Na pomoc veřejné bezpečnosti

2. 4. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 1 minuta

S pácháním grafických prací na plakátech politických stran, za něž byl odsouzen Roman Smetana, se podle reakcí ztotožňuje velká část veřejnosti.

Pachatel Smetana ale drze neuposlechl výzvy okresního soudu v Olomouci k nástupu trestu, v práci dal výpověď a nyní je po něm vyhlášeno celostátní pátrání. Policie současně žádá občany, aby veškeré informace k hledané osobě sdělili na linku 158.

Veřejně schvalujeme čin Romana Smetany

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Okresní soud v Olomouci

K rukám soudkyně Markéty Langerové

Na sociální síti Facebook je vytvořena komunitní stránka, kde ti, kteří se k ní přihlásí veřejně, schvalují čin Romana Smetany. Jde o vyjádření občanské neposlušnosti a demonstrací nesouhlasu s klasifikací činu Romana Smetany jako společensky nebezpečného chování, píše Stanislav Penc.

Byl li to opravdu trestný čin, dopouštíme se tímto porušení zákona:

Zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, Část druhá, Zvláštní část, Hlava X: Trestné činy proti pořádku ve věcech veřejných.

§ 365 Schvalování trestného činu:

Kdo veřejně schvaluje spáchaný zločin nebo kdo veřejně vychvaluje pro zločin jeho pachatele, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok.

ZDE je odkaz na onu stránku.

Co (ne)devastuje demokracii v České republice

2. 4. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 19 minut

Pokud by se člověk začetl do článků, které varují lidi před vším možným zlem, jež ohrožuje demokracii v České republice, mohl by nabýt dojmu, že hlavním ochráncem demokracie v Čechách a na Moravě je Václav Klaus. Ten se opakovaně nechal slyšet, čím vším je podle něho demokratický systém napadán. A že toho není málo. Obočí pana presidenta se mohutně zvedalo ve chvíli, kdy president republiky neuspěl u Městského soudu v Praze ve sporu s justičním čekatelem Petrem Langerem, jenž byl pro hlavu státu na soudce jednoduše moc mladým. Ani Nejvyšší správní soud nevyhověl stížnosti pana presidenta na verdikt soudu městského, a to pana Klause roztrpčilo natolik, že v tomto počínání viděl útok na svá práva: "Napadený rozsudek brání občanu Václavu Klausovi ve výkonu ústavní funkce prezidenta republiky. V případě bránění v tomto výkonu má nejenom občan Václav Klaus, ale i každý občan České republiky, právo postavit se na odpor". Přitom se měl pouze do 6 měsíců rozhodnout, zda Petra Langera soudcem jmenuje, či nejmenuje, a neprotahovat déle jeho období nejistoty.

Co kdysi znamenalo -- vzdělání...

2. 4. 2012

čas čtení 2 minuty

O navrhovaném privatizování veřejného vysokého školství se v poslední době namluvilo mnoho, o probíhajících deformách středního a základního méně, o vzdělání se neřeklo zhola nic.

Při pročítání Homérovi Iliady v překladu Otmara Vaňorného jsem byl zasažen a ohromen doslovem skoro stejně jako samotným textem. A protože si myslím, že tím nejvíce chybějícím v současných "diskuzích" je naslouchání, uvádím Vaňorného doslov, který je ho více než hoden, píše Filip Timingeriu.

Společné zájmy hostitelů a parazitů

1. 4. 2012 / Sandra Wain

čas čtení 4 minuty

Po více jak dvaceti letech vývoje od plusu k mínusu se evropské národy, dokonce i včetně českého, pomalu zamýšlejí nad tím, že s tou demokracií není něco v pořádku. Již dávno totiž začala zapáchat náramnou totalitou.

Merkelová fakticky připustila Sarkozyho porážku, kontaktuje jeho rivala

2. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Angela Merkelová původně odmítla setkání s francouzským prezidentským kandidátem Françoisem Hollandem, když ji nedávno bylo nabídnuto. Protože se však jeho vítězství na současným pravicovým prezidentem Sarkozym ukazuje jako pravděpodobné, kancléřství navázalo první kontakty s francouzskými socialisty. Koneckonců, Berlín a Paříž musejí držet při sobě.

Budoucnost Evropy: Pracující chudoba?

2. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Když Melissa Dos Santos na konci dne opouští své zaměstnání, vrací se domů na neobvyklé místo: Do malého přívěsu na tábořišti 60 kilometrů severně od Paříže, kde přebývá řada lidí sotva schopných obstarat si to nejnutnější. Melissa nesehnala jinou práci než pokladní v supermarketu a její přítel je metařem. Nemohou si tedy dovolit vlastní bydlení a stali se marginály.

Irácký viceprezident uprchl do Kataru

2. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Irácký sunnitský viceprezident Tárik al-Hašímí v neděli opustit zemi - údajně kvůli diplomatické návštěvě Kataru. Oznámila to jeho kancelář. Vláda v Baghdádu, která před několika dny uspořádala honosné setkání s cílem dát do pořádku vztahy s dalšími arabskými státy, o tom však nic neví.

Co dělá nadbytečný cukr vašemu mozku

2. 4. 2012

čas čtení 2 minuty

Přejídání, špatná tvorba vzpomínek, poruchy učení, deprese - to vše nedávno zveřejněný výzkum spojuje s nadměrnou spotřebou cukru. To vše také poukazuje na problém, jemuž teprve začínáme rozumět: Co přídatný cukr dělá s našimi mozky.

Tuaregové v Mali obsadili Timbuktu

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Tuarežští separatisté v Mali ohlásili, že po rychlém postupu severními oblastmi země obsadili historické město Timbuktu. Podle prohlášení povstalci "kontrolují celý region" Timbuktu a ukončili "okupaci" malijských jednotek.

Výsměch demokracii a občanům

2. 4. 2012

čas čtení 4 minuty

Hnutí za přímou demokracii zásadně odmítá vládní návrh zákona o celostátním referendu.

Tento návrh zcela popírá články Ústavy ČR, podle nichž je lid zdrojem veškeré státní moci, kterou vykonává prostřednictvím státních orgánů (čl.2/1), nebo moc vykonává přímo (čl. 2/2).

POZVÁNKA:

Konference/panelová diskuse Hospodářská situace ČR a její výhled

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Předseda Senátu pan Milan Štech pořádá dne 3. dubna ve spolupráci s Iniciativou ProAlt veřejnou konferenci/panelovou diskusi "Hospodářská situace ČR a její výhled". Cílem konference je umožnit prezentaci a srovnání širokého spektra názorů na tuto komplexní problematiku. Na konferenci vystoupí mj. Miroslav Singer, guvernér ČNB, ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, prof. Vostatek z VŠFS, doc. Švihlíková z VŠMVV a Jiří Šteg z Iniciativy ProAlt. Konference začíná v 10.00 hod. a předpokládaný konec je cca 14.00 hod. Uskuteční se v hlavním jednacím sále Senátu, vchod A (z Valdštejnské ulice, naproti č.p. 8). Vzhledem k pravidlům vstupu do Senátu je nutné se při vstupu prokázat dokladem totožnosti a podrobit se bezpečnostní prohlídce.

POZVÁNKA:

Pietní akt za umrzlé bezdomovce

1. 4. 2012

čas čtení 2 minuty

Cílem akce je jednak uctění památky zesnulých v důsledku kritické sociální situace, jednak přispění k pokusu o jistou reformulaci vnímání problému bezdomovectví v širším veřejném prostoru. Pro naplnění prvního cíle je třeba zachovat pietní charakter akce, pro naplnění druhého je třeba akci co možná nejvíce medializovat. Bude-li bezdomovectví vnímáno veřejností jen jako "sociální problém" a nikoliv jako humanitární pohroma specifického druhu, bude veřejné mínění pravděpodobně vytvářet politický tlak na taková řešení, která budou odpovídat právě prvnímu pojetí, což by mohlo mít totalizující vliv na celou společnost. Ostrakizaci lidí v tíživé sociální situaci vnímáme v širším politickém kontextu jako jedno ze závažných rizik demokratického vývoje.

Umrznutí není jediným smrtelným rizikem pro člověka bez domova, ovšem pro veřejnost může mít silný symbolický charakter. Proto je akce zaměřena takto.

"Jsou opravdu blbí"

31. 3. 2012

čas čtení 7 minut

Tento pozoruhodný článek vydal v konzervativním deníku Daily Telegraph jeho komentátor Charles Moore. Povšimněte si, jak téměř stoprocentně platí i na Česko:

Když jsem poprvé slyšel na Sky News doporučení od Francise Mauda, člena britského kabinetu, "že bychom si měli všichni dát do garáže do kanistru trochu rezervního benzínu", přiznám se, že jsem nepanikařil. Jeho výroky se zdály trochu pošetilé, ale nechal jsem to být.

