Jak vybrat bezpečnou leteckou společnost

14. 9. 2011 / Jiří Jírovec

čas čtení 14 minut

Upozornění:

Čtenáři, kteří se o leteckou dopravu zajímají jen okrajově, mohou četbu tohoto článku ukončit hned po tečce za konstatováním, že je v podstatě je úplně jedno čím letíte a kterou z hlavních leteckých společností si vyberete.

V nové Libyi sílí vliv islamistů

15. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

V postkaddáfíovské Libyi se může stát nejvlivnějším politikem Alí Sallábí, který se těší neformální úctě coby islámský učenec a populistický řečník, a který měl velký podíl na vyvolání povstání. Nejmocnějším vojenským představitelem je Abdel Hakím Belhádž, bývalý lídr uskupení, které bylo napojeno na al-Kájdu.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Rozhlas pohotově doplňuje, policie promyšleně manipuluje

15. 9. 2011 / Radek Mikula

čas čtení 10 minut

Jak se mohli čtenáři Britských listů včera dočíst , požádal jsem redaktora Českého rozhlasu o podání doplňující informace ke svému zajištění policií během protipalestinské demonstrace. Včera odpoledne jsme se telefonicky spojili a krátce na to se na webové stránce skutečně objevila zpráva s popisem incidentu. Ta obsahuje také toto vyjádření policejní mluvčí:

Nezaměstnanost v Británii překročila 2,5 milionu

15. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Konzervativní britský premiér David Cameron se octl pod rostoucím tlakem aby zmírnil politiku vládních škrtů, poté, co za jeho vlády nezaměstnanost překročila 2,5 milionu lidí (ve Skotsku naopak nezaměstnanost klesla a je i celkově podstatně nižší než v Anglii; skotský premiér Alex Salmond uvedl, že pokles nezaměstnanosti ve Skotsku je důsledkem zvýšených výdajů na infrastrukturu a důsledkem státní podporu pro malé a střední podniky).

Londýnská City předpovídá, že příští rok dosáhne nezaměstnanost v Británii 2,75 milionu osob. Téměř 1 milion mladých Britů ve věku 16-24 let je nezaměstnaných. Nezaměstnanost žen dosáhla maxima za posledních 23 let. Na premiéra Camerona apelovaly Institut ředitelů, Trust prince Charlese a britský odborový kongres TUC, aby podpořil stagnující ekonomiku. Cameron přiznal, že oficiální údaje o nezaměstnanosti jsou "zklamáním", ale total, že program škrtů bude pokračovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zoellick: Světová ekonomika se nachází "v nebezpečné zóně"

15. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Šéf Světové banky Robert Zoellick dnes na půdě University George Washingtona prohlásil, že svět vstoupil do nové zóny ekonomického nebezpečí a Evropa, Japonsko a USA musejí přijmout tvrdá rozhodnutí, aby odvrátily další zhoršování stavu celé globální ekonomiky.

Úpadek Číny - výzva pro USA

15. 9. 2011

čas čtení 2 minuty

Vztah čínského lidu a vlády má ve svém podloží implicitní sociální kontrakt. Lid akceptuje autokratický režim Komunistické strany Číny (KSČ) s jeho korupcí a minimální veřejnou participací, a režim zajišťuje pokračující rapidní zlepšování ekonomické životní úrovně. Tento sociální kontrakt je nyní ohrožen, protože Čína se nachází na neudržitelné trajektorii, která může v příštích dekádách vyústit v ekonomickou stagnaci.

EU: Vládní dluhová krize a krize solventnosti bank

15. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Evropská krize vypadá hůře než rok 2008 v USA. Je tomu tak proto, že zahrnuje jak problém veřejného dluhu v Řecku, Portugalsku a možná i Španělsku, tak krizi evropského bankovního systému, jehož akcie prakticky každým dnem ztrácejí hodnotu.

Rodiče v Británii kupují dětem hromady hraček, místo aby s nimi trávili čas

15. 9. 2011

čas čtení 2 minuty

UNICEF, úřad OSN pro dětskou problematiku, varoval, že rodinný život v Británii se stal obětí konzumerismu. Rodiče "nesmyslně" hromadí hračky, které kupují svým dětem, aby jim vynahradili, že s nimi nejsou, protože jsou po většinu doby v práci.

Zatímco mají rodiče pocit, že musejí svým dětem kupovat stále další a další hračky, děti samy se vyjadřují, že by byly daleko raději, kdyby s nimi rodiče trávili čas.

Britské listy se blíží komerční agitce

15. 9. 2011

čas čtení 3 minuty

Vážená redakce,s velkým znechucením jsem si přečetl články pana Cveka o smrti našich hokejistů.Tento prominentní pisatel do BL zde vyjadřuje SVŮJ (nad)názor na mediální prezentaci neštěstí ale i na reakce občanů, píše čtenář Víťa Štoček.

