Americký svaz pro občanské svobody vystupuje proti Brettovi Kavanaughovi

4. 10. 2018

čas čtení 1 minuta

Americký svaz pro občanské svobody (ACLU) nesouhlasí s tím, aby se Brett Kavanaugh stal členem Nejvyššího soudu USA. Vedení ACLU se za dobu své existence, trvající 98 let, dosud pouze třikrát vyslovilo proti kandidátovi do Nejvyššího soudu. Prezidentka této organizace Susan Herman uvedla, že ACLU nemá s Kavanaughem problém, co se profesního hlediska týče, ale vystupuje proti němu kvůli důvěryhodným obviněním ze sexuálního napadení, kterého se měl soudce v minulosti opakovaně dopustit. ACLU nyní ve čtyřech státech zahájil kampaň za milion dolarů, jejímž cílem je přesvědčit senátory, kteří budou mít při Kavanaughově volbě rozhodující hlas, aby zvedli ruku proti němu.

Podle Louise Melling z ACLU nemá tato organizace v popisu práce schvalovat, nebo se naopak vyslovovat proti kandidátům do federálních úřadů. Nicméně obvinění, vznesená proti Kavanaughovi, jsou přímým ohrožením integrity Nejvyššího soudu. Soudce Nejvyššího soudu by se měl chovat tak, aby inspiroval důvěru veřejnosti v integritu a nestrannost této instituce. V této chvíli hovoříme o soudci, který čelí obviněním ze sexuálního napadení. Hovoříme o soudci, který se brání vyšetřování, což by mělo být pilířem všech soudních řízení.  

„Je velice důležité, že jsme se nyní ozvali. Je to důležitý vzkaz všem přeživším sexuálních útoků. A je to důležité kvůli integritě Nejvyššího soudu. Abychom mohli důvěřovat soudům, musíme zároveň důvěřovat lidem - ačkoli jde o obyčejné lidské bytosti – kteří se ze všech sil snaží být nestranní a spravedliví,“ konstatuje Louise Melling.

Bližší informace v angličtině ZDE

USA
0
Vytisknout
6351

Diskuse

Obsah vydání | 5. 10. 2018