Zapomněl jsem, že slova ministrů týkající se bezprostředního problému, jako palivo nebo potraviny jsou jedinými výroky ministrů, jimž lidé věří. Bylo to jako když r. 1988 tehdejší konzervativní náměstkyně ministra zdravotnictví Edwina Currie řekla, že většina vajec je infikována salmonelou. Lidé tehdy přestali kupovat vajíčka. A poté, co Francis Maude doporučil, aby si lidi naplnili doma kanistry benzínem, začal národ obléhat benzínové čerpací stanice.

Nyní ale, když jsem se dověděl, jak celou věc v soukromí konzervativci vysvětlují, dostal jsem vztek. Ta soukromá informace zní takto: "Tohle je chvíle, kdy se můžeme zachovat jako Thatcherová. Aby porazila stávku horníků, udělala si zásoby uhlí. Když pak ke stávce došlo, přežila ji ve zdraví, a Labouristická strana, pošpiněná stávkou, byla ponížena. Takže až dojde ke stávce řidičů cisternových vozů, my ji přežijeme a Labouristická strana, která je v kapse odborového svazu Unite, který stávku řidičů chce organizovat, ponese za to vinu."

Nejvíce se uskromní bohatí?

30. 3. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Nepříjemně mne překvapil titulek článku v Hospodářských novinách "Jak dopadne zvýšení superhrubé mzdy na vaše peněženky. Nejvíce se uskromní bohatí." Je sice výmluvné, jak plyne z ve článku uvedené tabulky, že člověk s platem 100 tisíc měsíčně hrubého odvede státu asi 30 tisíc korun ze své mzdy, zatímco člověk s minimální mzdou (8 tisíc měsíčně) pouhých asi 500 korun. A tak by to mělo i být a mělo by se o tom vědět. Jenže pak je ukázáno, že člověk s tím vysokým platem po vládním zvýšení daní ztratí 1340 korun, kdežto člověk s minimální mzdou 108 korun. Nejsem si vůbec jist, zda ztráta 108 korun pro člověka, který vydělává asi 7500 korun měsíčně čistého, je méně bolestná než ztráta 1340 korun pro toho, kdo má čistého skoro 70 tisíc. Jak je známo už z evangelia: chudá vdova dala málo, ale dala nejvíce, protože dávala z malého majetku. Mluvit o tom, že se člověk "nejvíce uskromní", když mu odečteme 1340 korun ze skoro 70 tisíc korun, je strašně manipulativní a lživé.

Angličanka utrpěla popáleniny na 40 procentech těla, když doma přelévala benzín

30. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

< Nesmyslné fronty u britských benzínových pump, vyvolané vládou

Premiér David Cameron se pokusil ujistit motoristy, že nebude nedostatek benzínu, poté, co v městě Yorku došlo k vážnému požáru, když šestačtyřicetiletá žena přelévala v kuchyni do kanistru benzín, ale v místnosti hořel plyn na sporáku a chytly benzínové výpary. Diane Hillová utrpěla popáleniny na 40 procentech těla a je v nemocnici ve vážné, ale stabilní situaci.

Paniku a dlouhé fronty u britských benzínových pump vyvolala britská konzervativní vláda, když varovala, že řidiči cisternových vozů mohou začít stávkovat, a doporučila motoristům, aby si koupili benzín do zásoby, dokonce i do kanistrů. Hasiči upozornili, že takové skladování benzínu je nebezpečné a protizákonné.

Odborový svaz Unison ubezpečil, že řidiči cisternových vozů nebudou stávkovat před Velikonocemi. Před případnou stávkou musí dojít k vyjednávání se zaměstnavateli a řidiči musejí stávku oznámit nejméně týden předem.

Panika u benzínových pump v Británii, kterou vyvolala britská konzervativní vláda, je tedy zcela umělá.

