Maďarsko má nejslabší armádu v regionu: Mohou se Rusové vrátit?

26. 10. 2018

čas čtení 2 minuty
Taková otázka by zněla svatokrádežně v době revoluce 23. října 1956, jejímž základním požadavkem byl odsun sovětské armády, píše John Woods. Nicméně maďarská armáda je nyní tak slabá, že by v případě vojenského konfliktu nedokázala vzdorovat do doby, než by dorazily síly NATO.


Navíc ozbrojené síly používají většinou ruské (dříve sovětské) vybavení, které vyvolává u člena NATO otázky ohledně národní bezpečnosti. Zejména proto, že je to Rusko, kdo cvičí piloty a řidiče ruských vrtulníků a tanků. Maďarská armáda je zcela vymknuta z kloubů. Jedině letadla mohou být považována za víceméně moderní, ačkoliv existují závažné problémy s vybavením.

Například kontrakt na rakety vzduch-vzduch pro Gripeny byl podepsán až vloni. Navíc piloti nemohou nalétat dost hodin, protože není dost peněz na palivo.

Bitevní vrtulníky Mi-24 získané z bývalé Německé demokratické republiky v roce 1995 nevzlétly od roku 2013. Nedávno byly odeslány do Petrohradu k údržbě, dosud se vrátily 4 kusy.

Maďarsko získalo dopravní vrtulníky ruského původu z Finska. Nejen že údržbu provádějí Rusové, ale také cvičí nové piloty. To je v případě člena NATO poněkud zvláštní.

Pokud jde o pozemní síly, takřka všechny zbraně a vybavení jsou staré ruské. Například tanky T-72 jsou všechny mimo provoz. Podle expertů by armáda potřebovala nejméně 50 nových tanků. V této věci došlo k podpisu smlouvy o smlouvě budoucí s Tureckem. Navíc by Maďarsko rádo modernizovalo ruské obrněné transportéry.

I když Orbán mnohokrát prohlásil, že NATO Maďarsko nechrání, pravda je, že maďarská armáda by nedokázala klást odpor do doby, než dorazí síly NATO.

Mezi sousedy má adekvátní armádu pouze Rakousko. Nicméně ostatní se také vyzbrojují. Například Rumunsko získalo nejmodernější americké zbraně, protože je v regionu nejdůležitějším spojencem Washingtonu. Slovensko se také snaží udržet krok nákupem vrtulníků Blackhawk a stíhaček F-16. A ačkoliv Ukrajina i Srbsko mají zastaralé armády, vojáci mají bojové zkušenosti. Oproti tomu Maďarsko ani nemá dost vojáků. Je jich asi 27 000, ale zhruba polovina pracuje v zázemí. Jen jeden nebo dva tisíce jich mají skutečné bojové zkušenosti. To je v největší míře způsobeno tím, že platy jdou nízké a život vojáka velmi tvrdý.

Aby to bylo ještě horší, i v armádě existuje korupce. Všechny firmy, které mají povoleno ucházet se o armádní zakázky, jsou spojeny s dobře známými oligarchy od Istvána Garancsiho přes Lászla Szíjje až po Attilu Paára.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9672

Diskuse

Obsah vydání | 30. 10. 2018