Psaní o opouštění civilizovaného světa

21. 3. 2012 / Michal Horák

čas čtení 4 minuty

V Česku je extremně vysoká rozvodovost, extremně velký počet dětí se rodí v tzv. "single" vztazích, je velmi vysoká spotřeba alkoholu a narkotik. V Česku je největší plošná koncentrace casin a heren na světě. Rovněž údaje o prostituci jsou alarmující a samozřejmě bují všeobecná zločinnost a vyráží silné výhonky rasismu.

Železná lady jako americká předvolební pouťová show

21. 3. 2012 / Tomáš Koloc

čas čtení 3 minuty

Včera jsem zhlédl film o Margaret Thatcherové Železná lady, o kterém by se (ač je to britský film) s nadsázkou dalo říct, že je to jeden z výstupů volebního týmu amerických republikánů. Také naší vládnoucí garnituře (která se zasadila o to, že například film Michaela Moora O kapitalismu s láskou nebyl do českých kin ve větší míře vůbec vpuštěn) by přišla pravicová Železná lady velice vhod -- kdyby nebyla tak hloupá.

Jak číst peníze

21. 3. 2012 / Petr Fiala

čas čtení 3 minuty

"Snad jenom pan Sedláček je schopen sesmolit podobou slátaminu, ale ten do toho přidá alespoň citáty..."
z čtenářských ohlasů na předchozí úvahu Petra Fialy

Začnu tím, že se vrátím k otázce NUTNOSTI: Je sice jisté, že se svět mění, jisté ale není, jakým směrem. O něco dříve než před sto lety se britská vláda podílela na dodávkách narkotik do Číny. Homosexualita byla v té době v Británii trestným činem. Dnes, po více jak sto letech, je nepředstavitelné, že by britská vláda mohla být zapletena do obchodu s drogami. Naopak, pokud jde o homosexualitu, došlo k jistému uvolnění: V Británii nejenže není trestná, ale homosexuálové se dokonce mohou domáhat soudní ochrany proti diskriminaci, pokud by byli diskriminováni pro svoji homosexualitu. Kdo by si asi něco takového před nějakými sto lety pomyslel...?

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Neshody ohledně evropské protiraketové obrany se prohlubují, Moskva chystá propagandistickou ofenzívu

21. 3. 2012

čas čtení 2 minuty

KD│ Jak dnes informuje list Kommersant, Moskva není spokojena a uklidněna tajnými informacemi o technických parametrech amerických antiraket Standard, které nedávno důvěrnými kanály obdržela. Gesto dobré vůle, které mělo rozptýlit ruské obavy ze systému evropské protiraketové obrany, tedy nezabralo a ruské ministerstvo obrany naopak na květen chystá kampaň věnovanou potenciální hrozbě tohoto systému vůči ruským strategickým jaderným silám. Informace budou prezentovány na mezinárodní konferenci, kam Moskva pozve vojáky a experty z celého světa.

MMF: Barel ropy za 160 dolarů?

21. 3. 2012

čas čtení 2 minuty

Libyjská státní společnost NOC tvrdí, že již v dubnu opět exportuje takřka 1,4 milionu barelů denně. Saúdská Arábie v lednu zvýšila produkci na 9,87 milionu barelů denně a je údajně připravena vyrovnat veškeré výpadky způsobené evropskými sankcemi vůči Íránu. Futures ropy Brent s termínem odběru v dubnu v Londýně klesly na 123,55 za barel, ale později opět vystoupaly takřka na 126 dolarů, když se ukázalo, že Francie a Německo se nepřipojí k americkému plánu na uvolnění strategických rezerv. A protože zásoby v zemích OECD zůstávají nižší než behem Arabského jara a většina analytiků je přesvědčena, že saúdská rezervní kapacita je nižší než 2 miliony barelů, šéfka MMF Lagardeová varuje, že se světová ekonomika může kvůli růstu cen ropy zaseknout.

Ošidné srovnávání českých důchodů s jinými státy

21. 3. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 8 minut

Uklidňování, přesněji řečeno ohlupování českých důchodců, případně potenciálních důchodců o přijatelné výši českých důchodů, které se nám snaží prostřednictvím mainstreamových médií vnutit naši "lidumilní" politici, je, jak se říká, výrazně mimo mísu. Nevím, kolika důchodcům se bude toto konstatování líbit. Uvedu několik statistických údajů.

