Důvěryhodná vláda musí přerušit všechny styky s Věcmi veřejnými

8. 3. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Dlouho jsem přemýšlel, jak okomentovat právě probíhající a ostře sledovaný soudní proces, který se vyklubal z poměrů ve Věcech veřejných a ukazuje jejich vnitřnosti. Na rozdíl od prezidenta Klause, který tuto stranu podporuje, kde může, a jehož hodnoty tato strana zjevně reprezentuje, jsem rád, že k soudnímu procesu nakonec došlo a že je veřejně sledovaný. Je to obrovský pokrok ve srovnání s případem současného senátora za KDU-ČSL Jiřího Čunka, který byl řešen za doby vesecké.

Mezinárodní den žen

8. 3. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Byl jsem vychováván v prostředí, které pohrdá ženami a ženu vnímá jako méněcennou. Myslím, že to je většinový postoj v České republice, a dnešní Mezinárodní den žen jsem vždycky vnímal ze strany mužů kolem mne jako akt povýšenosti nad ženami, že tedy aspoň jednou v roce se povinně zahraje divadlo nějaké úcty (v tom ohledu je "Den matek" ještě horší, protože ženu hodnotí pouze jako matku, nikoli jako člověka).

Jistěže jsem v životě potkal mnoho hloupých a zlých žen, ale i mnoho hloupých a zlých mužů.

Britští poslanci se obávají, že Amerika už nebude hájit bezpečnost Evropy

8. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Názor britské vlády, že vznik nových globálních mocností a přesun ohnisek hospodářské činnosti do Asie žádným způsobem neohrozí vliv Británie ve světě je naprosto nerealistický, upozorňuje ostře kritická zpráva významných poslanců a členů Horní sněmovny.

Zpráva, kterou vydal spojený parlamentní výbor pro strategii národní bezpečnosti, charakterizuje jako neuvěřitelnou neschopnost britské Národní bezpečnostní rady uvažovat o důsledcích rozpadu eurozóny a možnosti skotské nezávislosti.

Národní bezpečnostní rada nevypracovala řádné hodnocení, do jaké míry se Británie může v budoucích konfliktech spoléhat na své spojence. Poslanci a členové Horní sněmovny se obávají, že Spojené státy se odvracejí od Evropy a soustřeďují se na obranu svých zájmů v Asii.

"Apelujeme na vládu, aby vážně uvažovala o dlouhodobých dopadech zeměpisných a funkčních změn v americké politice, které nyní probíhají. Vyvolává to zásadní otázky, vzhledem k tomu, že náš základní obranný a bezpečnostní vztah je se spojencem, která má zájmy, stále více se odlišujících od našich," varuje zpráva a pokračuje:

"Vláda musí rozhodnout, zda se Británie bude i nadále podílet na amerických vojenských akcích tak, jako v minulosti, pokud se Spojené státy soustředí na asijskou a tichomořskou oblast. Pokud přecházejí Spojené státy k představě, že Evropa se musí postarat o svou vlastní bezpečnost, vyvolává to další otázky ohledně toho, co můžeme očekávat od USA a co USA očekává od Británie."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Bezdomovectví stouplo v Anglii za poslední rok o 14 procent

8. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

Téměř 50 000 domácností v Anglibylo r. 2011 oficiálně akceptováno jako domácnosti bez přístřeší, v důsledku růstu nezaměstnanosti a nechopnosti splácet hypotéku.

48 510 domácnosti bylo oficiálně přijato v Anglii komunálními úřady jako bezdomovecké a dostaly tak nárok na sociální přístřeší. V těchto domácnostech je 69 460 dětí. Tři čtvrtiny těchto domácností mají děti.

Bezdomovectví roste v Anglii od r. 2003, avšak drastický vzrůst počtu bezdomoveckých rodin r. 2011 šokoval aktivisty.

