"Nechceme proměnit své ostrovy v obrovské věznice lidských duší!"

25. 2. 2020

čas čtení 2 minuty


Řecké úřady se zoufale snaží uklidnit protesty proti výstavbě nových uprchlických tábor
ů

Po noci střetů mezi místními obyvateli a pořádkovou policií na severních řeckých ostrovech Lesbos a Chios se řecké úřady zoufale snaží uklidnit situaci. Bezpečnostní jednotky použily slzného plynu a ochromujících granátů ve snaze rozptýlit davy, které se shromáždily na místech, kde se mají stavět kontroverzní nové tábory pro uprchlíky.

 

Místní odbory v úterý reagovaly sérií ochromujících stávek: "Apelujeme na všechny zaměstnance, lid Lesbosu, organizace a asociace, aby se postavili proti plánům vlády proměnit náš ostrov i další egejské ostrovy v obrovskou věznici lidských duší."

Levicové organizace také uspořádají solidární demonstraci v Aténách.

Středopravicová řecká vláda nyní čelí odporu proti svým plánům postavit "uzavřená" detenční střediska pro stále větší počet uprchlíků přicházejících z Turecka ve snaze dostat se do Evropy.

Na ostrovech Lesbos, Samos a Chios, Leros a Chos nyní uvízlo více než 43 000 uprchlíků. Více než 20 000 uprchlíků je na ostrově Lesbos. Většina z nich je nucena přežívat v nehygienických a přeplněných podmínkách nechvalně známého tábora Moria.

Drtivá většina těchto lidí přichází z válkou zničeného Blízkého východu, z Asie a z Afriky. 99 procent z nich žádá v EU o azyl.

Řecká vláda je ochromena politikou zadržování, kterou prosazuje Brusel, a uprchlíci jsou nuceni zůstat na řeckých ostrovech, dokud nebudou jejich žádosti o azyl zpracovány v systému, který se pod tlakem množství žadatelů už rozkládá. Tábory na ostrovech neměly původně ubytovávat více než 5400 osob.

Vládní činitelé, zjevně zahanbeni mezinárodní kritikou děsivých poměrů v táborech, tvrdí,m že nová vazební střediska budou znamenat skoncování s zoufalými záběry, přicházejícími z Řecka. V každém z nových detenčních středisek mají žadatelé o azyl bydlet s lidmi určenými k deportaci.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
6461

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2020