O komercionalizaci všeho

9. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Právě jsem si poslechl prvních 15 minut vašeho projevu, který jste uvedl pod článkem "Krize na britských univerzitách - to, co přijde do Čech," píše Dalibor Rozsypal. Poslouchal bych dále, ale bohužel nemohu, jelikož musím začít pracovat.

Říkám bohužel, protože ten váš proslov tam na tom náměstí je velmi zajímavý. Ta situace, o které hovoříte, je ale bohužel také dost smutná a alarmující. Vidíme to hlavně na soukromých školách (na jedné soukromé střední škole jsem v minulosti měl tu příležitost učit, takže z vlastních zkušeností vím, co tím chcete říci). Kvalita vzdělanosti rapidně klesá a rozhodujícím faktorem jsou jen peníze a zisk.

Řekl jste to zcela přesně a není k tomu co dodávat. Důvod, proč vám ale píšu, je ten, že školství není jediným odvětvím, které je tímto komerčním fenoménem postiženo. Nechci zde bagatelizovat tento problém ve školství, ale co třeba zdravotnictví? Cožpak tam nepáchá ta komerční hydra škody ještě větší? Cožpak není ještě větším zločinem, ano zločinem, když se povýší touha po zisku nad zájem léčit lidi? Když se na staré a nemocné lidi pohlíží jako na zdroj zisku, který je nutno co nejvíce vydolovat?

Aniž bych tedy jakkoli zlehčoval podobnou situaci ve školství, musím dodat, že například ve zdravotnictví si to "odskáčeme" daleko více. Bohužel. Manažérské skupiny různých farmaceutických firem nám totiž nechtějí prodávat léky, které opravdu léčí. Jde jim spíše o to, abychom byli nemocní a neustále si kupovali léky nové a nové či platili drahé lázeňské pobyty. Zdravý člověk pro ně není komerčně zajímavý. Krásným příkladem je například "výroba" nemocí dnešními povinnými vakcínami. Krásným příkladem je například nárůst takových nemocí, které tady před pár desítkami let v takové míře nebyly, tedy alergie, autismus, roztroušená skleróza, Alzheimer atd.

Nuž, tady bychom měli asi hlavně bíti na poplach...

0
Vytisknout
8649

Diskuse

Obsah vydání | 10. 8. 2012