Třídní válka - otevřeně

19. 7. 2012 / Štěpán Steiger

čas čtení 5 minut

Že současná česká vláda vede třídní boj, to není žádná novinka. Všechna její opatření, která jako celek představují politiku vědomého ožebračování a ochuzování "nižších" tříd obyvatel, jsou od počátku vedena tímto směrem s cílem obohatit bohaté (zejména nejbohatší) -- i když s hesly, jež mají omámit ty, proti nimž jsou zaměřena a jež mají přesvědčit, že např. zvyšováním daní, snižováním důchodů, asociálními kroky proti sociálně nejslabším a vůbec škrty ve všech oborech jsou "ochraňováni" naši vnuci proti dobám "ještě horším". Až dosud této (pseudo)argumentaci mnoho spoluobčanů důvěřivě naslouchalo, mnozí dokonce jí věřili. Teď ovšem spadla maska, za níž se vládní záměry jakžtakž skrývaly.

Ministr Drábek přemýšlí, uvažuje nebo mu už "hrabe"?

19. 7. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 6 minut

Jen těžko se chápe obyčejnému člověku myšlenkový postup a uvažování v hlavě ministra Drábka při zjištění jeho dalšího skandálního nápadu, resp. návrhu na zvýšení platů politiků a soudců. Jakkoliv se bráním invektivě, nemohu než vyjádřit souhlas s nadpisem článku z BLESK.cz: "Drábek se zbláznil?Všichni šetří, on přidá ministrům, poslancům a soudcům!"

Inteligence a potence

19. 7. 2012 / Václav Dušek

čas čtení 7 minut

Přečetl jsem si na keramické destičce: Někteří lidé jsou už tak inteligentní, že se na nic nehodí. Pravda, pro doktory u nás není kam šlápnout, kam vkročí nohy neopatrné, už drtí doktora vykuka. Naštěstí pod koly aut u nás končí cizinky, vlastní vinou. A není doktor jako doktor, vážení; přičteme-li vzdělané magistry a mistry bakaláře, máme zde doma, v ráji na zemi, potentní generaci k závisti v těžce zkoušené EU i za mořem.

Sebevražedný atentátník v Bulharsku měl falešný americký řidičský průkaz

19. 7. 2012

čas čtení < 1 minuta

Sebevrah který v Bulharsku zaútočil na autobus s izraelskými turisty měl falešný řidičský průkaz z Michiganu. V této oblasti (Dearborn) žije jedna z největších arabských komunit v USA, která se hlásí k šíitské větvi islámu. Identita útočníka však dosud není známa a v danou chvíli probíhá vyšetřování s cílem zjistit ji na základě vzorků DNA.

Lavrov: Západ si bere pozorovatele OSN jako rukojmí

19. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Západní vlády se pokoušejí vydírat Rusko, když hrozí, že pokud nepodpoří rezoluci Rady bezpečnosti OSN zahrnující sankce proti Sýrii, neobnoví mandát pozorovatelů OSN, který vyprší 20. července. Řekl to ve středu ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

"Islamisté chtějí moc jen pro sebe"

19. 7. 2012

čas čtení 5 minut

Ačkoliv se občanská válka v Sýrii stává stále krvavější, síla a vliv opozice rostou. Ale Randa Kasisová, členka opoziční Syrské národní rady, varuje, že islamističtí bojovníci vyzbrojovaní státy Perského zálivu zasévají mezi opozicí rozkol, který válku prodlouží.

Sebevražední atentátníci, dělostřelecké přepady a masakry: Situace v Sýrii se každým dnem zhoršuje. Ačkoliv první zprávy o čtvrtečním útoku ve vesnici Tremseh hovořily o útoku na civilisty, pozorovatelé OSN v sobotu po návštěvě lokality prohlásili, že útok byl patrně zaměřen na konkrétní domy dezertérů a opozičních představitelů. Politické řešení konfliktu není na dohled. Zatímco Asad se drží u moci zuby nehty, opozice je hluboce rozdělena.