Pan Cvek fakticky označil truchlící občany za stádo ovcí,které na povel médií teskní po jakýchsi hokejistech a jejich smrt přirovnal k přihlouplým pořadům v TV typu "Hvězdy tančí,Superstar apod.

Asociální zákon "proti asociálům"

15. 9. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Kdo někdy bydlel na špatné adrese ve špatné čtvrti, jistě dobře ví, jak se taková skutečnost pozná ze všeho nejdříve: Lidé tu žijí ve zvláštní fikci, že každá obtíž - počínaje pytlem s odpadky - přestává existovat, jakmile byla jednou přesunuta za práh jejich bytu.

Přesně tento princip stojí v centru koaličních legislativních předloh nazvaných Návrh novely zákona č. 200/1990 Sb. o přestupcích a Novela trestního zákoníku (č. 40/2009 ve znění zákona č. 306/2009), jejichž předkladatelkou je plzeňská doktorka práv pod obojí nezpůsobou Ivana Řápková a zpravodajem poslanec ČSSD Stanislav Křeček.

Ano! Nechte ho umřít!

15. 9. 2011

čas čtení < 1 minuta

Poněkud znepokojivý okamžik nastal v pondělí před koncem noční debaty CNN, když Republikánský kandidát Ron Paul, který je sám lékařem, dostal hypotetickou otázku. Otázka zněla, jak by se měla společnost zachovat k nepojištěnému dobře postavenému třicátníkovi, který náhle potřebuje intenzívní šestiměsíční péči.

"Barokní reminiscence" v zámeckém divadle v Mnichově Hradišti 17. 9. 2011

15. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Vážení přátelé,

dovoluji si Vás informovat, že jsou ještě k dispozici zbývající vstupenky na "Barokní reminiscence", komponovaný pořad se zpěvem a tancem v podání předních interpretů barokní hudby, v historickém zámeckém divadle v Mnichově Hradišti v sobotu dne 17. září 2011 od 17.00 hodin, píše Pavel Polka.

Podrobnosti o programu a kontakty pro rezervaci/zakoupení vstupenek naleznete ZDE

Paulův kampaňový manažer zemřel nepojištěn

15. 9. 2011

čas čtení < 1 minuta

Republikánský kandidát Ron Paul o lidech umírajících kvůli neexistujícímu zdravotnímu pojištění každopádně něco ví. Kent Snyder, manažer Paulovy prezidentské kampaně v roce 2008, zemřel letos 26. června ve věku 49 let s dluhem za zdravotní péči ve výši 400 000 dolarů.

Pravděpodobnost návratu ekonomiky do recese roste

15. 9. 2011

čas čtení < 1 minuta

V srpnu vzrostla pravděpodobnost, že USA opět upadnou do recese. Podle včera zveřejněného průzkumu, který provedla agentura Reuters mezi více jak sedmdesáti ekonomy, činí tato pravděpodobnost 31%, zatímco koncem července to bylo 25%. Naposledy se podobná prognóza vyskytla v září 2007; o rok později krach investiční banky Lehman Brothers spustil Velkou recesi.

Vyšetřovatelé: Za katastrofu v Mexickém zálivu nese zodpovědnost BP

15. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Včera zveřejněná zpráva federálních vyšetřovatelů výrazněji než jiné dokumenty hovoří o tom, že hlavní odpovědnost za nejhorší ropnou námořní katastrofu v dějinách USA nese společnost BP. Při havárii zahynulo 11 naftařských dělníků a došlo k masivnímu znečištění životního prostředí. Zpráva hovoří o tom, že cementový uzávěr umístěný na havarovanou plošinu Deepwater Horizon den před explozí zavinil následné znečištění.

Romové platí za jeden pokoj i 12 000 Kč. Jinde ubytování neseženou

14. 9. 2011

čas čtení < 1 minuta

Za jednu místnost v ubytovně zaplatí šestičlenná rodina nájem 12 tisíc korun. Podobné případy jsou podle organizace Člověk v tísni, která upozorňuje na využívání tísně sociálně slabých, převážně romských rodin, běžné. Lidé totiž nemají jinou možnost než platit vysoké částky, normální byt se jim sehnat nepodaří.

Podrobnosti ZDE

Zbrojní veletrh v Londýně

14. 9. 2011

čas čtení < 1 minuta

Více než 1000 výrobců zbraní vystavuje své arzenály tento týden na zbrojařském veletrhu v Londýně. Britský ministr obrany Liam Fox na veletrhu řekl: "Zisky a podíl na trhu - to nejsou špinavá slova. Ale vypadá to, že je jazyk multinacionálního podnikání někdy jaksi bez hodnot. Respekt pro lidská práva a základní svobody jsou povinnými podmínkami pro všechny žádosti o vývozní povolení a my je zkoumáme individuálně."

