Globální ceny potravin v červenci v důsledku extremního počasí prudce vzrostly

9. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Globální ceny potravin v důsledku dramatických změn v počasí v různých částech světa v červenci prudce vzrostly, informuje Organizace OSN pro potraviny a zemědělství. Vznikají obavy, že se bude opakovat potravinová krize z let 2007-2008, která postihla nejchudší obyvatele této planety.

Ke zvýšení cen vedly intenzivní deště v Brazílii, sucho v USA a problémy ruského zemědělství, konstatuje organizace.

Ceny potravin v červenci stouply o 6 procent, poté, co před tím čtvrt roku klesaly.

Organizace OSN pro potraviny a zemědělství nyní mimořádně publikovala údaje o cenových indexech potravin v důsledku jejich podstatného zvýšení.

Cena cereálií stoupla o 17 procent a cena cukru o 12 procent poté, co silné deště zabránily v Brazílii sklizni cukrové třtiny.

Cena kukuřice stoupla v důsledku extremního sucha v USA v červenci o 33 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Červenec 2012 byl nejteplejší měsíc v USA za posledních 118 let

9. 8. 2012

čas čtení 1 minuta



Více než polovina okresů ve Spojených státech je nyní ve stavu primární přírodní katastrofy. Zdá se, že se nyní vážně projevuji klimatické změny. Vyhlášení primární přírodní katastrofy znamená, že farmáři, postižení suchem, mohou žádat ministerstvo zemědělství o mimořádnou finanční pomoc.

Od letošního března dochází na území Spojených států k porušování teplotních rekordů. Podle nové zprávy National Oceanic and Atmospheric Administration se sucho, které postihlo loni Texas, vyskytlo dvacetkrát pravděpodobněji nyní než v šedesátých letech dvacátého století. Ovzduší je totiž dnes o hodně teplejší než tehdy a to podporuje vznik extremních povětrnostních podmínek.

ANGLIE:

Muž zatčen, protože se při olympijském závodu neusmíval

9. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Mark Worsfold, 54, byl v Anglii zatčen policií a odveden v poutech, protože se při sledování olympijského cyklistického závodu neusmíval. Požaduje nyní od policie písemnou omluvu.

Worsfold je bývalý voják a učitel bojového umění. 28. července ho zatkla policie za údajné "porušování veřejného pořádku" krátce předtím, než místem v Leatherheadu v Surrey projel olympijský cyklistický závod. Worsfold seděl na zdi, odkud chtěl závod sledovat. Policisté mu nasadili pouta a odvezli ho na policejní stanici v Reigate, protože prý jeho chování "vyvolávalo znepokojení".

Komerční tlaky brání občanům ve volném užívání českého jazyka

9. 8. 2012 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Český olympijský výbor zakázal muzeu vidlí olympiádu. Prostřednictvím své marketingové agentury pořadatelům "olympiády v Muzeu vidlí" zaslal dopis, v němž je upozornil na to, že pojem "olympijské" v názvu her užívají neoprávněně.

Neuvěřitelné. Zvednou se Češi proti omezování a cenzuře vyjadřovacích schopností ve svém vlastním jazyce?

Příště si někdo označí jako obchodní značku výrazy "láska", "dobro", "svoboda", "lidskost"? A úřady v ČR, předstrašeně ustupující komerčním tlakům, mu to schválí?

Útokem na jazyk vždycky začíná útok na svobodu. A nakonec teče krev.

To, že se komerční firmy v Británii chovají arogantně, a britské úřady v této věci jako pitomci (před zahájením Olympijských her v Londýně vyvolávala exkluzivní práva na olympijskou značku velkou mediální kontroverzi) přece neznamená, že si i Češi musejí nechat cenzurovat jazyk.

Podrobnosti: ZDE

O komercionalizaci všeho

9. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Právě jsem si poslechl prvních 15 minut vašeho projevu, který jste uvedl pod článkem "Krize na britských univerzitách - to, co přijde do Čech," píše Dalibor Rozsypal. Poslouchal bych dále, ale bohužel nemohu, jelikož musím začít pracovat.