Stanovisko Českého helsinského výboru k trestnímu stíhání manželů Čápových

21. 3. 2012

čas čtení 4 minuty

V Národním parku Šumava se loni v létě kácel les bez udělení výjimky. Správa Národního parku Šumava nedisponovala nutnými povoleními podle zákona o ochraně přírody a krajiny. Proti kácení a policejním zásahům vůči protestujícím občanům se vyslovovala významná část odborné a občanské veřejnosti. Český helsinský výbor tehdy upozornil na nepřiměřenost policejních zásahů i problematičnost těchto zásahů jako takových (viz stanovisko ZDE). Nezákonnost policejních zásahů následně konstatoval i Krajský soud v Plzni. Kácení nedávno označil za protiprávní ve svém stanovisku i veřejný ochránce práv. Jedním z důsledků nezákonného počínání správy Národního parku Šumava a Policie ČR je současné trestní stíhání manželů Čápových pro trestný čin násilí proti úřední osobě. Tohoto trestného činu se měli dopustit ve chvíli, kdy policie zajistila jejich dceru.

Každodenní vystavení chemickým látkám zvyšuje riziko obezity a cukrovky

21. 3. 2012

čas čtení 5 minut

Vědecké zhodnocení více než 240 vědeckých článků zveřejněné dnes organizací CHEM Trust dává novou naléhavost potřebě zákazu určitých chemických látek v zájmu ochrany zdraví lidí. Studii nazvanou "Vědecký přehled spojení mezi expozicí chemickým látkám a rizikem obezity a diabetu u člověka" zpracovali dva přední světoví vědci v oblasti epidemiologie profesor Miquel Porta a profesor Duk-Hee Lee. Shrnuje nejnovější laboratorní výzkumy a komunitní studie spojujíc&iacu te; rostoucí incidenci obezity a cukrovky s expozicí určitým běžným chemickým látkám.

Ralf Ducamp z Dobré Vody získal cenu Křesadlo za obětavou pomoc při obnově obce

21. 3. 2012

čas čtení 4 minuty

V pátek 16. března byly při slavnostním ceremoniálu v Klášterním kostele sv. Antonína Paduánského v Sokolově předány ocenění Křesadlo za rok 2011. Získalo je pět dobrovolníků z Karlovarského kraje za obětavou a nezištnou pomoc ve prospěch druhých. Jedním z oceněných byl i pan Ralf Ducamp z Dobré Vody, kterého nominovala nezisková organizace Český západ za dlouhodobou dobrovolnou pomoc při obnově vesnice.

Apel na opoziční aktivisty: bez jednoty a organizace to nejde!

20. 3. 2012 / Michael Kroh

čas čtení 6 minut

Politická hladina u nás je rozbouřená. Demonstrace stíhá demonstraci, výzva výzvu. Nelze se divit, protože hospodářská situace není dobrá, restriktivní opatření dopadají nejvíce na chudé a potřebné, korupční a politické skandály jsou na denním pořádku, slabá a neschopná vláda není s to se s těmito problémy vypořádat. Stoupá hladina naštvanosti a stále více je těch, kteří se přestávají bát veřejně projevit svůj názor. Dokonce i sdělovací prostředky začaly brát vážně opoziční aktivisty a div se světe dávají jim prostor k vyjádření.

Umění vládnout

20. 3. 2012 / Egon T. Lánský

čas čtení 9 minut

Občan nemá povinnost předkládat řešení

I ve společenském nečasu se jeden občas pobaví výroky lidi, co si nárokují právo rozhodovat o našich životech a přitom spolu se svými přisluhovači noblesně žít z práce prostých občanů. Našemu nečasu velí Nečas, ale někteří jeho ministři ho občas trumfnou. Tak, když se "vládcům" podaři dohnat část občanů k tomu, aby zcela spontánně vyšli do ulic, dovídáme se od jednoho ministra, že demonstrovat nestačí, je třeba rovnou říct jak to dělat lépe. Jiný veřejné vystoupení občanů rovnou přirovná k hitlerovskému útoku na demokracií - to by si jeden měl studem strčit hlavu velmi hluboko do písku.

U škrtnutého státu, aneb Tenkrát na východě

20. 3. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Policejní analýza, které se ve včerejším Právu věnuje Jakub Troníček, konstatuje, že rozpočtové škrty naplánované Nečasovým kabinetem mohou vést ke zrušení až čtvrtiny policejních služeben. Policisté navíc přicházejí s varováním, že pokud z "úsporných" důvodů odejde deset tisíc jejich kolegů, patrně budou muset fakticky vzdát boj se zločinem. Vedle toho hasiči spočítali, že budou muset zavřít až dvě třetiny svých stanic. Jaký to vše může mít dopad na právní prostředí v České republice, na pojišťovací praxi a šířeji vzato na bezpečnost vůbec, to už článek (raději?) nerozvádí.

