Spojené státy odmítají jednat v souvislosti se zprávami o týrání lidí izraelskými silami

18. 4. 2024

čas čtení 6 minut
 
Panel vyzval k odepření finančních prostředků Izraeli kvůli závažnému porušování lidských práv, ale ministerstvo zahraničí dosud nekoná, uvádí se ve zprávě



Podle nové zprávy americké ministerstvo zahraničí nejedná na základě interních zpráv o porušování lidských práv ze strany izraelských armádních a policejních jednotek, což vyvolává nové otázky, zda pokračující dodávky zbraní do Izraele ze strany Washingtonu neporušují americké zákony.

Server investigativní žurnalistiky ProPublica citoval činitele, kteří uvedli, že zvláštní komise zřízená Bidenovou administrativou doporučila, aby USA odmítly financovat několik izraelských vojenských a policejních jednotek kvůli závažnému porušování lidských práv. Ministerstvo zahraničí však na základě těchto doporučení dosud nejednalo.


K incidentům, při nichž docházelo k údajnému porušování práv, došlo většinou na Západním břehu Jordánu před útokem Hamásu 7. října a vypuknutím války v Gaze. Zahrnovaly mimosoudní popravy ze strany pohraniční policie, případ, kdy byl starší palestinsko-americký muž umlčen, spoután a ponechán napospas smrti, a obvinění, že vyšetřovatelé mučili a znásilnili teenagera obviněného z házení kamenů a zápalných lahví.

V srpnu loňského roku Bidenova administrativa zavedla další mechanismus pro monitorování civilních obětí po celém světě, které byly způsobeny zbraněmi dodanými USA, což bylo označeno za novou důležitou záruku lidských práv. Systém nazvaný Civilian Harm Incident Response Guidance (CHIRG) však od té doby provozuje pouhý půltucet zaměstnanců, kteří na něm pracují na částečný úvazek, a brzy po jeho vytvoření jej zahltilo vypuknutí konfliktu v Gaze, v němž bylo zabito více než 34 000 lidí.

Josh Paul, bývalý úředník ministerstva zahraničí, řekl: "Jsem hluboce skeptický k tomu, že administrativa věnuje těmto otázkám pozornost, kterou si zaslouží." Jako důsledek nedostatečné kontroly uvedl: "Vytvořila se taková kultura beztrestnosti, kdy se izraelští vojáci na nejnižší úrovni cítí svobodně jednat bez obav z následků."

Na dotaz ohledně personálního obsazení CHIRG mluvčí ministerstva zahraničí uvedl: : "Jak jsme již dříve uvedli, podle procesu CHIRG prověřujeme řadu incidentů po celém světě, včetně konfliktu v Gaze, ale nebudeme komentovat podrobnosti probíhajících prověrek."

Až dosud Bidenova administrativa ospravedlňovala pokračující přísun zbraní Izraeli - navzdory rozsáhlým obviněním ze zneužívání - tím, že USA mají interní mechanismy, které konflikt neustále monitorují, a ty zatím neshledaly Izrael porušujícím mezinárodní humanitární právo.

Kritici si stěžovali, že tyto vnitřní procesy byly záměrně navrženy tak, aby pracovaly pomalu a nedocházely k závěrům, zejména v případě Izraele. Zpráva ProPublica poprvé naznačuje, že bylo vydáno doporučení k přijetí opatření vůči Izraeli, které však bylo ignorováno.

Skupina, která údajně vydala doporučení snížit financování izraelské pohraniční policie a dalších jednotek na Západním břehu Jordánu, je známá jako Israel Leahy Vetting Forum (ILVF), složená z odborníků na Blízký východ a lidská práva, podle zákonů z roku 1997, jejichž autorem je bývalý demokratický senátor Patrick Leahy.

Demokratický senátor Chris Van Hollen to uvedl v písemném prohlášení: "Leahyho zákony byly přijaty, aby zajistily, že americká vojenská pomoc nebude poskytována zahraničním vojenským jednotkám, které se dopouštějí hrubého porušování lidských práv - což je v rozporu s americkými hodnotami a zájmy.

"Zprávy o tom, že administrativa sedí se založenýma rukama tváří v tvář známému porušování, jsou hluboce znepokojující, a pokud jsou pravdivé, podkopaly by důvěryhodnost amerického závazku uplatňovat naše zákony o lidských právech jednotně a nestranně."

Senátor Van Hollen uvedl: "Okamžitě žádám ministerstvo zahraničí o odpovědi na tuto otázku."

Lednové vyšetřování deníku Guardian zjistilo, že v rámci panelu ILVF jje týrání prováděné izraelskými silami posuzována podle "jiných pravidel" než týrání páchané jinými vládami.

Na dotaz ohledně zprávy ProPublica odpověděl úředník ministerstva zahraničí: "Ministerstvo zahraničí bere vážně svůj závazek dodržovat 'Leahyho zákon'. Tento proces vyžaduje pečlivé a úplné přezkoumání a ministerstvo podstupuje vyšetřování podle konkrétních skutečností s použitím stejných standardů a postupů bez ohledu na to, o jakou zemi se jedná."

Příští měsíc čeká administrativu lhůta pro předložení formálního posouzení ujištění Izraele a dalších zemí, které přijímají americké dodávky zbraní, že je používají v souladu s mezinárodním právem, Kongresu.

Požadavek na vypracování zprávy stanovil Joe Biden v únorovém memorandu o národní bezpečnosti NSM-20. Mluvčí ministerstva zahraničí Matthew Miller v březnu po obdržení písemných ujištění Izraele uvedl: "Neshledali jsme, že by porušovali mezinárodní humanitární právo, ať už jde o vedení války, nebo o poskytování humanitární pomoci."

Po pobouření ze strany Van Hollena a dalších vysoce postavených demokratů ministerstvo zahraničí upřesnilo, že v této věci neučiní žádné formální rozhodnutí, dokud nebude 8. května předložena zpráva NSM-20.

Aktivisté za lidská práva se obávají, že se administrativa bude snažit vyhnout jakékoli formě přímého nálezu proti izraelským silám.

"Vše, co jsem viděla před 8. květnem, mi říká, že se snaží vyhnout závěru," řekla Sarah Yagerová, ředitelka washingtonské pobočky organizace Human Rights Watch.

"Faktem je, že my, Oxfam, Amnesty a všechny tyto skupiny jsme jim předložili důkazy o porušování mezinárodního práva s rozsáhlou metodikou. Ministerstvo zahraničí nám věří ve všem ostatním - citují nás ve svých výročních zprávách o lidských právech.

"Ale když předkládáme důkazy o Izraeli, říkají, že jsme žádné porušování mezinárodního práva nezaznamenali."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
1011

Diskuse

Obsah vydání | 23. 4. 2024