Po odporu proti mlčení UN Women tweetovaly a poté smazaly prohlášení odsuzující útok Hamásu v Izraeli

29. 11. 2023

čas čtení 4 minuty
Zpráva se rychle rozšířila mezi židovskými aktivistkami a Izraelci a znovu vyvolala jejich kritiku UN Women za to, že uplatňuje dvojí metr, pokud jde o genderově podmíněné násilí na izraelských ženách, informuje Jackie Hajdenberg.

Téměř 50 dní po útoku Hamásu na Izrael a po týdnech kritiky za mlčení o obviněních ze sexuálního násilí během útoku vydala skupina pro práva žen OSN Women v pátek prohlášení odsuzující tuto militantní  skupinu.

Poté příspěvek smazala.

"Odsuzujeme brutální útoky Hamásu ze 7. října a nadále vyzýváme k okamžitému a bezpodmínečnému propuštění všech rukojmích," uvádí se v původním prohlášení zveřejněném na instagramové stránce UN Women. Brzy bylo nahrazeno prohlášením, které upustilo od odsouzení Hamásu a vyzvalo pouze k propuštění rukojmích.

Mezi židovskými aktivistkami a Izraelci se rychle rozšířila zpráva, že UN Women – oficiální agentura OSN zaměřená na podporu rovnosti pohlaví a posílení postavení žen – zastává dvojí metr, pokud jde o genderově podmíněné násilí na izraelských ženách. Někteří kritici – včetně Sheryl Sandbergové, bývalé vrcholné manažerky společnosti Meta – na toto téma otevřeně lobbovali. Mnozí použili hashtag "#MeToo_UNless_UR_A_Jew".

UN Women řekla Židovské telegrafické agentuře, že příspěvek na Instagramu byl naplánován předem a byl smazán, protože zpráva v něm již neodrážela to, na co se chce organizace zaměřit.

"V každém týmu sociálních médií, který řídí více kampaní, a během velmi rušné doby, jako je ta, ve které se nyní nacházíme s 16 dny aktivismu, může dojít k chybám," uvedla zástupkyně UN Women v prohlášení zaslaném Jewish Telegraphic Agency.

Mediální specialista uvedl, že propuštění některých rukojmích o víkendu v rámci dočasného příměří změnilo priority organizace.

"Tým sociálních médií UN Women měl předem naplánované dny dopředu tento konkrétní příspěvek, ale pak se objevily zprávy o propuštění rukojmích a my jsme se na to opravdu chtěli zaměřit," řekla. "UN Women od začátku odsuzuje útoky Hamásu a smrt izraelských civilistů a vyzývá k propuštění rukojmích a budeme v tom pokračovat, dokud konflikt neskončí. Vyzvali jsme také k tomu, aby byla všechna obvinění z genderově podmíněného násilí důsledně prošetřena a aby byla upřednostněna práva, potřeby a bezpečnost postižených."

Koncem října přijalo Valné shromáždění OSN rezoluci vyzývající k okamžitému příměří v Gaze, ale odmítlo ustanovení odsuzující útoky Hamásu ze 7. října. V pondělí izraelský parlament Kneset jednal o zločinech proti lidskosti spáchaných na ženách během masakru ze 7. října.

Po počátečním prohlášení z 13. října, které odsoudilo útoky na civilisty v Izraeli, se všechny veřejné komentáře UN Women o válce a jejím dopadu na ženy soustředily pouze na Palestince. Minulý týden Sima Bahous, výkonná ředitelka skupiny, vyzvala k prodloužení současného dočasného příměří na trvalé příměří a k propuštění všech rukojmích.

Národní rada pro židovské ženy, která již dříve kritizovala mlčení UN Women o sexuálním násilí na izraelských ženách, uvedla, že druhé prohlášení skupiny z minulého týdne bylo nedostatečné.

"Opožděné vydání prohlášení, které se výslovně nezabývá závažností teroristického útoku Hamásu na Izrael – jako je brutální vražda více než 1 200 lidí v Izraeli, mučení a znásilňování žen, stejně jako cílení na civilisty a rodiny – je stejně trestuhodné," uvádí se v prohlášení. "Okamžité a jednoznačné uznání těchto zvěrstev je nezbytné, vzhledem k očividnému porušení mezinárodního práva."

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2786

Diskuse

Obsah vydání | 1. 12. 2023