Pro stoupence Czexitu: Přestane letecký provoz, kamiony budou muset žádat o povolení ke vstupu do EU

25. 9. 2018

čas čtení 2 minuty

 

Britská vláda vydala další, už třetí soubor dokumentů, varujících britské občany a podniky před tím, co se stane, odejde-li Británie z EU bez dohody.

Letecká doprava mezi Británií a Evropskou unií bude zastavena, protože letecké licence, vydané Evropskou unií, ztratí platnost a letecké společnosti budou muset zažádat o individuální svolení k létání do jednotlivých států.

"Pokud Británie v březnu 2019 odejde z Evropské unie bez dohody, britské a evropské licencované letecké společnosti přijdou o automatické právo provozovat leteckou dopravu mezi Británií a Evropskou unií a budou muset žádat předem o svolení," konstatuje britská vláda.

Britská vláda uvádí, že by jednostranně udělila leteckým společnostem z Evropské unie svolení přistávat na britských letištích a že doufám, že členské státy EU udělají totéž.

Taková dohoda by tvořila základ pro "minimální" úmluvu s EU, aby byla dál umožněna letecká doprava. Ovšem letecké společnosti licencované v EU by ztratily právo provozovat lety čistě v Británii (napříáklad z Edinburku do Londýna) a britské letecké společnosti by už nesměly provozovat lety jen v rámci Evropské unie (např. z Milánu do Paříže).

Postihlo by to i letyy z Evropské unie do Británie a lety amerických leteckých společností, které létají do Evropy prostřednictvím britských partnerů, jako je firma British Airways.

Náhradní díly letadel vyrobené v Británii by už nebyly použitelné pro opravu letadel létajících do Evropské unie, protože by neměly evropský bezpečnostní certifikát.

Britská vláda také varuje, že majitelé domácích zvířat, jako psů, koček a fretek, je už nebudou moci volně převážet do Evropské unie, ale budou muset zažádat o svolení přivézt  je do EU nejméně čtyři měsíce před cestou.

Majitelé domácích zvířat budou muset prokázat, že jsou jejich zvířata efektivně očkována proti vzteklině. Zvířata se budou muset podrobit zvláštnímu testu a získat certifikát. Po příjezdu do EU se budou muset majitelé zvířat s nimi hlásit na úřadech k tomu určených.

Pokud se nějaký majitel domácího zvířete chystá cestovat s ním do Evropské unie po březnu 2019, musí zažádat o svolení k cestě pro zvíře před koncem listopadu 2018.

Pro kamiony skončí možnost volného průjezdu na území Evropské unie. Řidiči kamionů budou muset žádat o speciální povolení k průjezdu určitými hraničními přechody a počet těchto povolení bude omezen.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7123

Diskuse

Obsah vydání | 1. 10. 2018