Randa Kasisová, předsedkyně sekulární opoziční skupiny, předkládá v rozhovoru pro list Spiegel neradostný obrázek syrské budoucnosti. Ačkoliv odpor proti režimu narůstá, Asad ukázal, že je ochoten použít k potlačení nesouhlasu jakýchkoliv prostředků. A jak říká Kasisová, islamisté mezi povstalci opozici rozdělují a očerňují sekulární odpůrce Asada.

Vzbouřenci usmrtili čelné představitele syrského režimu

18. 7. 2012

čas čtení 2 minuty

Povstání v Sýrii vstoupilo do nové, dramatické fáze. Vzbouřenci bojující proti režimu Bašara al Asada usmrtili bombovým atentátem v Damašku syrského ministra obrany i hlavního organizátora vojenských akcí zaměřených na potlačení vzbouřenců.

Syrská televize potvrdila, že byl usmrcen Asef Šawkat, Assadův švagr, náměstek velitele ozbrojených sil a nejbližší Assadův poradce, dále ministr obrany Daud Rajha, který byl nejvýznamnějším křesťanským státním činitelem v zemi. Několik dalších vládních činitelů, včetně ministra vnitra Mohammeda Šaara, bylo zraněno.

Výbuchy se také ozývaly z ústředí 4. armádní divize v Damašku, elitní jednotky, jíž velí Assadův bratr Maher.

Přímá volba prezidenta je jenom šidítko

17. 7. 2012 / Alex Koenigsmark

čas čtení 3 minuty

Poté, co budou na prezidentský úřad kandidovat také Vladimír Dlouhý, Ladislav Jakl a Pepek Vyskoč z Putimi, nabyl tanec kandidátů už vysloveně groteskního charakteru. Média dělají sice všechno pro to, aby si voliči nevšimli, že přímá volba prezidenta je v této formě jen komické šidítko, jež má odlákat jejich pozornost od jiných věcí (asi od těch stále víc na světlo vycházejících malverzací či sociálních nespravedlností, ale možná jen od prohlédnutí podstaty dělby moci) - ale chápeme je, zaplní tím stránky, někdy i první, asi jako dopisem 'nevinného Ďurička` Davidu Rathovi. Tato přímá volba je akt v duchu "vlk se nažere a koza nám zůstane celá". Volové si zavolí a my si to dál budeme dělat jako vždycky.

Tři Izraelci usmrceni při explozi autobusu v Bulharsku

18. 7. 2012

čas čtení < 1 minuta

Nejméně tři osoby byly podle zpráv usmrceny výbuchem v autobusu, který v Bulharsku vezl izraelské turisty. Incident potvrdilo izraelské ministerstvo zahraničí, i když národnost obětí a přesný počet mrtvých nebyl ve středu v podvečer dosud znám. Nejméně dvacet osob byla zraněno. Mluvčí izraelského ministerstav zahraničí uvedl, že ministerstvo zatím neví, zda šlo o teroristický útok.

Podrobnosti ZDE

Syrské varování T. E. Lawrence

18. 7. 2012

čas čtení < 1 minuta

Jeden z "osvoboditelů" Sýrie od osmanské nadvlády, poručík T. E. Lawrence, si kdysi zapsal slova, která mohou sloužit jako varování před zbrklými rozhodnutími Západu, všímá si Franz-Stefan Gady.

Příběhy politické lůzy

17. 7. 2012 / Bohumil Kartous

čas čtení 12 minut

Elita se má od lůzy odlišovat tím, že představuje společenský vzor se vším všudy, to ji přece činí elitou. Pokud ale elita demonstruje znaky, s nimiž se identifikuje lůza, což je na nejvyšší úrovni obecnosti podléhání animální touze po moci a ještě větší touze ji uspokojit, pak nelze mluvit o elitě.

