EU vyzývá Moskvu, aby dál dodržovala smlouvu o jaderných raketách

17. 7. 2019

čas čtení 1 minuta
Evropská unie vyzvala Rusko, aby zajistilo další respektování Smlouvy o raketách středního a kratšího doletu (INF Treaty), poté co Moskva pozastavila svou účast na smlouvě.


"Jsme hluboce znepokojeni událostmi ohledně smlouvy INF, která může skončit k 2. srpnu 2019," prohlásila šéfka zahraniční politiky EU Federica Mogheriniová.

"Nadcházející dny představují poslední příležitost pro dialog a přijetí nezbytných opatření k zachování této důležité součásti evropské bezpečnostní architektury," dodala Mogheriniová.

Rusko a Spojené státy pozastavily participaci na této smlouvě z doby studené války, která zakázala celou třídu jaderných střel. Obě strany se navzájem obviňují z porušování dohody.

3. července ruský prezident Vladimir Putin podepsal zákon formalizující pozastavení dodržování smlouvy.

Washington prohlašuje, že od dohody odstoupí k 2. srpnu, pokud Rusko nezničí kontroverzní nový systém, který podle americké strany smlouvu porušuje.

Mogheriniová prohlásila, že EU důrazně vyzvala Rusko, aby "se účinně věnovalo opakovaně vyjádřeným vážným obavám" ohledně pozemního systému 9M729.

Rusko by mělo podniknout "podstatné a transparentní akce" k zajištění dodržování dohody, dodala v prohlášení.

Smlouva INF byla podepsána v roce 1987 americkým prezidentem Ronaldem Reaganem a sovětským lídrem Michailem Gorbačovem.

Zakazuje střely s doletem 500 - 5 500 km odpalované ze země. Je považována za úhelný kámen globální architektury kontroly zbrojení a její možné zrušení vyvolalo obavy o budoucnost smlouvy START mezi Ruskem a USA, která omezuje počty strategických jaderných hlavic.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7168

Diskuse

Obsah vydání | 19. 7. 2019