Říkám bohužel, protože ten váš proslov tam na tom náměstí je velmi zajímavý. Ta situace, o které hovoříte, je ale bohužel také dost smutná a alarmující. Vidíme to hlavně na soukromých školách (na jedné soukromé střední škole jsem v minulosti měl tu příležitost učit, takže z vlastních zkušeností vím, co tím chcete říci). Kvalita vzdělanosti rapidně klesá a rozhodujícím faktorem jsou jen peníze a zisk.

Řekl jste to zcela přesně a není k tomu co dodávat. Důvod, proč vám ale píšu, je ten, že školství není jediným odvětvím, které je tímto komerčním fenoménem postiženo. Nechci zde bagatelizovat tento problém ve školství, ale co třeba zdravotnictví? Cožpak tam nepáchá ta komerční hydra škody ještě větší? Cožpak není ještě větším zločinem, ano zločinem, když se povýší touha po zisku nad zájem léčit lidi? Když se na staré a nemocné lidi pohlíží jako na zdroj zisku, který je nutno co nejvíce vydolovat?

Aniž bych tedy jakkoli zlehčoval podobnou situaci ve školství, musím dodat, že například ve zdravotnictví si to "odskáčeme" daleko více. Bohužel. Manažérské skupiny různých farmaceutických firem nám totiž nechtějí prodávat léky, které opravdu léčí. Jde jim spíše o to, abychom byli nemocní a neustále si kupovali léky nové a nové či platili drahé lázeňské pobyty. Zdravý člověk pro ně není komerčně zajímavý. Krásným příkladem je například "výroba" nemocí dnešními povinnými vakcínami. Krásným příkladem je například nárůst takových nemocí, které tady před pár desítkami let v takové míře nebyly, tedy alergie, autismus, roztroušená skleróza, Alzheimer atd.

Nuž, tady bychom měli asi hlavně bíti na poplach...

Britové obviňují Američany, že se záměrně snaží poškodit britské banky

9. 8. 2012

čas čtení 3 minuty

Šéf britské banky Standard and Chartered Peter Sands odmítl obvinění Američanů, že tato britská banka se spikla s Íránem a proprala pro něho 250 miliard dolarů. Konstatoval, že je obvinění založené na "nepřesnostech", že není nic špatného na kultuře britské banky, a omluvila se za několik málo porušení amerického embarga. Uvedl, že si není vědom částky 250 miliard dolarů ani 60 000 transakcí s Íránem. I obvinění, že prý činitel banky reagoval, že "zasr. Američané nám nebudou diktovat, jestli smíme obchodovat s Íránem", je nepřesné. Tyto skutečnosti šéf banky Standard and Chartered prý dokáže při slyšení dne 15. srpna.

Irsko rychle opouští náboženství

9. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Postavení katolické církve v Irsku se za poslední desetiletí výrazně zhoršilo, především v důsledku zdrcujících skandálů sexuálního zneužívání dětí. V Irsku se rozšířilo přesvědčení, že katolická církev reagovala na tato odhalení pomalu a že ji šlo spíš o vlastní obhajobu než o pomoc obětem.

Z mezinárodního průzkumu vyplynulo, že počet Irů, kteří se považují za věřící, poklesl z 69 procent r. 2011 na méně než polovinu tohoto počtu. Z 57 zemí, které se účastnily tohoto průzkumu, bylo Irsko počtem přesvědčených ateistů na sedmém místě.

V důsledku horentního školného se k univerzitnímu studiu v Anglii přihlásilo o 15 000 studentů méně než loni

9. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Zvýšení univerzitního školného v Anglii na 9000 liber (více než 270 000 Kč) ročně vedlo k poklesu žadatelů o univerzitní studium o 15 000, tedy o přibližně 9 procent.