Česká média zažívají radostný rok. Vedle obvyklých prázdninových dravých šelem v Beskydech, dopravní situace v Chorvatsku a kontrol hygieniků na prázdninových táborech mohou mediální konzumenti spásat stránky popsané o vazebně stíhaném Davidu Rathovi a o rytíři politické galantnosti Miroslavu Kalouskovi, který zcela nezištně, čistě z dlouholetého přátelství a z hluboce zakořeněného odporu vůči nespravedlnosti bojoval a bojuje za Vlastu Parkanovou, shodou okolností někdejší ministryni obrany. Detaily obou případů, které vytvářejí téměř kompletní mediální obsah, jsou jen okamžitým obrazem doby, mediální realitou, jejíž vazba na skutečné události je vlastně velmi volná. Na pozadí ale prosakuje cosi podstatného a signifikantního pro dobu jako takovou: politika jako doména jedinečného druhu, zvláštní mutace mezi elitou a lůzou.

Je v Česku korupce "normální"?

18. 7. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 9 minut

Ministr financí Kalousek v nedávné době několikrát veřejně (v médiích, v Poslanecké sněmovně parlamentu) zaútočil na práci policie v případu nákupu vojenských letounů CASA. Je to případ jeho stranické kolegyně, případ dotýkající se strany TOP09, kterou založil, případ otevírající třináctou komnatu nakládání s penězi českých daňových poplatníků, totiž celý systém vojenských zakázek. Kalousek byl u zrodu současného systému zadávání vojenských zakázek a v médiích i ve zprávě Nejvyššího kontrolního úřadu, týkající se nákupu letounů CASA, se objevilo již mnoho podezření na gigantické plýtvání penězi daňových poplatníků v souvislosti s tímto systémem zadávání vojenských zakázek. Současný ministr zahraničí a předseda strany TOP 09 zcela otevřeně tvrdí, že vojenské zakázky bývají využívány k financování politických stran.

Proti smradu větráky

18. 7. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 4 minuty

O co jde, je většině českých mediálních konzumentů zjevné: obvinění Parkanové správně vztáhl Kalousek na sebe a usoudil, že nejlepší obrana je útok. Provedl jej kobercovým náletem, jehož hlavním cílem se stala policie. Státní zastupitelství si vzal na starost Nečas: bleskově odvolal Pospíšila. Nahradil jej člověkem, k němuž sice nemá důvěru, který však má předpoklady vykonávat úřad tak, aby byli Nečasovi protektoři spokojeni. Účel světí i personální politiku a v nouzi Blažek dobrej.

Sedmdesáté páté výročí rukopisného románu Jacka Flora

18. 7. 2012 / Miroslav Vejlupek

čas čtení 5 minut

Monte Cimone. Který zcestovalý Středoevropan, zvláště když lyžař, by neznal vyhlášená střediska na svazích masivu, jehož jméno skloňovali váleční veteráni takřka po celé dvacáté století? Vrchol hory Monte Cimone vzpínající se v sousedství strategicky významné planiny Sedmi obcí ležel na té linii fronty v rakousko-italském pomezí, kde byli nasazeni do bojů také Češi, císařem povolaní bojovat za zájmy mocnářství.

Za zájmy mocnářství?

Patrik Kroščen starší: Jednou bych chtěl říct: Synku, dotáhls to daleko

18. 7. 2012 / Pavel Pečínka

čas čtení 6 minut

Málokterý otec se snaží od malička svého syna nasměrovat na určitou dráhu s takovou vytrvalostí jako Patrik Kroščen. Zajímaly nás proto jeho cíle, motivy a očekávání.

