byla smutná, do nekonečna byl všude sledovaný, před vlastním domem, také v nemocnici do své smrti. Husákův režim jej tak šikanoval, že nesměl mít veřejný pohřeb. Přesto všechno se odvážil podepsat Chartu 77 jako jeden z prvních nejen jako vzpomínku na Pražské jaro 68, nýbrž jako naději do budoucna, kdy bude svoboda a demokracie pro každého z nás.

0
Vytisknout
9187

Diskuse

Obsah vydání | 1. 10. 2018