EU: "Rumunský premiér porušuje ústavu"

17. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Úřady EU zasáhly do brutálního politického konfliktu, který fascinuje Rumunsko. Obvinily premiéra Victora Pontu, že ve své snaze donutit rumunského prezidenta, aby odstoupil, systematicky porušuje rumunskou ústavu a ochromuje zákonnost. Dvaadvacetistránková analýza Evropské komise vypočítává, v kterých případech Rumunsko porušilo právní zásady EU. Zpráva, kterou získal deník Guardian den před jejím oficiálním zveřejněním ve středu, konstatuje, že Pontova vláda ignoruje ústavu, vyhrožuje soudcům, protizákonně odstraňuje činitele z klíčových postů a ve snaze odstranit prezidenta Basesca narušuje demokratický systém mocenské rovnováhy mezi různými státními institucemi.

Před nedávnem využil Ponta své většiny v parlamentě, který rozhodl, že prezident Basescu musí rezignovat. Ponta parlamentem rychle prohnal nové předpisy ohledně referenda o odstoupení prezidenta a ignoruje rozhodnutí Ústavního soudu, že jsou tyto změny protiústavní.

Zpráva Evropské komise zdůrazňuje, že je v Rumunsku ohrožena demokracie. Neobvykle silným jazykem charakterizuje EK rumunskou politiku jako silně polarizovanou. Evropská komise je zvlášť znepokojena manipulací a hrozbami proti státním institucím a proti soudnictví.

Rumunsko je členem EU od roku 2007, ale dále probíhá vůči němu monitorovací režim EU, protože je země považována za vysoce zkorumpovanou a kriminalizovanou.

Zpráva si stěžuje, že ministři a poslanci jsou málokdy donuceni odejít z úřadu, i když jsou stíháni či odsouzeni za korupci anebo za střet zájmů a že parlament běžně blokuje veškeré pokusy vyšetřovat politickou korupci.

Zpráva uvádí, že je možné, že rumunská vláda nechápe, jak funguje demokracie, a nepřímo tak naznačuje, že Rumunsko nemá co dělat v Evropské unii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8307

Diskuse

Obsah vydání | 19. 7. 2012