Kdo je trénérem vašeho syna?
Velmistr Pavel Trošák. Je to nositel 9. danu a také prezident Mezinárodní federace sportu a bojových umění ve stylu "dju su kung fu chan shaolin si" pro Českou republiku. Tohoto člověka si nesmírně vážím, obětoval totiž celý svůj život tomuto sportu. Jinak je velice přísný, tvrdý a nekompromisní. V sedmdesátých letech založil svou školu, kde se trénovalo tradiční bojové umění zvané karate shotokan. A až na přelomu osmdesátých a devadesátých let se začal zabývat stylem dju su kung fu, který se k nám dostal právě díky němu a jemu blízkých přátel z Německa a Polska. Je to člověk, který mě dokáže svou aktivitou, jak se říká, nakopnout, a to tehdy, kdy to potřebuju.

Uvedu příklad -- je majitelem stavební firmy, kde ve svém věku normálně manuálně pracuje od rána do večera, poté přijde na řadu trénink od 18 hodin, kterého se aktivně účastní, a ve finále si od pátku do soboty zajede zaskákat padákem, aby se uvolnil...

Kubánský biodiesel: Z nejedlé suroviny rostoucí i na marginální půdě

18. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Nová kubánská továrna na biodiesel je první v zemi a zpracovává semena dávivce černého (Jatropha curcas) na zdroj "zelené" energie. Semena jsou bohatá na olej, ale pro lidi jedovatá, a lze je pěstovat i na velmi chudé a suché půdě. José Sotolongo z Centra pro aplikovanou technologii udržitlného rozvoje označuje spuštění továrny za "paradigmatický zlom" v produkci biopaliv, která jsou dosud produkována ze standardních zemědělských plodin a poptávka po nich vyvolává růst cen potravin.

Báječný život pod psa! Díky Vám, pane ministře Drábku (vládu nevyjímaje)

18. 7. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 8 minut

Tak jsem se na vlastní oči a uši přesvědčil, jak se asi mají mnozí nezaměstnaní. Předesílám, že mi jich je nejen líto, ale že s nimi silně soucítím. Oč jde hned vysvětlím.

Především bych chtěl upozornit, že si tímto stanoviskem nehodlám stěžovat, protože jednak by to bylo k ničemu, ale také proto, že mi není ještě tak zle, aby by nemohlo být hůře. Ale k věci, ke které pouze konstatuji následující.

Ako nehladovať cez krízu

18. 7. 2012 / Juraj Mesík

čas čtení 13 minut

Po nedávnom rozhovore o kríze a jej dôsledkoch pre náš život uverejnenom v týždenníku Život a na portáli Britské listy sa na mňa obrátilo viacero čitateľov s otázkou, ako majú robiť zásoby potravín. Asi lepšie ako odpovedať každému zvlášť je napísať na túto tému článok, o čo sa týmto pokúšam.

V prvom rade musím jasne povedať, že nie je mojim záujmom nikoho presviedčať, aby veril môjmu odhadu ďalšieho vývoja a aby konal tak, ako si ja myslím, že je rozumné konať. Každý má vlastnú hlavu a schopnosť analyzovať dáta a každý z nás nesie vlastný diel zodpovednosti za seba, svojich blízkych a komunitu. Moje slová sú určené pre tých, ktorí zvažovaním o dostupných faktoch sami dospeli k záveru, že riziká ďalšieho vývoja sú tak vysoké, že postupy na ktoré sme si ako jednotlivci a spoločnosť zvykli za uplynulé polstoročie už nie sú primerané a dostatočné.

Kosmonautika z diletantsky televizního a profesionálního politicko analytického pohledu

17. 7. 2012 / Miroslav Polreich

čas čtení 6 minut

ČT 24 každé ráno vysílá zprávy, případně aktuální rozhovory. Nebylo tomu jinak ani v den, kdy docházelo ke spojení ruské rakety Sojuz TMA-05M s posádkou a vesmírnou stanicí ISS. Na palubě lodi ruský kosmonaut Jurij Malenčenko, americká astronautka Sunita Williamsová a Japonec Akihiko Hošide. Od velice erudovaného odborníka jsme slyšeli technické informace, ale celý rozhovor byl zasazen do politického (a je třeba uvést, že i značně rusofobního) kontextu. 37. let od spojení lodí Sojuz a Apollo na orbitální dráze. Odborník byl vystaven primitivnímu nátlaku redaktorky, kterému se nakonec musel přizpůsobit, pokud hovor měl pokračovat.

