Koronavirus: Většina případů infekce pochází od lidí, u nichž se ještě neprojevily symptomy

13. 3. 2020

čas čtení 1 minuta
Většina případů infekce koronavirem může pocházet od lidí, kteří se nakazili nedávno a ještě ani nezačali vykazovat symptomy, zjistili vědci. To znamená, že izolovat lidi, kteří se začali cítit nemocní, může být mnohem méně účinné, než lékaři doufali.


Analýza infekcí v Singapuru a čínském Tchien-ťinu odhalila, že dvě třetiny a tři čtvrtiny lidí se zřejmě nakazily od jiných, kteří dosud ještě nevykazovali symptomy.

Zjištění zklamalo výzkumníky infekčních nemocí, protože znamená, že izolovat lidi, jakmile se začnou cítit nemocní, bude mnohem méně účinné při zpomalování pandemie, než doufali.

"To je jedna z prvních věcí, jíž jsme se obávali, když nákaza propukla," prohlásil Steven Riley, profesor dynamiky infekčních chorob na Imperial College v Londýně.

Výzkumníci z Belgie a Nizozemska zkoumali údaje ze Singapuru a Tchien-ťinu, aby zjistili "generační interval" viru COVID-19. Jde o čas mezi okamžikem, kdy je člověk nakažen, a okamžikem, kdy nakazí jiného. Tento údaj je důležitý při odhadu rychlosti šíření choroby.

Průměrný generační interval v Singapuru činil 5,2 dne a v Číně 3,95 dne, uvádí studie, která čeká na recenzování. Vědci počítali, jaký podíl infekcí zřejmě pochází od lidí, u nichž se onemocnění dosud rozvíjelo a ještě nevykazovali symptomy.

Použité údaje doprovází nejistota, protože vědci nemají přesné informace o tom, kdo koho infikoval. Ale i nejnižší odhady ukazují, že došlo k podstatnému přenosu koronaviru od lidí, kteří ještě neonemocněli.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7143

Diskuse

Obsah vydání | 17. 3. 2020