Ralf Ducamp z Dobré Vody získal cenu Křesadlo za obětavou pomoc při obnově obce

21. 3. 2012

čas čtení 4 minuty

V pátek 16. března byly při slavnostním ceremoniálu v Klášterním kostele sv. Antonína Paduánského v Sokolově předány ocenění Křesadlo za rok 2011. Získalo je pět dobrovolníků z Karlovarského kraje za obětavou a nezištnou pomoc ve prospěch druhých. Jedním z oceněných byl i pan Ralf Ducamp z Dobré Vody, kterého nominovala nezisková organizace Český západ za dlouhodobou dobrovolnou pomoc při obnově vesnice.

Pan Ralf Ducamp pochází z Německa, ale nyní již tři roky žije v Dobré Vodě u Toužimi. V této vesnici žije asi stovka obyvatel, z nichž asi 85 je členů místní romské komunity. Organizace Český západ, která pana Ducampa na ocenění nominovala, pomáhá lidem z této i dalších sociálně vyloučených lokalit na Toužimsku a Tepelsku řešit jejich tíživé životní situace hlavně v oblasti zaměstnání, vzdělání, bydlení a kontaktu s majoritou. V Dobré Vodě navíc zapojuje místní obyvatele do obnovy veřejných prostranství při dobrovolných sobotních brigádách.

Pan Ralf Ducamp před odchodem na penzi pracoval v Německu jako kriminalista. Od roku 2009 spolupracuje nezištně s občanským sdružením Český západ hlavně v aktivitách týkajících se obnovy a rozvoje Dobré Vody a jejího okolí. Za tři roky odpracoval již desítky dobrovolných hodin. Při brigádách, které se v obci každoročně konají, i jejich plánování dodává potřebné know-how, zkušenosti, pečlivost, řemeslnou zručnost, ochotu i nadšení. Často sám přichází s nápady, co v obci vylepšit a jak. V roce 2009 se velkou měrou zapojil do výstavby dřevěného altánu sloužícího k odpočinku místních i návštěvníků obce. Z jeho popudu vznikla v roce 2010 v okolí Dobré Vody naučná stezka Naši ptáci, na jejíž samotné realizaci se i velmi aktivně podílel. Ve stejném roce byl i jedním z těch, kteří vedli práci při stavbě dřevěného rumpálu nad obecní studnou. Ve svém volném čase navíc k odpočinku u studny navrhl a vyrobil vyřezávané lavičky. Přestože ovládá jen základy českého jazyka a mluví hlavně německy a anglicky, je schopen se při brigádách s místními domluvit, vysvětlit jim a naučit je i složitější postupy. S místními Romy spolupracuje trpělivě a bez předsudků.

Křesadlo je symbolickou cenou pro obyčejné lidi, kteří dělají neobyčejné věci. Záštitu nad letošním předáváním cen Křesadlo 2011 převzal náměstek hejtmana Karlovarského Kraje, pan Miloslav Čermák a primátor města Karlovy Vary, pan Ing. Petr Kulhánek. Držitele cen vybrala devítičlenná porota z celkem 24 nominací. Organizátorem akce je Dobrovolnické centrum Vlaštovka při Mateřském centru Karlovy Vary.

Občanské sdružení Český západ působí v sociálně vyloučených lokalitách na Toužimsku a Tepelsku v Karlovarském kraji. Zde poskytuje sociální služby, nabízí vzdělávání, poradenství při zaměstnávání a právní poradenství, volnočasové programy a zapojuje občany do veřejného života. Pomáhá lidem řešit jejich tíživé životní situace zejména v oblasti zaměstnání, vzdělávání, bydlení a kontaktu s majoritou. Principem práce Českého západu je, že se snaží nedělat práci za druhé, ale podporuje lidi tak, aby postupně dokázali své osobní i společné problémy řešit vlastními silami a uměli brát své životy do vlastních rukou. Bližší informace najdete na internetových stránkách www.cesky-zapad.cz nebo v dobročinném obchodě BUŤI v Plzni (www.buti.cz).

0
Vytisknout
5211

Diskuse

Obsah vydání | 21. 3. 2012