Zaktualizovaná Agatha Christie v době prohlubující se britské krize

29. 12. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty
Zatímco konzervativní britští politikové a nejzbabělejší britská média, včetně zpravodajství BBC, volají na poplach kvůli uprchlické "krizi" (v minulých dnech se podařilo několika uprchlíkům připlout v gumových člunech přes kanál La Manche do Anglie, hrubě tím riskovali své životy), premiérka Theresa Mayová zdiskreditovala systém státních novoročních vyznamenání tím, že povýšila do šlechtického stavu lháře a fundamentalistického stoupence brexitu, svého úhlavního nepřítele Johna Redwooda v zoufalé a liché snaze ho přesvědčit, aby ji v její brexitové politice podpořil, a evropským občanům léta žijícím v Británii bylo sděleno ministerstvem vnitra, že budou v roce 2020 muset žádat o povolení k pobytu a platit za ně, aktualizovaná televizní minisérie románu Agathy Christie Vraždy podle abecedy záslužně poukázala na neblahý osud uprchlíků a na to, co si xenofobové vůbec neuvědomují - jak děsivým způsobem jsou uprchlíci, prchající před válkou a pronásledováním, na zbytek svého života hrůznými zážitky ztraumatizováni.


Soukromý detektiv Hercule Poirot, přežívající  v xenofobní Británii třicátých let dvacátého století, kdy jsou ulice plny ultrapravicových plakátů požadujících "zastavení vlny cizinců a demonstrace za naši, anglickou krev!"  je v této verzi uprchlíkem z Belgie z doby začátku první světové války. Celou minisérií ho pronásledují děsivé flashbacky ze scény, kterou v Belgii zažil, než uprchl do Anglie.

Poirot je v této verzi katolickým knězem v belgické vesničce. Její obyvatelé se děsí, že do vesnice přicházejí cizí vojáci. Ti civilisty začnou bez skrupulí vraždit. Kněz Poirot jim velí, aby se uchýlili do jeho kostela jako do útočiště, což vesničané udělají. Příchozí vojáci zmlátí kněze pažbou střelné zbraně a v kostele civilisty upálí.





The National: Mayová zkorumpovala novoroční státní odměny poskytnutím špinavých odměn svým odpůrcům ve snaze je přesvědčit, aby hlasováním podpořili její probrexitovou politiku. Ministerstvo vnitra čelí zuřivé reakci evropských občanů za to, že budou muset po letech ponižujícím způsobem znovu žádat o povolení k pobytu  a platit za to:



0
Vytisknout
8668

Diskuse

Obsah vydání | 31. 12. 2018