Nicméně Británie ještě letos v dubnu prodávala zbraně do Bahrajnu, který je používal k potlačování prodemokratických demonstrantů. Navzdory protestům byli zástupci bahrajnské vlády pozváni na londýnský zbrojní veletrh přesto, že bahrajnské bezpečnostní jednotky během nedávných demonstrací usmrtily demonstranty.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Klidná a přátelská atmosféra

14. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Vážený pane Skalický,

včera jsem krátce vyjádřil souhlas s uznáním palestinské státnosti před účastníky shomáždění, o kterém jste informoval v článku Odpůrci vzniku palestinského státu demonstrovali v Praze.

Vzápětí potom, co jsem pronesl asi tři věty, jsem byl verbálně i plivanci napaden několika demonstranty a moderátorka shromáždění začala volat policii. Její příslušníci mě poté násilím spoutali a odvezli na policejní stanici, kde jsem byl dalších pět hodin zadržován.

Spolu s lékařskou zprávou o několika lehčích zraněních budu dnes podávat na zasahující policisty stížnost.

Z hlediska uvedených faktů mi poslední věta uvedeného článku: "Na demonstraci na Kafkově náměstí dohlíželi i policisté, akce ale proběhla v klidné a přátelské atmosféře." připadá poněkud zavádějící a navrhuji, aby zpravodajství Českého rozhlasu bylo náležitě doplněno.

Zárověň prosím o informaci, zda tak učiníte, případně předáte můj dopis někomu ze svých kolegů, kdo se jím bude dále zabývat.

S pozdravem

Radek Mikula

Na vědomí: Jan Čulík, Saša Uhlová, Miroslav Suja, Břetislav Tureček, Velvyslanectví Státu Palestina

Právě jsem se vrátil z Řecka

14. 9. 2011 / Michael Kroh

čas čtení 9 minut

Právě jsem se vrátil z Řecka, z dovolené. Bylo tam nádherně, ale to není tématem mého příspěvku. Součástí vybavení hotelového pokoje byla i televize s programem ČT 24 a proto jsem mohl sledovat dění doma i světě, jako bych byl zrovna v republice. A ještě jsem naše zpravodajství mohl konfrontovat s veřejnoprávními programy SRN. Kromě událostí v Lybii, tragické nehody hokejistů Lokomotivu Jaroslavl a schvalování reforem v parlamentu byla v popředí pozornosti také situace kolem řeckého dluhu.

V Americe mizí střední třída

14. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Reagují na to podniky změnami ve své marketingové strategii. Psal o tom v pondělí americký hospodářský list Wall Street Journal. V Americe mizí střední třída, a tak se margetingová strategie velkých firem soustřeďuje jen na bohaté a na opravdu chudé lidi. Jiné firmy jako Heinz dělají totéž. Je to marketingová teorie přesýpacích hodin, jejichž tvar prý dnes napodobuje rozvrstvení americké společnosti - bohatí nahoře, chudí dole a v prostředku nic.

Prolegomena polistopadové české literatury

14. 9. 2011 / Lubomír Machala

čas čtení 120 minut

Byť se literární historie pokud možno vyhýbá přímočarému uplatňování politických mezníků při periodizaci literárního dění, nelze ignorovat, že zejména v novodobé české literatuře se historické události a společenské změny bezprostředně projektovaly do literárního života a jeho výsledků v kvalitativních souvislostech. Během bezmála sta let od vzniku samostatného československého státu lze identifikovat několik etap (zpravidla dvacetiletých), které jsou ohraničeny politickými přeryvy a které se vyznačují dosti odlišnými podmínkami pro literární tvorbu i provoz.

Takřka každý šestý Američan žije pod hranicí chudoby

13. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Podíl obyvatel USA žijících pod oficiální hranicí chudoby se letos vyšplhal takřka k šestině a dosáhl tak nového rekordu. Dlouhodobá nezaměstnanost je hlavním faktorem, který tento stav způsobuje. Téměř 50 milionů Američanů nemá zdravotní pojištění. Ukázala to výroční zpráva publikovaná dnes společností Census Bureau.

Reformy, aneb ekonom za 18 a sociolog za 20 bez dvou

14. 9. 2011 / Ivo Patta

čas čtení 10 minut

Politici jsou dnes v informační pasti. Radí jim a lobbuje u nich každý, kdo má dobře proříznutá ústa. Ne nadarmo se říká, že "Drzé čelo je lepší než poplužní dvůr". Podívejme se proto kriticky na profese, které nejvíce reformní rozhodování ovlivňují.