Leslei Morphy, generální ředitelka charitativní organizace Crisis, uvedla: "Realizují se naše nejhorší obavy. Čelíme naprosté bouři: ekonomickému útlumu, rostoucí nezaměstnanosti, rychle se zvyšujícím počtům požadavků na omezené množství sociálních bytů a vládní politice škrtů v oblasti dotování činží a služeb pro bezdomovce."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Spojené státy dnes válčí ve více než stovce zemí světa

8. 3. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Zpráva o tom, že americký ministr spravedlnosti Eric Holder veřejně obhajuje legitimitu zabíjení Američanů v zámoří Obamovou administrativou ZDE, nevyvolala zdaleka takový rozruch jako průběh voleb v Rusku a probuzená kritika staronového prezidenta Putina, ač jde o skutečnost naprosto zásadního významu. Netáhne také zpráva o tom, že americký bezpilotní letoun rozséval smrt na Filipínách ani fakt, že vojenské aktivity Pentagonu zapouštějí kořeny na půdě Jemenu ZDE. Nechci nijak snižovat oprávněnou kritiku ruského establišmentu, ale dlouhodobě mám za to, že je o realitě západního světa, k němuž se Česká republika pyšně hlásí, nutno zpravovat především. Zabíjení nepohodlných osob do civilizace, jež si sama vetkla nedotknutelnou svobodu jednotlivce, jeho práva a povinnosti do svého štítu, přece patřit nemůže.

Obama zatím vyloučil intervenci v Sýrii

8. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

Americký prezident Barack Obama označil situaci v Sýrii za "srdcervoucí", nicméně řekl také, že jednostranná americká intervence by byla omylem.

Zároveň však dal pokyn, aby bylo zahájeno americké plánování pro možnou intervenci. Neexistence jednoty v syrské opozici a v mezinárodních společenství však jsou v současnosti argumentem proti takové misi, uvedli ve středu vysocí činitelé amerického ministerstva obrany.

Larsi Burtone

8. 3. 2012 / Kateřina Bolechová

čas čtení < 1 minuta


Víš
dali mi umrtvující vložku do zubu
aby nerv...
prý za deset čtrnáct dní
a bolest
brání se
je kouskem mne
dívám se do cizích bytů
barevné obrázky blikají
zdánlivým klidem
A víš
seděla jsem v jednom baru kdesi na Žižkově
a měla pocit
že konečně žiju
s každým nadechnutím
náhodně venčeného psa
A nevíš
stála jsem ve střevech
cizích hor
uprostřed ticha
všude sníh
ručička na bílém ciferníku
a bylo by tak jednoduché
zemřít tam

Jsou ekonomové klimaskeptiky?

8. 3. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

V českém prostředí infikovaném klausismem může člověk snadno získat dojem, že existuje jakýsi zásadní spor mezi "tvrdou" ekonomickou vědou a "měkkou" klimatologií. Jakoby "skuteční" vědci, tj. ekonomové, svými analýzami vyvraceli tvrzení klimatologů.

I kdybychom pominuli proslulou Sternovu zprávu, můžeme si snadno ilustrovat, nakolik je tento dojem vytvořený ideologicky zaujatými publicisty mylný. Spoluautor nejrozšířenější učebnice ekonomie William Nordhaus se aktuálně vyjadřuje k lednovému článku klimaskeptiků dezinterpretujícímu jednu z jeho studií. Při této příležitosti důkladně rozebírá celou jejich argumentaci, takže z ní ve výsledku nezůstane kámen na kameni.

Anatomie královéhradeckého studentského hnutí -- podhled z druhé strany

8. 3. 2012 / Marek Franěk

čas čtení 12 minut

Daniel Veselý v článku "Anatomie královéhradeckého studentského hnutí na pozadí Týdne neklidu" předkládá svůj pohled na nedávné dění na Univerzitě Hradec Králové. Jak je zjevné, Hradecké studentské hnutí prošlo za poslední dva týdny jistým vývojem, který je pro někoho nadějný, který znamená zlepšení, zprůhlednění, zdůvěryhodnění, pro jiné je to ale prohra, manipulace, zrada revolučních ideálů spojená s rozpliznutím do trapné konformity. Ti první, realisté, mlčí, ti druzí, "tvrdé jádro", nyní zahájili mediální válku. Dovolte mi tedy za ty první, abych napsal svůj pohled na celou věc.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Nerovnost pohlaví přetrvává, Česko je na úrovni Botswany a Mongolska

7. 3. 2012

čas čtení 4 minuty

Organizace Social Watch vydává u příležitosti oslav Mezinárodního dne žen aktuální výpočty indexu genderové spravedlnosti. Ten porovnává relativní postavení žen v oblastech vzdělání, socioekonomických podmínek i podílu na moci ve 154 zemích světa. I když se Česko pohybuje v evropském průměru, s hodnotou indexu 73 bodů dosahuje podobné úrovně jako Botswana, Kyrgyzstán nebo Mongolsko.