Zvýšení školného vedlo v Anglii k rozsáhlým demonstracím a k likvidaci politické pověsti strany Liberálních demokratů, slabšího partnera v konzervativně-liberálnědemokratické vládě. Liberální demokraté totiž před volbami v květnu 2010 výslovně slíbili, že univerzitní školné zruší. Šéf strany Nick Clegg v té věci dokonce před kamerami podepsal veřejný příslib. Po volbách pak Liberální demokrati tento příslib zrušili.

27958

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

Jsme tu dobře v koncentráku?

9. 8. 2012 / Štefan Švec

čas čtení 2 minuty

Tento koutek není o reklamě, ale o stylu textů určených zákazníkům. Představte si, že máte pěkně udělaný penzion v krásném prostředí, s velmi dobrou kuchyní a výtečným personálem. Docela dobře jste zvládli i webové stránky (www.ramzova.cz), byť použít pro vlastní soukromé podnikání doménu se jménem celé osady je trošku divoká privatizace. Natěšení hosté k vám přijedou, poprvé se najedí a spokojeně se jdou ubytovat. A v chodbě u pokojů najdou přiložené cedule.

Na celém velkém "Provozním řádu" je jen třikrát napsáno prosím, zato vykřičníků je tu (s chybnými mezerami za slovy) devětadvacet -- někdy i na samostatném řádku. Fašounská dikce je plná příkazů, zákazů, rozkazovacích infinitivů ("lyžáky odkládat pouze v lyžárně") a dokonce i speciální gramatické kategorie - učitelského buzerálu ("Při odchodu z lyžárny každý zkontroluje, zda jsou zavřeny dveře!!!"). Ing. Císař Ivo, podepsaný příjmením napřed a pro jistotu i s titulem, aby si někdo nepomyslel, že je třeba nějak hloupý, to moc neumí s interpunkcí, před vykřičníky a závorkami píše mezery, za čárkou ve větě je naopak nedělá. Z celého textu svítí (kromě červeně zdůrazněných "přísných zákazů") to, že své zákazníky má za hmyz, který dělá problémy a je třeba ho srovnat do latě. S tím vědomím se vám hned líp bydlí.

Proč tento koutek?

Reklama je součástí veřejného prostředí. Ovlivňuje naši řeč a vnímání estetiky, ať chceme nebo ne. Proto by měla dodržovat aspoň základní kulturu vyjadřování. Budeme publikovat takové příklady firemní komunikace, kde neschopnost jejího tvůrce či zadavatele překročila míru jazykové či jiné normy. Snad to přispěje ke kultivaci okolí nás všech.

Špatní diskutéři

9. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Poslechl jsem si rozhovor pánů Veselého a Jocha na téma Izraele a Palestinců. Ani diskuze, ani diskutující mě nijak neoslnili - oba pánové se omezovali na neustálé opakování vlastních stanovisek a projevovali ostentativní nezájem o argumenty protistrany, píše Ivo Baran.

Zaujala mě jiná věc.

V současném světě je všeobecně obvyklé, že pravicoví aktivisté jsou na straně Izraele, zatímco levicoví na straně Palestinců (nebo palestinských Arabů).

Není od věci připomenout, že takováto profilace různých názorových proudů ale vůbec není samozřejmostí. V 50. a 60. letech bylo naopak alespoň v USA daleko obvyklejší, že se pravicoví konzervativci stavěli na stranu Arabů, zatímco levicoví aktivisté sympatizovali s Izraelem.

27955

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

Plznička

9. 8. 2012 / Štefan Švec

čas čtení < 1 minuta

Krásnou plachtu nám z České ulice v Brně, kde se bude otvírat restaurace Plznička, poslal Josef Schwarz. A dodal: "Tak nevím - budou hosté chodit do hospody, nebo do konceptu? O velkém V ve Vás ani nemluvím."

Proč tento koutek?

Reklama je součástí veřejného prostředí. Ovlivňuje naši řeč a vnímání estetiky, ať chceme nebo ne. Proto by měla dodržovat aspoň základní kulturu vyjadřování. Budeme publikovat takové příklady firemní komunikace, kde neschopnost jejího tvůrce či zadavatele překročila míru jazykové či jiné normy. Snad to přispěje ke kultivaci okolí nás všech.