27555

Fotoreportáže, které si na nic nehrají

20. 3. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 3 minuty

fotogalerie Štěpána Kotrby ZDE ZDE

V osmdesátých letech minulého století francouzský sociolog Michel Maffesoli vytvořil antropologický konstrukt městský kmen. Vysvětlil ho v knize "Le temps des tribus: Le déclin de l'individualisme dans les Sociétés postmodernes" (Čas kmenů: Úpadek individualismu v masové společnosti) ,kterou vydal v roce 1988. Městský kmen, který dorazil na pražské demonstrace, vyhlášené "neposlušným" taxikářem Ponertem, nemá až tak zřetelný politologický rozměr, jak ho uváděl v televizi ministr Kalousek, ale měl shodný sociální, vzdělanostní a kulturní rozměr - a tyto rozměry dohromady tvoří onu politologickou nadstavbu... Zcela zřetelně.

Kdy se čekání (ne)vyplácí

20. 3. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 14 minut

Zatímco Evropská unie stojí před řešením rozsáhlé krize, jež je mj. posunem kapitalismu od "blahobytné" konzumní společnosti ke společnosti "úsporné", která se přestává opírat o střední vrstvy a která se začíná odklánět od deklarované demokracie podepřené více či méně rozvinutým modelem sociálního státu, aby se naopak sjednotila na asociální politice Fiskálního paktu, Česká republika má jiné starosti. Alespoň, co se mediálního obrazu týče.

Že by soudní řízení s panem Halou a rozplétání machinací na ministerstvu dopravy? Nebo snad ujasnění podstaty sporu pánů Rampuly a Pospíšila? Či se konečně odhalí pozadí nekalých postupů na plzeňské universitě a vyvodí se z nich patřičná opatření? Ne, nic z toho.

Změna je možná, ale bez (think) tanku to nejde

20. 3. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 5 minut

Myslím, že Karel Dolejší se poněkud mýlí, když v souvislosti s požadavky Holešovské výzvy kritizuje první z nich, tedy nastolení "vlády odborníků". Tak jak jsem jej zaregistroval ze záznamu schůze, na níž byl v lednu formulován, šlo o "úřednickou vládu odborníků", což je rozdíl. Jestliže přítomní aktivisté přidali k adjektivu úřednický i ty odborníky, nelze se jim při zoufalém stavu nejvyššího patra veřejné správy co divit a je to omluvitelné i jejich malou politickou zkušeností. Dovolím si nicméně trochu odbočit.

27587

Occupy Olomouc: Stovky lidí se sešly na demonstraci

20. 3. 2012 / Milan Kohout

čas čtení 2 minuty

15. března to bylo už pět měsíců, co se pravidelně každý den o třetí odpoledne scházíme před orlojem na první a nejdéle trvající české Occupy, čímž je Occupy Olomouc, píše Milan Kohout.

Ve čtvrtek 15. března se zase jako 17. listopadu sešlo několik set lidí. Částečně díky výzvám jiných iniciativ (některé jako Holešovská výzva se mně zdají až fašizujícící), ale zejména díky naší trpělivé a až donquijotovské taktice boje proti rezignaci a ospalosti české veřejnosti.

Týcův čin není umění

20. 3. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Musím se přidat k Janu Paulovi, který ironizuje "umění" v podání pana Týce. Já jsem byl přímo šokován, když jsem slyšel v médiích, že manipulace se semafory, de facto prázdný vandalismus, je prý umění.

Oproti tomu čin Romana Smetany je společensky užitečný, i když také naprosto nejde o umění. Nestačí, že se pan Týc sám považuje za "umělce", oni to o něm ještě říkají i "odborníci na umění".

Chcete být mecenášem umění? Běžte a zaplaťte někomu, ať něco zdemoluje. Může to být negramotný člověk, který nikdy neslyšel slovo "umění".

Holešovská výzva je problematická

20. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Nedá mi to, abych se nevyjádřil k Holešovské výzvě. Podle mne je to velice kontroverzní organizace. Kolem jejího člena pana Popelky je spousty otazníků,stejně jako kolem hospodaření této strany. Vedení diskuse na konferenci HV bylo slušně řečeno chaotické. Diletantsky připravená demonstrace 15.3. také nesvědčí o schopnostech vedení. Tito lidé by měli vést tuto republiku nebo alespoň korigovat změny vedoucí k odstoupení vlády? No v tom případě Bůh s námi!