A pan Lieberman si opět do úst neviděl

6. 3. 2012 / Jiří Kalát

čas čtení 3 minuty

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman, v rámci celosvětového tažení proti syrskému režimu Bašára Asada, opět ukázal, jak dokáží být izraelští politici slepí, hloupí i pokrytečtí. Jak se dokáží přetvařovat, ukazovat na masakry cizích a přitom ty své pomalu zametat pod koberec. V nedělním rozhovoru pro Armádní rádio Lieberman pronesl: "Mezinárodní komunita musí zasáhnou a ukončit násilí, které zaplavilo Sýrii. V těchto chvílích musíme nechat politické cíle stranou. Jsme nejdříve lidé, teprve potom politici, vůdci, komentátoři a novináři. Co se v Sýrii děje v 21. století není možné tolerovat a musíme pomoci."

PŘEDNÁŠKY NEJEN PRO ZVANÉ

POZVÁNKA: Konečně dobrá zpráva! - veřejná mediální služba (v) rozpadlé společnosti

8. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

Úterý 13. 3. 2012 17:00-20:00 Steinerův sál Lidového domu, Hybernská 7a, Praha 1 facebook Google map

Masarykova demokratická akademie uvádí přednášku s diskuzí mediálních odborníků - teoretiků i praktiků.

  • Jan Jirák, první a prozatím jediný profesor mediální teorie v ČR a bývalý předseda Rady ČT
  • Irena Ryšánková, jeho žačka a parlamentní analytička České televize
  • Štěpán Kotrba, novinář, mediální analytik, pedagog a bývalý člen Rady ČRo
  • Petr Žantovský mediální pedagog a majitel soukromého rádia, bývalý člen RRTV
  • Karel Křivan, spindoktor, PR konzultant a mediální pedagog

Panelisté se pokusí vysvětlit pojmy rozpadlé společnosti, veřejnosti, veřejného blaha, veřejné služby, veřejných statků, veřejného práva a práv veřejnosti. Pokusí se definovat, jakou roli mají ve společnosti hrát média veřejné služby.

POZVÁNKA DO CROSSU: Válka o svobodný internet pokračuje

8. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

Úterý 13.3.2012 20:00 - 23:00 Cross Club, Plynární 1096/23, Praha 7 Holešovice (vedle stanice Metra Nádraží Holešovice) facebook Google map

Několik posledních týdnu proběhlo ve znamení protestů proti sporné mezinárodní dohodě ACTA. Z neznámé smlouvy se stalo téma č. 1 a tématem se stala i obrana kyberprostoru. Přes dočasné odložení smlouvy ACTA ohrožení Internetu cenzurou a státním dohledem trvá. Zhodnocení dosavadních protestů i odhad budoucího vývoje nastíní novinář Štěpán Kotrba a Martin Brož z Pirátské strany. Zveme i panelisty z minulé debaty "Začala kybernetická válka o svobodu internetu?", která proběhla 30. ledna.

Přednáška profesora Kellera ve čtvrtek 15. března

8. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

Spojenectví práce a solidarity zve na přednášku

Prof. PhDr. Jan Keller, PhD.:

Společnost nesouměřitelnosti

(Jak čelit rizikům sociálního vývoje)

Jak svět hodil zpátečku

Znejistění středních vrstev

Hrozba refeudalizace a jak jí čelit

15. března 2012 od 17 hodin v Domě odborových svazů, Praha 3 Sál Přítomnost- vchod ze Siwiecovy ulice (zadní vchod)

Přijďte na přednášku profesora Kellera

7. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

Zveme Vás jménem iniciativy ProAlt na přednášku prof. Kellera ve středu 14. 3. od 17,00 hod. v Městské knihovně Praha, píše Jiří Šteg, mluvčí ProAlt.

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

Namažte se detektorem!

7. 3. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Co asi tak dokáže detektor UV záření? Člověk by řekl, že prostě určuje úroveň potenciálně škodlivého záření. TV Products ovšem nabízí detektor SunMate s tvrzením, že "chrání a upozorňuje na nadměrné záření ultrafialových slunečních paprsků". Patrně se tedy jedná o výrobek "dva v jednom" a detektorem se můžete rovnou také namazat místo krému. Snad taková nezvyklá funkce poněkud odškodní za to, že - údajně, dle reklamy - detektor zjistí sluneční UV záření. Do solária si ho tedy neberte, tam zřejmě nic nenaměří - a dost možná, že ani nemaže...