BRITÁNIE:

Soud zakázal BBC odvysílat film založený na svědectví násilníků z loňského léta

17. 7. 2012

čas čtení < 1 minuta

Britský soud zakázal společnosti BBC odvysílat dramatizaci dokumentárního materiálu o zkušenostech mladistvých násilníků, kteří se účastnili loni v létě v Anglii násilných nepokojů. Film se měl vysílat na BBC 2 v pondělí v 21 hodin, avšak soud zakázal až na další jeho zveřejnění "jakýmikoliv prostředky". Film je založen na pohovorech, které s násilníky uskutečnil deník Guardian a výzkumníci z London School of Economics. Druhý film BBC, zaznamenávající zkušenosti policie, byl také zakázán. Zákaz filmy odvysílat se považuje za vysoce neobvyklý a právníci z BBC proti tomuto verdiktu ostře protestují a pokoušejí se ho zvrátit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

EU: "Rumunský premiér porušuje ústavu"

17. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Úřady EU zasáhly do brutálního politického konfliktu, který fascinuje Rumunsko. Obvinily premiéra Victora Pontu, že ve své snaze donutit rumunského prezidenta, aby odstoupil, systematicky porušuje rumunskou ústavu a ochromuje zákonnost. Dvaadvacetistránková analýza Evropské komise vypočítává, v kterých případech Rumunsko porušilo právní zásady EU. Zpráva, kterou získal deník Guardian den před jejím oficiálním zveřejněním ve středu, konstatuje, že Pontova vláda ignoruje ústavu, vyhrožuje soudcům, protizákonně odstraňuje činitele z klíčových postů a ve snaze odstranit prezidenta Basesca narušuje demokratický systém mocenské rovnováhy mezi různými státními institucemi.

Útok na svobodu a demokracii?

17. 7. 2012 / Pavel Urban

čas čtení 6 minut

K odmítání církevních restitucí je důvodů dost. Pravidlo o povinnosti vrátit ukradené je sice správné, v takovém rozsahu a po takové době se ale v praxi prosazuje těžko. Je otázka, proč by měly být uspokojovány zrovna nároky církví a ne jiných kolektivních potenciálních restituentů. Lpění na majetku bez ohledu na okolnosti je u následovníků Ježíše Krista poněkud zvláštní, a to i když uvážíme, že církve coby společenské organizace mají přece jen širší zodpovědnost než někdejší bezdomovec s dvanácti učedníky. A tak dále ...

Ale všechno má své meze. Vnímat restituce církevního majetku v České republice jako útok na svobodu a demokracii hraničí s paranoiou. Milan Valach to ovšem vysvětluje : kapitalisté si kupují církev. A na oplátku očekávají, že Čechy naučí poslušnosti.

Komu se (ne)vystaví účet

16. 7. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 6 minut

Premiér Nečas pokračuje ve svém stylu politiky "odvolávám, co jsem odvolal" -- a poté, kdy pohrozil pěstí neviditelné "bandě plukovníků", vyjádřil svou nedůvěru policejnímu prezidentovi: "To je tvrzení pana Lessyho, kterému můžu, nebo nemusím věřit, protože je to slovo proti slovu. A postup pana Lessyho v celé záležitosti moc důvěryhodný není."

Tak. Premiérovi se postup pana Lessyho nelíbí, tak co by to veřejně neřekl. To, že pro mnoho občanů moc důvěryhodný není sám pan premiér, nechává Petra Nečase v klidu. "Banda plukovníků" sem, "čurák" tam, na české politické scéně klid.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2012

3. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

V květnu 2012 přispělo finančně na Britské listy 214 osob bankovním příkazem celkovou částkou 62 046,37 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v březnu 2012 částkou 44921.92 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.5. 2012 částku 92 806,98 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

32552