Britové obviňují Američany, že se záměrně snaží poškodit britské banky

9. 8. 2012

čas čtení 3 minuty

Šéf britské banky Standard and Chartered Peter Sands odmítl obvinění Američanů, že tato britská banka se spikla s Íránem a proprala pro něho 250 miliard dolarů. Konstatoval, že je obvinění založené na "nepřesnostech", že není nic špatného na kultuře britské banky, a omluvila se za několik málo porušení amerického embarga. Uvedl, že si není vědom částky 250 miliard dolarů ani 60 000 transakcí s Íránem. I obvinění, že prý činitel banky reagoval, že "zasr. Američané nám nebudou diktovat, jestli smíme obchodovat s Íránem", je nepřesné. Tyto skutečnosti šéf banky Standard and Chartered prý dokáže při slyšení dne 15. srpna.

Sands přiznal, že transakce v hodnotě 14 milionů dolarů - méně než 300 transakcí ze zkoumaných 150 milionů transakcí - porušily americké předpisy zvané U-turns, podle nichž jsou transakce povoleny, pokud peníze nakonec neskončí v íránské bance. Byly to jasná chybu a za ty se omlouváme, uvedl Sands, který se po zveřejnění sedmadvacetistránkové ostře kritické zprávy newyorských úřadů předčasně vrátil z dovolené.

Britský ministr financí George Osborne vyjádřil znepokojení Obamově vládě ohledně přístupu amerických bankovních regulačních orgánů k obviněním, že jedna z největších britských bank, Standard Chartered, porušovala americké sankce uvalené na transakce s Íránem. Osborne hovořil s americkým ministrem financí Timem Geithnerem poté, co newyorské Oddělení finančních služeb přestalo respektovat všeobecné embargo v této věci a zveřejnilo ostře kritickou zprávu obviňující britskou banku Standard Chartered, že utajila transakce s Íránem v hodnotě více než 250 miliard dolarů.

Britské ministerstvo financí odmítlo zveřejnit podrobnosti ohledně toho, o čem Osborne s Geithnerem hovořil, avšak britské vládní kruhy začínají být vážně znepokojeny útoky amerických regulačních orgánů na britské banky.

Podle zpráv jsou činitelé amerického ministerstva financí a americké Federální rezervní banky rozhořčeni, že newyorský regulační úřad zveřejnil kritiku britské banky.

Guvernér Anglické banky Mervyn King ve středu v Londýně zpochybnil motivaci newyorských úřadů, které se rozhodly veřejně zostudit banku Standard Chartered ještě předtím, než bylo vyšetřování dokončeno. V důsledku amerického útoku přišly akcie britské banky Standard Chartered o 25 procent své hodnoty.

"Myslím, že britské úřady požadují jenom jedno: aby různé regulační orgány, které vyšetřují určitý případ, pracovaly společně a nečinily veřejná prohlášení, dokud nebude vyšetřování dokončeno," řekl Mervyn King.

Konzervativní primátor Londýna Boris Johnson to řekl otevřeněji - v podstatě obvinil newyorské úřady, že se snaží poškodit britské banky, aby z toho měla prospěch jejich americká konkurence.

"Člověka napadá, jestli se všechny tyto útoky na britské banky a bankéře neproměňují v ochranářství. Člověka napadá, že je to možná alespoň částečně motivováno žárlivostí vůči londýnskému finančnímu sektoru - je pro prostá snaha zlikvidovat konkurenční finanční centrum," napsal Boris Johnson v konzervativním týdeníku Spectator.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
7655

Diskuse

Obsah vydání | 10. 8. 2012