Šéf britského Svazu hasičů požadoval, aby vláda neprodleně zveřejnila bezpečnostní varování a instrukce, jak mají lidé zacházet s benzínem a že ho v žádném případě nemají skladovat doma. Předseda Automobilové asociace (žlutých andělů) se vyjádřil, že panika, vytvořená vládou je zcela umělá a že by řidiči učinili dobře, kdyby se chovali jako normálně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vládou připravovaná změna valorizace důchodů je nemorální

30. 3. 2012 / Miroslav Opálka

čas čtení 3 minuty

Příští rok bude zejména pro nízkopříjmové a zdravotně handicapované důchodce kritický. Plně se totiž nepokryje rychlý růst nákladů na živobytí z průběhu letošního roku. A k tomu se ještě přidá od 1. ledna 2013 nové zvýšení DPH (jak ve snížené, tak i základní sazbě o jeden procentní bod). Dynamika propadu kupní síly důchodů bude výrazně pokračovat. Ekonomičtí ministři koaliční Nečasovy vlády se navíc ve čtvrtek dohodli na návrhu změny způsobu valorizace důchodů. Přitom příjmy vysokopříjmových skupin občanů -- chráněnců vlády - zůstanou téměř nedotčeny.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Esej na pokračování:

Imperátor Klaus / II.

30. 3. 2012 / Josef Brož

čas čtení 12 minut

Prezident Václav Klaus je politikem, který vyvolává kontroverzi. Zdá se, že kontroverze je přímo jeho základní potravou. Osobnost tohoto muže nás ale svými způsoby až příliš vrací do časů za zrcadlem, o kterém bychom možná už raději nic nevěděli. Zdálo se chvíli, že on byl jediným připraveným mužem 17. listopadu 1989. Byl to geniální samouk, nebo to byl prostě jen parašutista, připravený na výsadek?

Mezi námi zloději

30. 3. 2012 / Jiří Jírovec

čas čtení 4 minuty

Soudruzi, u nás se krade a ve velkém. (Josef Kemr ve stejnojmeném filmu)

BL vyvěsily článek Martina Kunšteka O co vlastně jde v cause Bém? . Jeho autor má právo na svůj názor, ale jeho argumenty jsou značně pochybné. Lze se těžko ubránit dojmu, že Kunštekovi jde o podporu establishmentu a místo skutečné analýzy obsahu odposlechů a případně vztahů BIS s vládou předkládá obraz vedoucí rychle ke konspirativním teoriím.

Nesem vám televizní voloviny

30. 3. 2012 / Michal Z. Čenko

čas čtení 3 minuty

Sledovat některé české televizní noviny stojí opravdu za to. Občan se utvrdí v názoru, že je vytvářejí telata pro telata. Marně bude pátrat, co je na nich nového a slovo "noviny" mu bude v mysli indukovat správný výraz, který souvisí s výkalem. Jediným slušným výrazem pro takovou frašku může být jen "televizní voloviny".

Jak může skončit významná stavba ve zdivočelé zemi

30. 3. 2012 / Aleš Uhlíř

čas čtení 6 minut

Dosud mnoho obyvatel Ostravy a blízkého okolí má v živé paměti módní dům Ostravica -- Textilia. Byl v provozu ještě počátkem 90. let. Pomyslel by si tehdy někdo, že za dvacet let se tato bytelná stavba stane žalostnou ruinou? Unikátní komplex, nazývaný prvorepublikovou perlou Ostravy, přežil nálety na Ostravu i boje koncem dubna 1945 a byl chloubou města i v době po druhé světové válce. Nástup tržní ekonomiky však byl pro něj osudovým zlomem. Magistrát města Ostravy, radnice městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, v průběhu let měnící se vlastníci objektu a památkáři se mohou navzájem obviňovat a držet se své "pravdy", realita se ale bude ubírat vlastní cestou a nakonec vše "vyřeší" čas. Dlouho to už zřejmě trvat nebude a není vyloučeno, že nakonec se celý komplex strhne a srovná se zemí.

Pasivní paneláky? Ano, to myslíme vážně!

30. 3. 2012

čas čtení 2 minuty

U 85 % panelových budov které dosud neprošly rekonstrukcí je možno cílit až na pasivní energetický standard, tvrdí konzultanti ze společnosti EkoWATT. Provozní energetické náklady domácností se v takových domech po rekonstrukci v průměru sníží o 50 -- 60 %. Vyšší investice pasivní rekonstrukce se vrací v průměru někde mezi 10-18 lety. Dlouhé návratnosti a velké investice, které známe z minulosti, již dnes neplatí. Podstatnou výhodou pasivního standardu je též zdravé vnitřní prostředí bez nadměrné vlhkosti, plísní a vydýchaného vzduchu. To jsou závěry výzkumného projektu zadaného Ministerstvem životního prostředí, který se zabýval budovami v panelové technologii.

