Moskva už nepatří mezi padesát nejdůležitějších vědeckých center

29. 11. 2023

čas čtení 3 minuty
Moskva ztratila 13 příček a propadla se na 60. místo v žebříčku předních světových vědeckých center, který zveřejňuje časopis Nature.

V žebříčku, který zohledňuje počet publikací v 82 klíčových vědeckých časopisech, Moskva zaostala za většinou evropských metropolí, 20 městy v Číně, 14 městy ve Spojených státech a také univerzitními centry v Austrálii (Melbourne), Kanadě (Montreal) a Jižní Koreji (Soul).

Žebříček za rok 2023 zahrnoval 749 publikací moskevských vědců, což je 10,5krát méně než u vědců z Pekingu (7841), 6krát méně než v New Yorku, 3,2krát méně než v Tokiu (2410) a 2,2krát méně než v Soulu (1637).

Ve srovnání s rokem 2022 se počet publikací moskevských vědců v předních vědeckých časopisech, které časopis Nature zohledňuje, snížil o 217 (téměř 23 %) a stal se nejnižším za čtyři roky, kdy časopis hodnotí města.

Fyzika byla jedinou vědeckou disciplínou, ve které se Moskva dokázala dostat mezi 50 nejlepších světových vědeckých center. V odpovídajícím dílčím žebříčku časopisu Nature se hlavní město Ruské federace umístilo na 32. místě se 470 publikacemi, před Oxfordem, Ženevou a Římem, ale za 15 městy v Číně a 6 městy ve Spojených státech.

V chemii, biologii a ekologii výsledky moskevských vědců nestačily na to, aby se dostali do světové top 50, uvádí Nature.

Rusko ztrácí půdu pod nohama ve světové vědě, protože stát omezuje financování a vědci hromadně odcházejí do zahraničí. Za poslední dvě desetiletí se počet výzkumných pracovníků v zemi snížil o 25 % a do začátku roku 2022 klesl podle odhadů HSE na 322 tisíc.

Válka s Ukrajinou a masová mobilizace způsobily novou vlnu odlivu mozků: Stovky vědců, včetně špičkových odborníků, opustily zemi kvůli svému protiválečnému postoji, tlaku úřadů a přímým hrozbám ze strany bezpečnostních složek. Mezi těmi, kteří odešli, byli akademik Ruské akademie věd, prezident Moskevské matematické společnosti Viktor Vasiljev, člen korespondent Ruské akademie věd Jurij Kovalev (astrofyzik), profesoři Ruské akademie věd Sergej Popov (také astrofyzik) a Alexandr Markov (biolog), napsal Proekt v březnu.

Organizace Scholars at Risk, která pomáhá vědcům z celého světa, evakuovala z Ruska 200 lidí. Dalších 62 vědců pomohla k odchodu německá nadace Alexandra von Humboldta.

Nejméně 150 učitelů rezignovalo na Vysoké škole ekonomické, kdysi jedné z nejliberálnějších univerzit v Rusku, říká Konstantin Sonin, bývalý profesor. Administrativa školy požadovala, aby byly z webových stránek odstraněny všechny publikace autorů uznaných jako "zahraniční agenti", a také zaslala ministerstvům memorandum o zakázaných publikacích a knihách.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2280

Diskuse

Obsah vydání | 1. 12. 2023