Brazilská prezidentka kritizuje úvěry ECB

7. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová opakovaně kritizovala rozhodnutí Evropské centrální banky poskytnout evropským bankám nízko úročené úvěry v hodnotě více než bilionu eur. Podle ní tato "finanční tsunami" Brazílii škodí.

Roste napětí mezi ECB a Bundesbankou

7. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Ve vedení Evropské centrální banky se rozhořívá spor o to, jak si počínat v krizi - nemluvě ani o sporu mezi ECB a německou Bundesbankou. Zatímco šéf ECB mario Draghi je potěšen nedávným rozhodnutím zaplavit trh levnými penězi, prezident Bundesbanky Jens Weidmann varuje před riziky.

Skutečné věci veřejné a neveřejné

7. 3. 2012 / Pavel Táborský

čas čtení 5 minut

"Stát jsem já," říkával svého času jeden potentát. Z historického pohledu uplynulo něco málo vody a jeho tvrzení bylo vývojem poněkud upraveno. Podle novější varianty prý "stát jsme my". A říkáme mu "res publica" často s různými přívlastky. Snad i u vědomí této skutečnosti se proto většina občanů chová ukázněně, reptá vcelku umírněně, plní vesměs své povinnosti a je tudíž v tomto smyslu státotvorná.

O vyprázdněném vzdělávání

7. 3. 2012 / Michal Pavlásek

čas čtení 14 minut

Co přinesl Týden neklidu

Týden neklidu proběhl s cílem seznámit širší veřejnost s námitkami vůči připraveným věcným záměrům zákona o vysokých školách pod patronací iniciativy Za svobodné vysoké školy (ZSVŠ), které povedou k ekonomizaci dosud autonomního prostoru vysokých škol. Tyto snahy aktivizovat veřejnost a samotné aktéry (studenty, akademiky) lze hodnotit jako úspěšné už pro potvrzení faktu, že se ukázalo, kterak Josef Dobeš s jednotlivými reformními plány nakládá podle toho, jak se vyspí. O jejich "koncepčnosti" to vypovídá mnohé. Zda to ale bude znamenat i stáhnutí věcných návrhů, ukáže čas.

Soud zrušil druhé územní rozhodnutí pro dálnici D8

6. 3. 2012

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva Dětí Země

Krajský soud v Ústí nad Labem na základě žaloby Dětí Země vydal dne 27. února 2012 rozsudek, kterým zrušil územní rozhodnutí pro část dálnice D8 z Lovosic do Řehlovic délky 100 metrů u obce Bílinka, která měla být otevřena dne 21. prosince 2011. Soud uznal, že stanovisko EIA o hodnocení vlivů dálnice na životní prostředí bylo v listopadu 1996 vydáno Ministerstvem životního prostředí v rozporu se zákonem, neboť navázalo na stanovisko SEA z dubna 1995 vydané nezákonně bez účasti veřejnosti. První územní rozhodnutí pro celou dálnici D8 soud zrušil již dne 17. 6. 2010, takže bylo nutné vydat nové rozhodnutí.

Írán vpustí inspektory MAAE do parčinského komplexu

6. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

Írán prohlásil, že vpustí inspektory Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) do vojenského komplexu v Parčinu. Oznámila to agentura ISNA. Existují zprávy o tom, že tu měl Írán vyvíjet výbušná zařízení související s jadernými zbraněmi.

Netanjahu o Íránu: Nemůžeme už dál čekat

6. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Izrael dlouho čekal na mezinárodní společenství, aby vyřešilo otázku Íránu, ale diplomacie a sankce sehnaly, uvedl izraelský premiér ve svém projevu ve Washingtonu.

Benjamin Netanjahu varoval před "novou Osvětimí" a kritizoval osoby, které zpochybňují názor, že Írán vyvíjí jaderné zbraně. Dodal, že "nikdo z nás si nemůže dovolit dál čekat".

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2012

18. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

V prosinci 2011 přispělo finančně na Britské listy 256 osob bankovním příkazem celkovou částkou 92 904.72 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v listopadu 2011 částkou 10 938 Kč, příjem z reklamy byl 9000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 1. 2012 částku 135 736.21 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

34413