Polozapomenutá "špinavá válka" v Argentině v rámci Operace Kondor

30. 3. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Dne 24. března si Argentinci a řada lidí v dalších jihoamerických státech připomněli 36. výročí vojenského převratu, kdy s kývnutím Bílého domu svrhli vládu Isabel Peronové neonacističtí generálové, kteří nato rozpoutali teror proti členům odborů, studentům, novinářům, marxistům a dalším. O sedm let později horor v Argentině skončil s děsivou bilancí několika desítek tisíc usmrcených a zmizelých osob. Odtajněné dokumenty Národního bezpečnostního archivu (USA) ukazují, že tehdejší ministr zahraničí Spojených států Henry Kissinger hledal způsoby, jak vražednou juntu podporovat. Masové vraždění v Argentině je třeba chápat v širší souvislosti tvrdých represí v Latinské Americe proti tamní "komunistické hrozbě" v 70. a 80. letech.

27602

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

Vypráskané Velikonoce!

30. 3. 2012 / Tomáš Koloc

čas čtení < 1 minuta

Toto je titulní reklama kampaně obchodního řetězce Albert na některé výrobky, které budou v akci o letošních Velikonocích. Pokud vám přijde, že nabídka Alberta bude o Velikonocích ještě vypráskanější, než obvykle, a že do toho obchodu už vůbec nemá cenu chodit, pak byla antireklama úspěšná.

Německo připravuje opatření proti fiskální politice ECB

30. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Německo chystá soustavu opatření k ochraně svého finančního systému a prevenci inflačního úvěrového boomu vyvolaného nadměrnou fiskální stimulací ze strany ECB. Tyto plány znamenají konec nadějí jihoevropských zemí, že by Berlín mohl na několik let přijmout menší boom ve vlastní ekonomice, aby se celý evropský systém odrazil ode dna.

V Afghánistánu jsou žalářovány ženy za tzv. morální zločiny

30. 3. 2012 / Miloš Kaláb

čas čtení 5 minut

Skupina na ochranu lidských práv Human Rights Watch vydala minulý týden v Kábulu zprávu o tom, že je v afghánských věznicích drženo přibližně čtyři sta žen a dívek, aniž byly usvědčeny z tzv. morálních zločinů, z nichž jsou obviněny. Jsou vězněny za útěk od rodiny, přestože se jedná o přestupek, který není podle afghánských zákonů zločinem -- na rozdíl od nemanželského pohlavního styku. Ve věznicích se to všechno srovná podle jednoho měřítka. 

George Galloway vyhrál senzačním způsobem doplňovací volby v Bradfordu

30. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Kontroverzní britský politik George Galloway vyhrál ve čtvrtek doplňovací volby nad Labouristickou stranou v severoanglickém městě Bradford se senzační většinou 10 140 hlasů. Galloway má těsné vazby na Blízký východ a intenzivně podporuje kauzu Palestinců. V severní Anglii, zejména v oblasti kolem Bradfordu, je velká muslimská menšina.

Zdá se, že muslimská komunita přestala podporovat Labouristickou stranu a masivně podpořila Gallowaye, který požaduje okamžité odvolání britských vojsk z Afghánistánu a aktivní akce proti nezaměstnanosti. Podpora pro konzervativce v severní Anglii naprosto zkolabovala, zřejmě zejména v důsledku posledních skandálů, které se týkají nového státního rozpočtu, kdy konzervativní ministr financí omezil daňové úlevy pro důchodce a rozhodl se jimi financovat snížení daní pro milionáře, dále v důsledku skandálu ohledně milionářských sponzorů, které premiér David Cameron zve do svého bytu na soukromé večeře, v důsledku vládou uměle vyvolané paniky z neexistující stávky řidičů cisternových vozů, která v minulých dnech vedla k vzniku obrovských front před benzínovými stanicemi a k výprodeji benzínu, a v důsledku rozhodnutí uvalit DPH na veškeré občerstvení, které se ve stáncích ohřívá.

Země BRICS připravují projekt mezinárodní rozvojové banky

30. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Lídři rozvíjejících se ekonomik (Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Jihoafrické republiky) se včera sešli v Indii, aby diskutovali o vzniku nové rozvojové banky. Celkovým cílem summitu je však spojit ekonomickou sílu jednotlivých zemí a vytvořit kolektivní diplomatickou moc skupiny BRICS.

34521