Amnesty International obviňuje syrské Kurdy podporované USA z mučení a dalšího týrání

19. 4. 2024

čas čtení 3 minuty
Amnesty International ve středu obvinila kurdské úřady v severovýchodní Sýrii podporované Spojenými státy, že se při zadržování desítek tisíc podezřelých džihádistů a jejich rodinných příslušníků uchylují k mučení a dalšímu týrání.

Organizace se sídlem v Londýně uvedla, že Washington "pravděpodobně" porušil lidská práva vězňů v kurdské vazbě.

V táborech a věznicích provozovaných Kurdy vedenými Syrskými demokratickými silami (SDF) je stále zadržováno více než 56 000 vězňů s údajnými nebo domnělými vazbami na skupinu Islámský stát, a to pět let poté, co byli džihádisté vyhnáni ze svého posledního území v Sýrii.

Patří mezi ně podezřelí džihádisté zavření ve věznicích a manželky a děti bojovníků IS zadržované v internačních táborech Al-Hol a Roj.

Kurdské úřady "spáchaly válečné zločiny mučení a krutého zacházení a pravděpodobně spáchaly válečný zločin vraždy," uvedla generální tajemnice Amnesty International Agnes Callamardová.

"Americká vláda podporuje" detenční systém a v některých případech "se sama dopouští porušování", uvádí zpráva Amnesty International a dochází k závěru, že Washington "pravděpodobně porušil lidská práva mnoha z těch, kteří byli pod jeho účinnou kontrolou".

Al-Hol je největší internační tábor v severovýchodní Sýrii s více než 43 000 vězni ze 47 zemí, z nichž mnozí jsou rodinní příslušníci bojovníků IS.

Kurdské úřady dlouho naléhaly na zahraniční vlády, jejichž státní příslušníci jsou v táborech, aby repatriovaly své občany, ale západní vlády reagovaly pomalu ze strachu z domácí odvety.

Amnesty International uvedla, že asi 94 % obyvatel táborů Al-Hol a Roj jsou ženy a děti, a poznamenala, že "nikdo v těchto táborech nebyl obviněn ani mu nebyla dána příležitost napadnout své zadržení před nezávislým soudním orgánem".

V táborech a věznicích jsou pravděpodobně zadržovány tisíce obětí obchodování s lidmi, včetně žen a dívek násilně provdaných za členy IS.

Vyšetřování agentury AFP v Al-Hol zjistilo, že obyvatelé žijí v hrozných podmínkách, o čemž svědčí sexuální zneužívání dětí.

Amnesty International uvedla, že mučení je ve věznicích provozovaných SDF prováděno "systematicky", včetně "krutého bití, stresových pozic, elektrických šoků a genderově podmíněného násilí".

Uvedla, že americké síly měly přístup k zadrženým, a poznamenala, že Washington v průběhu let poskytl SDF "stovky milionů dolarů".

Bývalý vězeň řekl Amnesty International, že američtí vojáci "zkontrolovali věznici a prohledali nás a všechny naše pokoje... Mohli vidět lidi, kteří byli zraněni mučením."

Callamardová řekla: "Americká vláda hrála ústřední roli při vytváření a udržování tohoto systému... a musí hrát roli v jeho změně."

Vyzvala americkou vládu, kurdské úřady a OSN, aby uvedly "hanebný" vězeňský systém "do souladu s mezinárodním právem".

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1516

Diskuse

Obsah vydání | 23. 4. 2024