Trump o Tillersonovi: Je blbý jak šutr

8. 12. 2018

čas čtení 1 minuta



Donald Trump v pátek charakterizoval svého bývalého ministra zahraničí Rexe Tillersona jako člověka "blbého jako skála" a jako "pekelně líného" den poté, co Tillerson v televizi uvedl, že Trumpa varoval, že chce dělat protizákonné věci.

"Mike Pompeo pracuje výborně, jsem na něho velmi hrdý. Jeho předchůdce, Rex Tillerson, neměl dostatečnou mozkovou kapacitu. Byl blbý jak šutr a snažil jsem se ho zbavit co nejrychleji. Byl pekelně líný. Teď je tomu úplně jinak, velký duch  vládne na ministerstvu zahraničí!" napsal Trump na Twitteru. Pozoruhodné výroky amerického prezidenta:

 



Trump Tillersona vyhodil letos v březnu po několika veřejných konfliktech ohledně Severní Koreje, Ruska a postoje USA vůči Íránu. Předtím byly vztahy mezi Tillersonem a Trumpem poškozené informacemi, že Tillerson Trumpa v soukromí charakterizoval jako "debila".

Když si Trump začátkem roku 2017 Tillersona vybral jako ministra zahraničí, obrovsky ho chválil: "Jeho urputnost, jeho rozsáhlé zkušenosti a hluboké porozumění geopolitice ho činí vynikající volbou ministra zahraničí."

Avšak Tillerson stál v čele zdemoralizovaného ministerstva zahraničí, jehož role byla drsně oslabena, celá řada vysokých funkcí zůstala prázdná a mnoho spojenců zpochybňovalo, zda je vůbec rozumné jednat s diplomatem, jehož Trump nikdy neposlouchal.

Podrobnosti v angličtině  ZDE

0
Vytisknout
11752

Diskuse

Obsah vydání | 11. 12. 2018