Krize na britských univerzitách - to, co přijde do Čech

8. 8. 2012

čas čtení 1 minuta



Upozorňujeme znovu na video, zveřejněné původně koncem minulého roku

Jan Čulík v Praze se snaží vysvětlit, jak v Británii manažeři ukradli společnosti vysoké školy. Likvidace britských univerzit bude jistě napodobena i v České republice...

Hlavním problémem podle Jana Čulíka je skutečnost, že jakmile podřídíte vysoké školy komerčnímu principu, zlikvidujete jejich svobodu dělat neomezený výzkum. Komerční univerzita se musí přizpůsobit požadavkům trhu, a tedy snížit všechno, co dělá, výuku i výzkum, na nejnižšího společného jmenovatele, na to, co požaduje veřejnost. Jenže univerzity vždycky existovaly proto, aby objevovaly nové skutečnosti - skutečnosti, o niž trh a veřejnost dosud neví. Pokud budou univerzity pod tlakem komerčního principu, budou smět dělat jen to, co už je dávno známo a co je "nejpopulárnější". Zlikviduje se svoboda bádání do nejoriginálnějších a nejinovativnějších oblastí, v nichž by objevy přinesly prospěch za dlouho v budoucnosti, způsobem, který dnes nikdo neumí předvídat.

Svatá restituce svatoušků

8. 8. 2012 / Václav Dušek

čas čtení 3 minuty

K napsání nejspíše zbytečných řádek mě vyprovokovala čtenářka BL paní Václavíková. Lidem vracení rozsáhlého majetku církvi římskokatolické a k tomu několika miliardový platinový padák se šňůrami z pravých perel velmi vadí, Tož, chtěl bych ti Karle bohumilý, světící biskupe, chlapče skromný a vírou prodchnutý, připomenouti naše ministrování v kostele sv. Cyrila a Metoděje; byli jsme chudí synečci, čistě věřící, takže společensky trošilinku nežádoucí, že?

Já zpíval v kostele, i ve školním souboru Rudý šátek. Dvojitý milovník života vezdejšího, řeklo by se po disidentsku. Pán na nás vzhlížel s nadějí, že jednoho dne zabráníme násilí a nespravedlnosti. Nu, začínali jsme jako učni, bohatýři dělnictva -- život se s námi vůbec nepáral.

Budoucnost prodchnuta východním sirovodíkem...

Přehled finančních příspěvků z mobilu na provoz Britských listů

9. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Viz obrázek. Vím, jsme uprostřed léta, ale prosím, nezapomínejte na finanční příspěvky. Minimální míru finančních příspěvků pro provoz BL potřebujeme.

Informace, jak finančně přispět mobilem, jsou ZDE.

Někteři čtenáři si stěžovali, že minimální darovací částka 149 Kč je příliš vysoká. To je pravda, ale musíte si uvědomit, že my platíme z toho daru mobilní firmě poplatek a čím je darovaná částka menší, tím je ten poplatek percentuálně vyšší. Nemá cenu, aby čtenář velkou částku svého daru mobilní firmě, což by byl případ u menších částek. Raději s darem počkejte pár týdnů a pak pošlete větší částku, manipulační poplatek je v tom případě menší. Děkujeme.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat i na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500 nebo úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Díky

Jan Čulík, šéfredaktor

Zameťte si před prahem a v e-mailových schránkách

8. 8. 2012 / Václav Meškan

čas čtení 3 minuty

Jako řadový občan této země jsem využil snad poslední možnost, abych dal poslancům a senátorům najevo, že nesouhlasím s podobou návrhu zákona o tak zvaných církevních "restitucích". Nejde o to, že bych nechtěl, aby bylo navráceno, co bylo ukradeno, ale obyčejný selský rozum mi praví, že zde není něco v pořádku. Argumenty proti církevním "restitucím" byly napsány a vysloveny již mnohokrát. Nepochybuji, že připravované "restituce" jsou v zásadě legální, ovšem podle mě jsou zcela nemravné a nespravedlivé. Tentokrát mě ovšem zarazilo něco jiného. Již si zvykám, že názory občanů politiky nechávají celkem chladnými. Ale opět ten můj selský rozum. Nejsou snad občané ti, kteří je v minulosti volili a kteří budou volit zas? Není lid zdrojem veškeré státní moci (to jsem četl v Ústavě)?