Byl jsem dnes ve Skotsku v lékárně - léky se vydávají zadarmo

13. 9. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Byl jsem dnes ve Skotsku v lékárně s lékařským předpisem a zjistil jsem s překvapením, že vláda skotských nacionalistů zcela zrušila jakékoliv poplatky za recept. Naproti tomu v Anglii se platí 7,40 liber (200 Kč) za každou samostatnou položku na receptu.

Co ještě je ve Skotsku jiné? Skotská nacionální strana zrušila mýtné na velkých mostech přes mořské zálivy, nezavedla univerzitní školné. Nezprivatizovala vodárny, protože "ty jsou národním stříbrem". Na rozdíl od Anglie nemáme ve Skotsku v bytech vodoměry, za pitnou vodu platíme v rámci jednotného souhrnného poplatku za městské služby.

Skotští nacionalisté se snaží vytvářet dojem, že život je Skotsku je podstatně příjemnější než v Anglii - chtějí tím přimět obyvatelstvo, aby před ukončením funkčního období nynější skotské vlády hlasovalo pro skotskou nezávislost.

Kdoví, možná, že se jim to povede. V deníku Guardian psal včera známý kulturolog Stuart Hall o tom, jak Anglii postihla kultura neokonzervativců, kteří po záminkou údajně nutných škrtů se snaží zlikvidovat více než půl století existující sociální stát, jímž tito cynikové pohrdají.

Z rozhovorů s Angličany vyplývá, že jim začíná vadit, že se možná ve Skotsku dnes žije příjemněji. A rozdíl mezi skotským pragmatismem a tupou ideologickou zabedněností anglické vlády se prohlubuje.

Čímpak to, že při nedávných násilnostech v ulicích anglických měst nedošlo k vůbec žádným násilnostem ve Skotsku? Bude to zřejmě součinností efektivní policejní práce a rozumné sociální politiky.

Skotsko je bohužel závislé na zásadních finančních rozhodnutích z Londýna, avšak přesto se zdá, že má skotská vláda při rozhodování o rozpočtu určitou samostatnost - a má nápady a dobrou vůli.

Konzervativec Cameron se bratří s Putinem, jenže ruský stát zavraždil daňového právníka

13. 9. 2011

čas čtení 3 minuty

Britský premiér David Cameron navštívil v rámci "podnikání" Moskvu, pobratřil se tam s Vladimirem Putinem a údajně získal ruské podnikatelské kontrakty v hodnotě 215 milionů liber. Jenže má to cenu, když jinému západnímu podnikateli v Rusku zabili právníka, protože odhalil tamější korupci?

Právník se jmenoval Sergej Magnickij. Zaměstnával ho americký podnikatel Bill Browder, který má nyní britské občanství. Jeho dědeček, Earl Browder, byl předsedou Americké komunistické strany až do chvíle, kdy ho nechal Stalin vyhodit, protože Browder odmítl následoval linii Kremlu. Poté, co vystudoval podnikání na univerzitě ve Stanfordu, vnuk Bill Browder se odebral r. 1990 do Ruska a vytvořil tam jeden z nejúspěšnějších investičních fondů.

Zapomenutá zvěrstva Jimmyho Cartera

13. 9. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení < 1 minuta

Reakce na článek Jimmy Carter: "Nikdy jsme neshodili jedinou bombu. Nevystřelili jsme jediný výstřel. Nikdy jsme nešli do války."

Prezident Carter dodával zbraně indonéskému generálovi Suhartovi při decimaci Východního Timoru v momentu, kdy mu docházela munice. Masakry v této bývalé portugalské kolonii díky obětavé pomoci Carterovy administrativy dosáhly v letech 1977 až 78 genocidních proporcí. Co přímá americká podpora diktátora Somozy ve stejné době v Nikaragui, který během dvou let dokázal pozabíjet 50 000 lidí? Je třeba zmínit i vojenské zásilky pro salvadorskou juntu, proti níž statečně vystupoval salvadorský arcibiskup Oscar Romero, když psal Carterovi, aby tyto bataliony smrti Washington nepodporoval - aby zůstal nevyslyšen a v zápětí úkladně zavražděn. A další oslyšená zvěrstva...

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2011

7. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

V červenci 2011 přispělo finančně na Britské listy 222 osob bankovním příkazem celkovou částkou 50 484.75 Kč. (V polovině června jsme zpřístupnili čtenářům možnost přispívat dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu, jeho vyúčtování bude zveřejněno v přehledu hospodaření za srpen, kdy se dobrovolné předplatné z června objeví na účtě OSBL.) Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.6. 2011 částku 90 268.90 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

27803