Neuvěřitelně, televize BBC se omluvila za odvysílanou kritiku Borise Johnsona

28. 5. 2020

čas čtení 6 minut
Aktualizace: Moderátorka publicistického pořadu Newsnight Emily Maitlis ve čtvrtek uvedla, že po kritice svého vystoupení v úterním pořadu Newsnight požádala ve středu o den volna, že nebyla z pořadu odstraněna. Poděkovala veřejnosti za vlnu podpory. Veřejnost, celý tým pořadu i další novináři v BBC se za Maitlisovou stoprocentně postavili a pohlížejí velmi kriticky na kritiku Maitlisové od managementu BBC. Management BBC konstatoval, že "zatímco pořad obsahoval férovou, racionální a spolehlivou novinářskou práci" měl "více objasnit, že úvod pořadu od Maitlisové byl shrnutím otázek, které bude zkoumat, se všemi doprovodnými důkazy, během následujícího pořadu."  ZDE 

* * *

Moderátorka Emily Maitlis byla  odstraněna ze středečního večerního publicistického pořadu televize BBC Newsnight poté, co v úvodu k tomuto pořadu v úterý kritizovala Borise Johnsona. Její úvodní prohlášení, které jsme vydali včera ZDE, zhlédlo mezitím téměř 5 milionů lidí, daleko více, než kolik sleduje v televizi pořad Newsnight.

Televize BBC v úterý večer:

Dobrý večer. Dominic Cummings porušil předpisy. Země to vidí a je šokována, že vláda to nevidí. Čím déle nám budou ministři a premiér tvrdit, že Cummings předpisy neporušil, tím hněvivější bude reakce na tento skandál. Cummings byl člověk, nezapomínejte, který vždycky chápal náladu veřejnosti. Nálepkoval ty, kteří s ním v tom nesouhlasili, jako "elitáře". Měl by rozumět náladě veřejnosti teď. Zuřivosti, pohrdání a úzkosti. Cummings proměnil ty, kdo se usilovně snažili dodržovat předpisy, v hlupáky. A umožnil mnoha dalším lidem, aby tyto předpisy nyní ignorovali.

Pan premiér tohle všechno ví, ale navzdory rezignaci jednoho jeho ministra, navzdory rostoucímu znepokojení jeho řadových poslanců, navzdory dramatickému včasnému varování z průzkumů veřejného mínění a navzdory hlubokému celonárodnímu znepokojení, Boris Johnson se rozhodl to ignorovat. Dnes se budeme zabývat tím, co tahle slepá loajalita vypovídá o tom, jak funguje úřad premiéra. Neočekáváme, že se k nám připojí nějaký  ministr, avšak to nám nezabrání, abychom kladli tyto otázky.




Manažeři televize BBC se za toto úvodní prohlášení Maitlisové omluvili, prý "porušilo zásady nestrannosti".

 

Vyvolalo to bouřlivou reakci britské veřejnosti na sociálních sítích:

Nick Davies: Strávil jsem 40 let jako reportér. Výroky Emily Maitlisové ke zprávě o Cummingsovi  byly zcela v rámci normálních hranic informování o faktech a analýzy. Tím, že ji zkritizovala, BBC se rozložila pod tlakem od šikanující vlády, která používá lží:

Carole Cadwalladr: Tohle nedává žádný smysl. Newsnight má šéfredaktorku. Šéfredaktor je odpovědný za obsah pořadu. Co má tohle být? Trest bitím?


Mike Galsworthy: Jsem tímto ohromen. Z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že 70-80 procent lidí zastává názor, že Cummings porušil předpisy. Tohle je vláda, která zastrašuje BBC.


Zjevně, když teď řeknete v BBC pravdu, pošlou vás na 14 dní do karantény.


Šéf poslaneckého klubu skotských nacionalistů Ian Blackford: Všechno to, co Maitlisová je obsaženo ve více než tisíci emailů, které jsem obdržel k této věci. To, co řekla, odráželo náladu veřejnosti a veřejné znepokojení nad vládou, která ztratila svůj morální kompas, jak to dokazuje nátlak na BBC. Tohle je zastrašování trumpovského stylu:


Nový Zéland nemá v nemocnicích už žádné nové pacienty léčené na koronavirus. Žádné nové případy tam nejsou registrovány už pět dní. Mezitím v Británii zemřelo na koronavirus více než 60 000 osob a nejlepší politická reportérka v zemi je potrestána za to, že řekla pravdu.

Herec Hugh Grant: Emily Maitlis. Jedna z posledních skutečných novinářů v BBC.



Vládní propaganda:

Tohle je ohromující. Hned po skandálu s pořadem Newsnight přichází tohle. Vláda nyní doslova používá našich peněz k tomu, aby platila Daily Mail, aby vydávala vládní propagandu o tom, jak dokonale řeší COVID-19:


0
Vytisknout
7003

Diskuse

Obsah vydání | 2. 6. 2020