Lepší způsob oslovení poslanců a senátorů

8. 8. 2012 / Michal Škop

čas čtení < 1 minuta

Existuje lepší způsob oslovení poslanců a senátorů.

Jak sám vidíte, pokud napíšete všem 100+ vládním poslancům, nanejvýš se naštvou, ale každopádně se tím nezabývají. Ani jeden.

Napište "svým" poslancům a "svému" senátorovi (např. dopis senátorovi za Karvinou od člověka z Aše asi moc nezaujme). Vizte ZDE

Napište jim osobně (ne prefabrikovanou zprávu, kterou za Vás napsal někdo jiný; pokud Vám věc nestojí ani za to sepsat pár svých důvodů, proč by se tím měl vlastně někdo zabývat?). Vizte ZDE

Napište jim pomocí NapisteJim.cz (-:

Zde si třeba předem můžete vyfiltrovat poslance, kteří se Vaší zprávou jistě nebudou zabývat - pp. Nečas, Benda, Kalousek, Pospíšil, atd. - abyste neplýtval zbytečně energií - ZDE

A samozřejmě - ještě lepší je je navštívit osobně.

Michal Škop

(jeden z autorů NapisteJim.cz)

Morrissey přirovnal britskou olympijskou hysterii k atmosféře Hitlerova Německa

8. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Zpěvak a textař Morrisey kritizoval "přehnaný šovinismus" Olympijských her v Londýně a přirovnal tamější atmosféru k Hitlerovu Německu v roce 1939. Na svých internetových stránkách napsal: "Na Olympijské hry nejsem schopen se dívat v důsledku přehnaného šovinismu, který proniká všemi akcemi. Byla Británie kdy tak odporná svým patriotismem? 'Oslniví' příslušníci královské rodiny samozřejmě Olympijské hry zneužívají pro své vlastní empirické cíle a v tisku nemá prostor žádný opoziční hlas. Je děsivé toho být svědkem."

Morrissey, který nebyl pozván na zahajující ceremonii a je uprostřed svého evropského turné, konstatoval, že "Londýn se náhle teď prodává jako superbohatá značka, zatímco zbytek Anglie se třese v důsledku škrtů".

Labouristická poslankyně Kerry McCarthy Morrisseyho kritiku odmítla: "Ano, lidé kritizovali komercialismus, kontrolu, kterou nad akcemi mají sponzoři a určité organizační problémy, avšak od zahajovací ceremonie až do nynějších sportovních výkonů neprojevuje Británie šovinismus, ale národní hrdost, a myslím si, že je to oprávněné."

Avšak komentátor listu Independent Simon Kelner k tomu napsal. "Mně horečnatý šovinismus, kterým je prodchnuto vysílání BBC, od Olympijských her naprosto odpuzuje. Vyvolává to ve mně pocity opačné, než je pocit hrdosti. Tak, teď jsem to řekl, a můžete si mě odvléci do Toweru a popravit."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Hanebné zákony v Itálii

7. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Dobrý den, k debatě o Čulíkově článku "Server IDnes šíří nenávist [...]". Italské trestní právo zahrnovalo do 5. srpna 1981 články, které snižovaly trest za vraždu manželky, dcery či sestry. To v případě, že vražda byla spachána v afektu po" odhalení, že jejich sexuální život ohrožuje čest rodu". Existovaly ještě další hanebné předpisy pro případy sexuálního násilí v rodině apod, píše Giorgio Cadorini.