Je na čase udělat změnu a k tomu je třeba spojit veškeré menší organizace a strany. Už jsme se tím začali zabývat. Ale nejde vše udělat přes noc. Vše vyžaduje určitou přípravu! Chceme udělat republikovou konferenci, na které budou účastni zástupci menších stran,ale zatím jsme ve fázi oslovování příslušných stran,které mají podobný program jako máme my. Bližší informace o nás najdete na ZDE, píše Radek Gelnár.

Karel Kryl -- první cenzurovaný autor v Klausově protektorátu

19. 3. 2012 / Ivan Větvička

čas čtení 5 minut

Karel Kryl (2012): Země Lhostejnost, 170 stran, 28 komentářů, vydalo nakladatelství Torst.

Právě vyšel soubor politických kometářů Karla Kryla z let 1990 až 1993 nazvaný Země Lhostejnost. Že je neznáte? Pokud jste v té době nečetli noviny Moravskoslezský den, Znojemsko, nebo bratislavskou Zuzanu, pravděpodobně jste neměli možnost se s nimi setkat, protože jinde mu je odmítli vydat či odvysílat. Vydavatel hovoří o ,,nepřízni rozhlasových a novinových redaktorů". Šlo o spontánní odmítnutí autora, jehož názory rozčísly samet proti srsti, nebo o pučící lobbistickou magii? Ti, kteří články hodili pod stůl, vědí...

Monitor Jana Paula:

Prý jste vůl, můžete to nějak vyvrátit? Ano, vůl nejsem...

19. 3. 2012 / Jan Paul

čas čtení 3 minuty

Obdržel jsem několik mailů k článku Smetana a Týc, aneb Když dva dělají totéž, není to vždy totéž. V zásadě vyjadřují názor, že, cituji z mailu paní M. Musilové : Velký umělec se nemusí zviditelňovat přemalováváním tanků, semaforů, kálením na státní symboly atd.. Podobně argumentuje i pan Jan Klus z Třince : Vydávat za umění se dá dnes cokoliv, co má punc obyčejného nápadu, tank natřený na růžovo, srdce odlité ze svíček, a nebo několik desítek jiných postaviček na semaforech.

Japonsko se obává konfliktu s Čínou

19. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

Jak Čína zintenzívňuje své výzvědné aktivity ve Východočínském moři, v Japonsku narůstají obavy, že masivní přítomnost čínského námořnictva může vyvolat vážný ozbrojený incident.

Drábkovo hot a čehý pro cizince

19. 3. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 3 minuty

Ministerstvo práce a sociálních věcí v nejlepších tradicích této vlády, jejíž ministr školství mění svá rozhodnutí a spolupracovníky jako košile, obrátilo -- ve čtvrtek 15. března 2012 vydalo tiskovou zprávu, která znamená výrazný posun vůči restriktivním opatřením nařízeným úřadům práce začátkem února t. r. ohledně zaměstnávání cizinců. Jejich mechanické uplatnění znamenalo výrazné poškození tuzemského pracovního trhu, které autor této poznámky zmínil zejména v článku Vyhánění cizinců je krátkozraké.

Hollande chce revidovat rozpočtovou smlouvu EU, má podporu evropských socialistů

19. 3. 2012

čas čtení 3 minuty

Francouzský socialistický prezidentský kandidát Francois Hollande v sobotu oznámil, že pokud zvítězí, bude znovu jednat o evropské rozpočtové smlouvě. Ta by podle něj měla zahrnovat prorůstová opatření v podobě investic do energetiky, vzdělání a městského rozvoje, společné evropské dluhopisy (eurobondy) a Tobinovu daň na finanční transakce.

Snižování plateb na sociální služby

19. 3. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

V Radiožurnálu jsem zachytil informaci, že neziskové organizace poskytující sociální služby starým, nemocným, vyloučeným mají být kráceny na penězích a jejich činnost má být ohrožena. Jestli si něco v tomto státu opravdu zaslouží být dotováno z peněz daňového poplatníka, pak jsou to právě tyto služby.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2012

18. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

V prosinci 2011 přispělo finančně na Britské listy 256 osob bankovním příkazem celkovou částkou 92 904.72 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v listopadu 2011 částkou 10 938 Kč, příjem z reklamy byl 9000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 1. 2012 částku 135 736.21 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

29154