Tato ustanovení odpovídala tradičním morálním pravidlům, která byla ještě v druhé polovině 20. století ve velekřesťanské Itálii obvyklá a která ani dnes úplně nezmizela (i když před soudem už neplatí polehčující okolnosti).

Zrušení ustanovení o cti přišlo víc než deset let po rozhodnutí Ústavního soudu (rok 1968), které zrušení doporučilo. Ještě v roce 1981 Ústavní soud vydal rozhodnutí opačného znění. Tedy není řeč jen o tradicích zaostalých venkovanů.

Samozřejmě to s náboženstvím nemá níc společného: "nezabiješ" platí stejně pro křesťana jako pro muslima. I když často křesťanští stejně jako muslimští duchovní porušení v jménu cti neodsuzují.

Úvaha o umění ze setkání s Janem Paulem

7. 8. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Před týdnem v úterý jsem se v Praze jako v posledních letech každoročně setkal s Janem Paulem, abychom prošli galerie, podebatovali o současném vývoji umění a probrali život. V Galerii hl. města Prahy jsme k velkému údivu narazili na zaměstnankyni pletoucí velké, různobarevné pásy, jež pak mají využít jacísi současní umělci pro své výtvarné dílo. Na umění dnešních umělců se tak daňový poplatník neúčastní jen různými dotacemi a koupěmi děl do veřejných galerií, nýbrž i tím, že umožňuje využívání zaměstnanců galerie k této podivné práci, za kterou kdo ví, zda jsou placeni. Proč oni umělci raději nezaplatí někoho mladého a nezávislého, proč využívají (zneužívají?) staré zaměstnankyně veřejné galerie, jejichž náplň práce vždy byla zcela jiná než plést pásy vlny?

Daniel Veselý a Roman Joch diskutují o Izraeli, Palestincích a o Blízkém Východě

7. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta



Křesťanský univerzalismus ve vztahu k Blízkému a Střednímu východu. Kdo má či nemá právo na sebeurčení v palestinském geografickém prostoru. Blízký východ a hrozba 3 světové války respektive střet křesťanské a islámské civilizace.

To jsou témata, o nichž hovořili v Debatním klubu Daniel Veselý a Roman Joch.

Rozhovory z Debatního klubu též ve formátu mp3

7. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Jeden čtenář se dotazoval, zda by bylo možno zpřístupnit diskuse v Debatním klubu jen v audiu, aby "je mohl poslouchat v autobuse". Tady jsou, ovšem režisér Alexandr Vojta varuje, že bez obrazu mají diskuse úplně jinou dynamiku. Nicméně, kdo by si diskuse chtěl stáhnout, má možnost:

Čulík-BestZDE

Havlík-Tejkl ZDE

Čulík-Joch ZDE

Joch-Veselý ZDE

Kohout-Šteg ZDE

Lauterbachová-Jedlička ZDE

Špidla-Jedlička ZDE

Slavná disidentka zřejmě kráčí ve stopách Václava Havla

7. 8. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Zraky veřejnosti se zaměřují na soudní proces s ruskou Pussy Riot, jejíž členky by neměly podstupovat tragikomickou soudní frašku ZDE. Veřejnost však už nevnímá drsné porušování lidských práv v zemi, již západní společenství donedávna považovalo za výsostně brutální.

Barmské policejní síly zabíjejí, znásilňují a vězní představitele muslimské menšiny Rohingya ZDE . Podle newyorkské pobočky Human Rights Watch běží o "vládní zásah proti největší skupině občanů bez státní příslušnosti v jihovýchodní Asii." Rohingyové jsou považováni za jedno z nejvíce utlačovaných etnik na světě.

Čína útočí na Spojené státy kvůli sporům v Jihočínském moři

7. 8. 2012

čas čtení 3 minuty

Čínská státní média útočí na Spojené státy za to, že zasáhly do kontroverze v Jihočínském moři. Dochází tím k znepokojující eskalaci dlouhodobého sporu.

Zuřiví komentátoři nařizují Washingtonu, aby "držel hubu" a obviňují ho, že "rozdmychává plameny a vyvolává rozpory" v regionu. Ministerstvo zahraničí v Pekingu si pozvalo přes víken na kobereček vysokého amerického diplomata.

Proč je čekání na brzkou společenskou změnu utopie

6. 8. 2012 / Bohumil Kartous

čas čtení 20 minut

Společenská atmosféra je napjatá. Jestliže na konci devadesátých let vládla blbá nálada z toho, že se zcela "nepochopitelně" nepodařilo vytvořit z totalitně handicapované společnosti za pár týdnů obrodných procesů (s velkým otazníkem) demokratickou společnost s etickými měřítky založenými na jejich dlouhodobém respektování, na počátku druhé dekády 21. století lze termín blbá nálada považovat za eufemismus.

Mediálně filtrovaná korupční podezření a skandály střídají v těsném sledu jeden druhý s velkou rychlostí a razancí, přičemž většina z nich skončí po pár týdnech mediálního exposé v postupném zapomnění.

Po každém z nich ale zcela evidentně nabývá na síle rozhořčenost, vyvolaná nikoliv přímo tím, že politika je prokorupční (to se tak nějak v ČR předpokládá), ale více méně tím, že v období, kdy se snížil reálný příjem populace a kdy jsou omezovány sociální kompenzace poskytované státem, vycházejí najevo případy toho, jak je s veřejnými prostředky, na nichž jsou státem poskytované kompenzace závislé, hospodařeno.

Pitná voda v Plzni nad zlato?

6. 8. 2012 / Oldřich Syrovátka

čas čtení 5 minut

Chci, aby toto zamyšlení bylo stručné, třebaže jde o téma nebetyčně košaté a velmi hluboké. Přál bych si, aby text přijal i čtenář, kterého již půldruhé stránky odpudí.

V současnosti probíhá hezká kampaň, jejíž cílem je šířit povědomí o tom, že pití vody z vodovodu je ekonomické, ekologické a zdravé, informovat o situaci v českých restauracích a diskutovat o hlediscích, která s pitím vody z vodovodu či vody balené souvisí. Toto snažení by bylo nesmírně rozumné, kdybychom kvalitě vody skutečně vždy mohli důvěřovat. Bohužel tomu tak zcela vždy není...

Základní informace je tato: 22. 5. 2012 v ČT24 proběhla zpráva, že "v Plzni řeší problémy s pitnou vodou. Objevily se v ní totiž zdraví škodlivé pesticidy, které používají zemědělci k ochraně úrody. Odbor životního prostředí už začal po jejich původu pátrat. Vodárna jejich nadlimitní výskyt připouští..."

Debatní klub

Diskuse Roman Joch - Jan Čulík

2. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta



  • Jsou západní média svobodná, nebo pracují pro establishment?
  • Lidská práva -- střední a nižší třída versus bohatí a vlivní.
  • ČR a Izrael - je na místě paralela mezi současným státem Izrael a První republikou?
  • Politická idea a představa její realizace.

Na pozvání režiséra Alexandra Vojty debatoval v minulých dnech o aktuálních politických otázkách Jan Čulík v Debatním klubu s Romanem Jochem, poradcem premiéra Nečase.

K aktuálním politickým otázkám v minulých dnech také diskutovali v Debatním klubu Jan Čulík a Eric Best, vydavatel časopisu Fleet Sheet, na tato témata:

  • Kde končí kritika establishmentu a začíná aktivismus?
  • Role médií v aktuálních kauzách a smysl veřejnoprávních médií - jejich budoucnost.
  • Je Česká republika důležitá z mezinárodního hlediska?

DISKUSE JAN ČULÍK - ERIC BEST

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2012

8. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

V červenci 2012 přispělo finančně na Britské listy 214 osob bankovním příkazem celkovou částkou 51 590.99 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v květnu 2012 částkou 6814 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.7. 2012 částku 197 126.12 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

26794